Hypnotisören

Thriller med låg skrämselfaktor

Boken var en storsäljande nagelbitare. Filmen är en välgjord dramathriller med många kvalitéer. Men kanske kommer den uppskattas mest av dem som inte läst boken.

Hypnotisören

Thriller med låg skrämselfaktor

Thriller med låg skrämselfaktor

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Boken var en storsäljande nagelbitare. Filmen är en välgjord dramathriller med många kvalitéer. Men kanske kommer den uppskattas mest av dem som inte läst boken.
Tummen upp!

572 boksidor till bredden fyllda med spänning, skräck, våld, hypnos och beskrivningar av psykiskt trasiga människor blir två timmar på vita duken. Det säger sig självt att mycket måste skalas bort, ändras och modifieras för att fungera i filmformatet. Och här är det en utmaning som heter duga, för sidohistorier och karaktärer finns det gott om och Lars Kepler, pseudonym för makarna Andoril, kan verkligen konsten att fånga läsaren från första till sista sidan och dessutom skrämma skiten ur en.

Det är med andra ord en svår uppgift att göra boken rättvisa och i Lasse Hallströms kompetenta händer blir resultatet ok.

Liksom i boken kastas vi i början av filmen rakt in i en blodig brottsplats, där en kvinna och hennes lilla dotter har blivit brutalt mördade. Kvinnans make har gått samma öde till mötes, men återfinns i en idrottshall en bit därifrån. De enda överlevande familjemedlemmarna är en tonårig pojke som är svårt skadad och i medicinsk chock och en äldre dotter som är spårlöst försvunnen. Polisen befarar att hennes liv är i fara och behöver ett vittnesmål från pojken. Kommissarie Joona Linna (Tobias Zilliacus) kallar in läkaren Erik Maria Bark (Mikael Persbrandt) som ska få pojken att prata genom hypnos.

Det är en kuslig början, perfekt iscensatt i både bild och musik, men sen händer något. Thrillern tappar lite i fart och övergår till att vara ett drama. Välgjort, men det blir knappast något nagelbitande. Och det beror snarare på manuset än på Hallströms regiarbete. Förutom inledningen och vissa enstaka episoder skiljer sig nämligen filmen från boken avsevärt.

Det är mindre krim och mer fokus på paret Barks prövningar och lidanden. Lena Olin gör en övertygande insats som fru Bark, vilket är roligt att se efter en del mindre minnesvärda och otacksamma roller i Hollywood. Persbrandt gör en stabil insats som den pillerknaprande läkaren och Tobias Zilliacus är som klippt och skuren för rollen som Joona Linna.

En mycket sevärd och i alla avseenden välgjord film, men som sagt, den som förväntar sig att få det boken erbjuder, blir nog tyvärr besviken.

Publicerad 2012-09-28

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Hypnotisören”

Bilder från “Hypnotisören”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Hypnotisören”

Dela “Hypnotisören” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Hypnotisören

Originaltitel

The Hypnotist

Speltid i minuter

122

Produktionsår

2012

Biopremiär i Sverige

2012-09-28

Produktionsland
Språk

franska, italienska, svenska

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2012-09-28 15 år
Spanien 2013-07-12
Frankrike 2013-05-08
Tyskland 2013-02-21 16
USA 2012-10-10
×