Prometheus

Klart du ska se Prometheus

Det har gått över trettio år sedan den första Alien-filmen såldes in med den klassiska hiss-pitchen "Jag vill göra hajen i ett rymdskepp". Nu är regissören Ridley Scott tillbaka för att berätta vad som hände innan Sigourney Weaver fick sin tillvaro totalförstörd av elaka utomjordingar.

Prometheus

Klart du ska se Prometheus

Klart du ska se Prometheus

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det har gått över trettio år sedan den första Alien-filmen såldes in med den klassiska hiss-pitchen "Jag vill göra hajen i ett rymdskepp". Nu är regissören Ridley Scott tillbaka för att berätta vad som hände innan Sigourney Weaver fick sin tillvaro totalförstörd av elaka utomjordingar.
Tummen upp!

Det första som händer är att jag blir fruktansvärt besviken. Vi får se några snygga naturbilder och sedan dyker en 3D-animerad, vit snubbe upp och ser förjävlig ut. Alltså "förjävlig" som i att han utan problem kunde platsat i ett dataspel från nittiotalet, men han har ingenting att göra i en film som är så hajpad att man släppte en trailer inför trailern.

Lyckligtvis försvinner han nästan direkt och sedan får vi träffa Noomi Rapace (som gör ett bra jobb) och Michael Fassbender (som gör ett utmärkt jobb) och vips så är den gamla "Alien"-magin - den som fanns i de två första filmerna - tillbaka med element som androider, karantäner, parasiter och det obligatoriska Onda Företaget.

Manuset fungerar bra (skrivet av "Lost"-gurun Damon Lindelof och - av någon anledning - en för mig helt anonym snubbe som heter Jon Spaights), men kanske kan man tycka att de religiösa anspelningarna är lite trötta och onödiga. Men herregud, det är klart att du ska se den här filmen.

Låt oss nu förlåta och glömma den patetiska "Alien 3" och den mediokra (och allmänt konstiga) "Alien 4", och låt oss hoppas att "Prometheus" går tillräckligt bra för att få den uppföljare som det flaggas så tydligt för i slutet.

Publicerad 2012-06-01

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Team

Bilder från “Prometheus”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Prometheus”

Dela “Prometheus” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

problematisk

Det börjar lovande, med fornlämningar på jorden som implementerar att människan har haft kontakt med en avancerad civilisation. Efter ha lyckats tyda en stjärnkarta är då protagonisterna på väg mot det okända. Androiden (Fassbender) utmärker sig med sitt kyliga, stela och analytiska sätt. Skeppet styr rakt mot(?) en byggnad på en ogäststvänlig stenökenplanet. Det som sen händer är fullständigt ologiskt och karaktärernas val att hantera situationen blir farsartad. När man efter en stunds letande hittar vatten och luft bestämmer man sig för att luften går att andas,-forskare? sen hittar man ett ål-liknade kryp, årtusendets upptäckt, så försöker man kela och klappa den för att den är "cute",-forskare? Kaptenen som är anställd i detta miljardprojekt kan inte flyga utan är mest bara välhängd. Space jockeyn som vi känner från Alien är här avsevärt förminskad och mäniskolik. Frågan om Alienmonstret är en biologisk maskin eller bara en extremt elak parasit som ingen kan hantera har försvunnit i nån slags teologisk mardröm. Rapaces insats är onyanserad och platt. Hon borde även varit dubbad. Efter ett kirurgiskt ingrepp tvärs över hela bålen hoppar och springer hon glatt omkring smått pustande. Roboten byter sida från Företaget till monstret till Rapace. Inte ett enda Alienmonster, inget korridorkrypande, ingen närvaro hos ensemblen, inga soldater eller coola maskiner bara nåt mutagen hämtat från turtles. En matiné för Ipodgenerationen som inte har behov av nån story eller att karaktärerna handlar konsekvent. Mäktigt visuella scener staplade på varann, utan nån tanke.

Beba

2012-07-10 11:41:00

Dålig film!

En överraskande dålig film. Håller med om att alla traliers gav sken av att vara skrämmande och pompös Alienaction. Till och med "Alien-ljudet" var med där men icke i filmen. Inget mörkt, skitigt, klaustrofobiskt eller slemmigt frätande. Till och med de värsta scenerna är snygga. Att en såpass begåvad filmmakare som Ridley Scott står bakom detta förvånar. Det är inte ens intressant att se nästa film som kommer och filmen tycks göra reklam för. Eller blir det en tecknad barnsaga som Disney tar hand om??? Bu och blä!

Jiha

2012-07-02 14:29:00

Nja..

Håller med om de logiska luckorna, finns väl en gräns, även för sci-fi, för vad man som publik accepterar... Att manuset var bra håller jag inte med om, många fjantiga och onödiga karaktärer, typ den gräsrökande punkiga geologen som hatar alla, behövde man verkligen honom? Såg mycket av de promotionklipp som släpptes på förhand (som inte alls är med i filmen), de var betydligt bättre än slutprodukten. Ganska underhållande ändå, men för lite av den där klaustrofobiska Alien-känslan.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2012-06-26 13:01:00

En besvikelse

En väldigt snygg film (för det mesta) som duger bra som eftermiddagsunderhållning men inte den höjdaren som man trodde och hoppades att det skulle vara. Fullt med hål i logiken, nästintill ingen karaktärsutveckling och allmänt osammanhängande. Och att Alien 3 kallas för "patetisk" i recensionen ovanför, DET är patetiskt.

Jonas

2012-06-13 18:31:00

Skräp tyvärr!

Detta är en B-film. Dåligt skådespeleri med ytliga karaktärer som knappt har några kommentarer. Konstig miljö med tusenåriga vrak som är kliniskt rena och plastiga. Logiska felsteg typ - "titta en ny livsform, vi tar av oss hjälmarna och hälsar på den" - en full yngling har bättre förstånd. Jag gillar verkligen bra som Alien/Aliens men detta var en kalkon i rang med Terminator 3 som också var dynga.

Daniel

2012-06-11 07:34:00

Prometheus Gör en inte besviken

En film som icke gör en besviken

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2012-06-03 12:37:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Prometheus

Originaltitel

Prometheus

Speltid i minuter

124

Produktionsår

2012

Biopremiär i Sverige

2012-06-01

Produktionsländer
Budget

130 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2012-06-07

×
×
×