Arkiv

Filmartiklar 1998–2006

Arkiv

Filmartiklar 1998–2006

Filmartiklar 1998–2006

Svenskt filmklimat är som ett glas ljummen mjölk

Fares Fares, Andreas Wilson och Alexander Skarsgård. Foto: Esbjörn Guwallius.

Andreas Wilson, Fares Fares och Alexander Skarsgård spelar tre av de ledande rollerna i den svensk-amerikanska filmen Kill your darlings. Filmen är inspelad i trakterna kring Los Angeles och Las Vegas.

Publicerad 2006-04-14

Susanna har haft siktet inställt mot spelfilm i 15 år

Regissören Susanna Edwards känner vi tidigare som dokumentärfilmare. Nu gör hon spelfilmsdebut. Foto: Triangelfilm.

Susanna Edwards utgångspunkt för Keillers park var att göra en klassisk kärlekshistoria i modern tappning. Filmen är inspirerad av en verklig, tragisk händelse men huvudtemat i filmen är den starka kärlekshistorien. – Jag ville verkligen göra en film likt de stora klassiska kärleksdramerna, som folk kan skratta, lida och gråta till, säger hon.

Publicerad 2006-03-24

Mel Brooks: Jag har alltid älskat långa, blonda svenskor

Mel Brooks besöker Sverige och Stockholm för att prata om nya filmen "The Producers". Foto: Esbjörn Guwallius.

"Jag vill arbeta med Uma Thurman. Jag vill få henne i säng och prata med henne dag som natt om nya regikoncept och olika vinklar. Om hon vill förstås..." Regissören Mel Brooks är lyrisk över den svenskättade skådespelerskan som spelar svenska Ulla i hans nya musikalfilm "The Producers".

Publicerad 2006-03-14

Håfström om Hollywood: Man tjänar mer pengar

Mikael Håfström gör gärna film i Sverige igen – bara det kommer ett bra manuskript. Foto: Esbjörn Guwallius.

– Vissa moment är annorlunda, men mycket är jag van vid hemifrån. Den stora skillnaden är att man måste snacka engelska, säger regissören Mikael Håfström. Han är hemma i Sverige för att ge intervjuer inför premiären av Derailed – hans första engelskspråkiga film. Inspelad med Hollywood-pengar i USA och England.

Publicerad 2006-02-14

Josef Fares favorit inför guldbaggegalan

Zozo. Foto: Per-Anders Jörgensen/Memfis Film.

Det blev storslam för Josef Fares Zozo när Svenska filminstitutet presenterade nomineringarna för 2005 års guldbaggar. I fyra kategorier finns filmen representerad – däribland bästa film och bästa regi. Björn Runges film Mun mot mun kan bli årets tyngsta vinnare – hela sju nomineringar har den fått. Tuva Novotny kan också gå hem med flera baggar från guldbaggegalan i slutet av januari. Hon är nominerad till både bästa kvinnliga huvudroll och biroll.

Publicerad 2006-01-09

Nordeste bästa film i Stockholm

Nordeste. Regi: Juan Diego Solanas.

Juan Solanas film Nordeste tog hem bronshästen när vinnarna korades på Stockholms filmfestival 2005. Bästa debutfilm blev Me and You and Everyone We Know av Miranda July. Publikpriset gick till den svenska actionthrillern Storm.

Publicerad 2005-11-26

David Cronenberg vill bli ett adjektiv

David Cronenberg i Stockholm. Foto: Film.nu.

David Cronenberg är årets hedersgäst på Stockholms filmfestival. Till festivalen har han valt ut sina favoriter ur sin digra produktion. – Det var svårt att ta ut dem, som att välja bland sina barn, säger regissören när han håller presskonferens i Stockholm.

Publicerad 2005-11-21

Ingen barnlek spela mot Ebba, 11 månader

Eric Ericson och Maria Essén. Foto: Maya Kirzner.

– Jag var helt slut och orkade inte se barnet hela tiden, berättar Eric Ericson som spelar huvudrollen i Som man bäddar, en film som kopplar ett komiskt grepp kring frågan om pappaledighet.

Publicerad 2005-03-18

Oscar-utdelningen 2005

Leonardo DiCaprio, Academy Award nominee for Best Actor for his work in "The Aviator," arrives with Gisele Bundchen at the 77th Annual Academy Awards at the Kodak Theatre in Hollywood, CA on Sunday, February 27, 2005. Foto: A.M.P.A.S.

28 februari delades det ut Oscar-statyetter för 77:e gången. Bland de nominerade fanns den svenska filmen Så som i himmelen av Kay Pollak, som dock blev utan Oscar. Film.nu rapporterade direkt under Oscar-natten. Här nedan hittar du samliga vinnare och nominerade.

