Arkiv

Lasse Åberg gör en smal film

Det handlar om massrörelser. Lasse Åberg är tillbaka med en ny "sällskapsresa". Den här gången är temat svenska folkets hälsohysteri.
 

Arkiv

Lasse Åberg gör en smal film

Lasse Åberg gör en smal film

Det handlar om massrörelser. Lasse Åberg är tillbaka med en ny "sällskapsresa". Den här gången är temat svenska folkets hälsohysteri.

Chartersemester, skidresa, segelsport och golf. Lasse Åbergs sällskapsresor tar alltid upp svenska massrörelser. När han nu gör den femte resan är destinationen ett hälsohem.

"Jag började arbeta med filmidén 1994, men det har varit mycket att göra med annat - design, konst och Bananabandet - så filmen har fått ta tid på sig", säger Lasse Åberg och fortsätter:

"Man märker på kvällstidningarnas löpsedlar att hälsobranschen blivit en massrörelse. När de inte har något krig eller mord att fylla löpsedlarna med handlar det om någon som har gått ner så och så många kilo i vikt."

Lasse Åbergs rollfigur Stig-Helmer Olsson gör comeback i en film som synar hälsobranschens entreprenörer och granskar det som går under samlingsnamnet new age.

"Stig-Helmer är tillbaka på ruta ett igen. Det måste han alltid vara i varje film."

Åbergs rollfigur har återvänt till Sverige och efter skilsmässan från Fiona (som han mötte i filmen Golfresan) lever han ett försoffat liv framför teven. Men påhittige vännen Ole (Jon Skolmen) vet naturligtvis hur han ska få igång Stig igen.

"När jag börjar med filmarbetet jobbar jag först som journalist och samlar fakta. Nu har jag läst alternativtidningar, broschyrer från hälsohem och pluggat kaloritabeller. Filmerna ska vara väldigt faktaspäckade och realistiska. Men det finns ändå alltid med någon finurlig egenkonstruerad uppfinning", säger Lasse Åberg.

Magnus Härenstam gör åter entré i en Åberg-film som Dr Levander, en numera välrenommerad läkare som blivit känd dels för böckerna "Kropp & Själ", "Jag kan flyga" och "Lätt på rätt sätt", dels för det egna TV-programmet.

Fler bekantingar från tidigare filmer är finansmannen och golffanatikern Bruno Anderhage (spelas av Mats Bergman) som nu fått en konkursfärdig broilerfabrik på halsen. Hans nya unga fru Camillas (Ia Langhammer) ständiga bantarkurer ger honom en idé om stora pengar, ett sätt att vända förlust till vinst.

Vi får också lära känna excentriska Rebecka (Anna Norberg) som titulerar sig "Leg. Häxa", och som kommer att förändra Stig-Helmers liv på ett radikalt sätt. I persongalleriet ingår advokaten Claes Palmstierna (Michael Segerström) som motsträvigt hjälper Bruno med hans tvivelaktiga affärer.

Slutligen introduceras den driftiga Ulla (Kerstin Bäck) som tillsammans med sin bakåtsträvande bror äger det åldriga arvegodset, Hälsohemmet Granhedsgården. Under protester från brodern förvandlar hon hemmet till ett hypermodernt "Spa" för att locka utbrända storstadsmänniskor.

[ fotnot ] "Hälsoresan - en smal film av stor vikt" får premiär på juldagen över hela landet.

Publicerad 1999-12-01

Senast uppdaterad 2020-08-20 20:47

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
Bilder från denna artikel
 
×