Snow White and the Huntsman

Snövit i actiontappning

I våras kom den barnvänliga versionen med Julia Roberts som den onda styvmodern. Nu är den kaxiga storasystern här, med en lysande Kristen Stewart i skinande rustning som Snövit. Förbered er på en riktig sagosmällkaramell.

Snow White and the Huntsman

Snövit i actiontappning

Snövit i actiontappning

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
I våras kom den barnvänliga versionen med Julia Roberts som den onda styvmodern. Nu är den kaxiga storasystern här, med en lysande Kristen Stewart i skinande rustning som Snövit. Förbered er på en riktig sagosmällkaramell.
Två tummar upp!

 Harry Potter, Twilight-sagan och Red Riding Hood har knappt lagts till handlingarna när Hollywood nu fortsätter på den utstakade sagostigen och ger oss inte bara en, utan två versioner av den klassiska berättelsen om Snövit.

Den första "Spegel, Spegel" som hade premiär i mars vände sig till en betydligt yngre publik, och även om den bitvis var underhållande så saknades den där magiska touchen som får oss att tro på och tjusas av sagans universum.

Det hittar vi istället här i "Snow white and the huntsman" och det är imponerande nog i händerna på den långfilmsdebuterande, brittiske regissören Rupert Sanders som den gamla sagan får en riktig vitamininjektion.

Här är Snövit något av en actionfigur som med rustning och svärd inte bara besegrar dödliga besvärjelser (ok, hon får klassisk hjälp i form av en kyss) utan också modigt leder sin betydligt mindre armé mot den onda drottningens stora krigarskaror. Allt för att rädda sitt folk. Innan dess har hon utsatts för alla möjliga fasor i den Mörka Skogen och överlevt flera mordförsök. Till sin hjälp har hon naturligtvis de sju dvärgarna och inte mindre än två kärlekskranka uppvaktare.

Jag hade en något sval inställning till rådjursskygga Kristen Stewart efter hennes insatser i Twilightfilmerna men nu kapitulerar jag totalt. Jag tror på hennes medkänsla, hennes mod och ödmjukhet i rollen som Snövit, att hon utseendemässigt passar perfekt gör inte heller saken sämre.

Men bäst av dem alla är ändå Charlize Theron, som den onda drottningen Ravenna med magiska krafter. Hennes skönhet är bländande liksom hennes skådespeleri. Manusförfattarna har på ett förtjänstfullt sätt gett henne mer än ett förtrollat äpple att arbeta med. Hon är alltså inte endimensionellt ond, utan har faktiskt ett tragiskt förflutet och feministiska tendenser (om än kanske något förvridna). När hon dödar kungen för att ensam styra riket gör hon det med orden: män utnyttjar kvinnor och kastar dem åt sidan när de blir för gamla. Hon låter förstå att hennes hjärta har blivit krossat och hon använder skönheten som ett vapen emot männen.

Theron gestaltar vansinnet, besattheten och ångesten på fullkomligt lysande sätt.

"Snow white and the huntsman" är en härlig och uppfriskande uppdatering av sagan, och väl värd ett biobesök.

Publicerad 2012-06-08

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Snow White and the Huntsman”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Snow White and the Huntsman”

Dela “Snow White and the Huntsman” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Snow White and the Huntsman

Originaltitel

Snow White and the Huntsman

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2012

Biopremiär i Sverige

2012-06-08

Produktionsland
Budget

170 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2012-06-01

×
×
×