Publicerad 2005-02-27

Mikael Persbrandt generad av Bergman-priset

Mikael Persbrandt med Ingmar Bergman-priset i handen. Foto: Esbjörn Guwallius

Mikael Persbrandt fick ta emot Filmsveriges kanske finaste utmärkelse, Ingmar Bergmans pris. Han blev både generad och jätteglad, samtidigt som han tycker att priser egentligen inte betyder så mycket.

Publicerad 2005-01-24

Chockad Kulle tog hem baggen

Maria Kulle gratuleras av motspelaren, och vinnaren av guldbaggen för bästa manliga huvudroll, Robert Gustavsson. Foto: Maya Kirzner.

Maria Kulle var inte den mest segertippade bland de nominerade för bästa kvinnliga huvudroll. Oväntat, även för henne själv, sopade hon mattan med konkurrenterna i Masjävlar och Så som i himmelen. Anna Landin i Killinggängets Fyra nyanser av brunt är en antihjälte som Maria Kulle känner väldigt varmt för.

Publicerad 2005-01-24

Storslam för Killinggänget på Filmgalan 2005

Glada guldbaggevinnare samlades på Berns i Stockholm efter prisutdelningen. Foto: Maya Kirzner

I stort sett samtliga nomineringar hade gått till tre filmer, Fyra nyanser av brunt, Masjävlar och Så som i himmelen. När det kom till de stora priserna var det dags för Killinggänget att triumfera. Både priset för bästa kvinnliga och manliga huvudroll, bästa regi och bästa manliga biroll gick till Fyra nyanser av brunt. Så som i himmelen blev helt utan priser.

Publicerad 2005-01-24

Publiken blev nytändning för Maria Blom

Maria Blom, regissör, och Ann Petrén, skådespelerska i Masjävlar. Foto: Esbjörn Guwallius.

Vinterns stora svenska film är utan tvekan Masjävlar. En ung kvinna återvänder till barndomsbyn i Dalarna för att fira sin far som fyller 70 år. Film.nu träffade den debuterande filmregissören Maria Blom och skådespelaren Ann Petrén för att prata om arbetet bakom filmen.

Publicerad 2004-12-20

Vinnarna på Stockholms filmfestival 2004

För första gången någonsin tilldelas en kvinnlig regissör Stockholms filmfestivals pris bronshästen. Bronshästen för Bästa film 2004 går till Lucile Hadzihalilovics Innocence.

Publicerad 2004-11-28

Favoriter från 15 år på Stockholms filmfestival

David Lynch, en av de avporträtterade i utställningen 15 ­ The Festival. Foto: Johan Bergmark.

Stockholms filmfestival jubilerar med specialsektionen 15 ­ The Festival, där de största filmfavoriterna från åren som gått visas i ett retrospektiv. 15 ­ The Festival är också namnet på en fotoutställning med porträtt av filmpersonligheter som gästat festivalen genom åren.

Publicerad 2004-11-11

Långa filmnätter på festivalen

50 ways to leave your lover. Foto : Stockholms filmfestival.

Nattvisningar är perfekt sätt att avnjuta ett helt paket filmer under Stockholms filmfestival. I år bjuder man bland annat på Gay night for girls, Gay night for boys, Urban night och Cop night. 150 kronor natten är priset, som slår de flesta hotell.

Publicerad 2004-11-09

Möt Oliver Stone på filmfestivalen

Oliver Stone är hedersgäst vid filmfestivalen och möter publiken vid ett Face2face den 26 november. Foto : Stockholms filmfestival.

Face2Face ger publiken på Stockholms filmfestival tillfälle att möta och diskutera med regissörer, skådespelare och producenter. I år bland annat Oliver Stone och Todd Solondz.

Publicerad 2004-11-09

Strandvaskaren – en äkta skräckis

Jesper Salén som Felix, Jenny Ulving som Therese och Rebecka Hemse som Sara i Strandvaskaren. Foto : Bengt Wanselius/Colombia Tristar Films

Skräckfilm kanske inte är det första man förknippar svensk film med, men Ondskan-regissören Mikael Håfström har med Strandvaskaren gjort en riktig genrefilm. Den utspelar sig i internatmiljö, där en vålnad går igen. Vi har mött skådespelarna.

Publicerad 2004-10-13

Socialt impotent dirigent i Kay Pollacks nya film

Frida Hallgren och Michael Nyquist spelar huvudrollerna i "Så som i Himmelen". Foto: Esbjörn Guwallius

"Så som i Himmelen" är regissören Kay Pollaks första film på 18 år. En internationellt framgångsrik dirigent avbryter drastiskt sin karriär och flyttar hem till sin barndomsby i Norrland. Där får han ganska snart både vänner och fiender, och möter den stora kärleken. Huvudrollerna gestaltas av Michael Nyquist och Frida Hallgren. Film.nu träffade dem inför premiären.

