The Woman in Black

Kvalitetsskräck med Radcliffe

"Harry Potter" har kastat manteln och blivit vuxen. Och det visar sig att han kan mycket mer än att vifta med trollspön. I den högst kompetenta skräckfilmen "The woman in black" visar Daniel Radcliffe att han är en skådespelare av rang.

The Woman in Black

Kvalitetsskräck med Radcliffe

Kvalitetsskräck med Radcliffe

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Harry Potter" har kastat manteln och blivit vuxen. Och det visar sig att han kan mycket mer än att vifta med trollspön. I den högst kompetenta skräckfilmen "The woman in black" visar Daniel Radcliffe att han är en skådespelare av rang.
Två tummar upp!

Nio av tio skräckfilmer gör mig, och vågar jag påstå, många andra med mig besviken. Det är inte tillräckligt skrämmande, det är för mycket blod, för lite blod, en ointelligent historia, dåliga skådisar, för töntiga specialeffekter. Det krävs en hel del kvalitativa ingredienser för att en skräckfilm ska kunna klassas som bra.

Inom genren är spökhus ett återkommande tema,  så också här, som påfallande ofta fungerar rätt bra. Ta "Paranormal Activity", "Barnhemmet", "The Haunting" och "Insidious" som exempel.

Daniel Radcliffe beskriver i en intervju "The woman in black" som en karaktärsdriven skräckfilm i samma anda som "Barnhemmet" och "The Others".

Jag är böjd att hålla med.  Den kusliga stämningen framkallas på ett intelligent sätt och med enkla medel. Det behövs varken blod eller psykopater med yxor för att skapa skrämseleffekter.

I "The woman in black" spelas hela spökhusregistret ut: knarrande trappor, mörker, obehaglig musik, mystiska fotspår, läskiga leksaker och spöklika skepnader. Vi vet att något hemskt är på väg att hända och det i sig är fruktansvärt effektivt.

Att det fungerar så bra beror till stor del på Radcliffes utmärkta skådespeleri. Han tillför ett djup till en typ av karaktär som annars brukar vara rätt så endimensionell. Hans ångest och rädsla inför spökerierna känns mycket trovärdig och gör mig som biotittare än mer rädd.

Så till handlingen. Radcliffe spelar Arthur Kips, en änkling och advokat som får i uppdrag att reda ut ett dödsbo i ett ofantligt, stort hus på engelska landsbygden. Naturligtvis är huset mycket ensligt beläget och bär på en tragisk historia. Snart börjar märkliga saker att hända, både i den intilliggande byn och i huset...

Förutom kuslig stämning bjuds det också på ett par obligatoriska "hoppa-till-scener".

Jag har inget negativt att säga om denna film, men ska jag pressa ur mig något blir det ett minuspoäng för en fullständigt onödig specialeffekt med en gyttjepöl som bubblar upp ur en säng.

Publicerad 2012-04-27

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “The Woman in Black”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Woman in Black”

Dela “The Woman in Black” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Om recensionen

Din recension är bra och välformulerad. Det enda negativa, är att du beskriver filmens handling allra sist i din recension, vilken borde ha stått allra först samt att du borde inte ha beskrivit den scen,dvs den onödiga specialeffekten med gyttjepölen i sängen eftersom det är att berätta för mycket om vad som kommer ske, oavsett om du ogillade scenen eller inte.

paula

2012-05-04 15:05:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Woman in Black

Originaltitel

The woman in black

Speltid i minuter

95

Produktionsår

2012

Biopremiär i Sverige

2012-04-27

Produktionsländer
Budget

17 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2012-02-01

×
×
×