Publicerad 2004-08-30

Holländsk stjärna vill gärna arbeta i Sverige

Halina Reijn är aktuell i holländska filmen "Grimm", en modern Hans och Greta-saga av regissören Alex van Warmerdam. Film.nu fick som enda svenska media en intervju med Halina, som just nu befinner sig i Los Angeles för att koppla av – och sälja in ett eget manus.

Publicerad 2004-08-09

Döda svanar i frysen vardagsmat för Wallander

Krister Henriksson spelar Kurt Wallander i filmatiseringen av Henning Mankells roman "Innan frosten". Foto : Karolina G Martin.

I juli spelades den första av tretton nya långfilmer om Henning Mankells polis Kurt Wallander in i Ystad. Krister Henriksson har axlat Rolf Lassgård i dessa filmer. Kurts dotter Linda spelas av Johanna Sällström. Men vad gör ett par döda svanar i filmstudions frys?

Publicerad 2004-08-09

Babak Najafi årets Bo Widerberg-stipendiat

Stefan Jarl läser upp motiveringen till årets Bo Widerberg-stipendiat som är...

Årets Bo Widerberg-stipendiat blev den unge filmaren Babak Najafi, som ursprungligen kommer från Iran. Utdelningen skedde på Lilla filmfestivalen i Båstad. Den startades för nio år sedan av regissören Bo Widerberg. Efter hans bortgång är det numer vännen och kollegan Stefan Jarl som är den konstnärlige ledaren för festivalen.

Publicerad 2004-07-30

Proof of life - action med identitetsproblem

Två olika manus, sammanslagna till ett. Det ena till ett romantiskt drama - och det andra till en actionrulle. Filmen Proof of Life har svårt att veta vilket ben den ska stå på.

Publicerad 2001-03-10

Baise-moi: En sunkig Thelma och Louise

Den omtalade franska filmen "Baise-moi" får svensk premiär på Stockholms filmfestival. Anders Hultman har sett filmen, som har väckt stor uppmärksamhet för sina vålds- och sexscener, och jämför den med Thelma och Louise. Fast "Baise-Moi" är betydligt sunkigare än originalet.

Publicerad 2000-11-01

Mitt liv som film

Känner du att ditt liv blir till film ibland. Det där ögonblicket som lika gärna kunde ha utspelat sig på vita duken.

Publicerad 2000-06-01

Popcorn granskar Jörg Haider

6ixtynin9.

Filmfestivalen med de udda filmerna är tillbaka i sin fjärde upplaga. Popcorn lyfter liksom tidigare år fram debuterande regissörer, och gärna lite annorlunda filmer. En av årets viktigaste filmer tar upp Jörg Haiders valkampanj i Österrike.

Publicerad 2000-05-20

Smygpremiär för ifestival i dag

Som en av de första filmfestivalerna i världen lanserar Stockholms elfte internationella filmfestival den 9-19 november en hel filmsektion på Internet.

Publicerad 2000-04-27

Christopher Walken - Dödsängeln

Pulp Fiction (1994) Christopher Walken som krigsveteranen kapten Koons i en av hans mer humoristiska roller. Regi: Quentin Tarantino.

Christopher Walken får personifiera ondskan på vita duken. Vi har sett honom som djävul, dödsängel, mördare och nu senast som huvudlös ryttare i "Sleepy Hollow". Christopher Walken spelar filmhistoriens mörkaste män.

Publicerad 2000-03-05

Svårt känna igen Boyle i The Beach

Det handlar om längtan efter friheten, långt bort från den smutsiga storstadsstressen. I det här fallet den perfekta sandstranden. The Beach.

Publicerad 2000-03-01

"Gränsen går vid nakenfoto"

Måns Herngren och Hannes Holm är ett av Sveriges mest kända komikerpar. Nu drar de i gång pr-maskineriet för den nya långfilmen "Det blir aldrig som man tänkt sig".

Publicerad 2000-01-16

Harmony Korine och Julien Donkey Boy

Harmony Korine tog Dogman till USA med filmen "Julien Donkey Boy", som visades på Stockhomls Filmfestival förra året. Film.nu har träffat honom i New York.

Publicerad 2000-01-16

Amerikas smutsiga bakgård

Det är smutsigt på medelklassens bakgård. Titta närmare så ser du. American Beauty tar ett rejält spadtag i den välansade amerikanska förortsrabatten. Med andra grepp än vi har sett tidigare.

Publicerad 2000-01-16

Hälsoresan - en smal film av stor vikt

Stig-Helmer Ohlsson är tillbaka, men frågan är om han kan hålla sin nya humorkonkurrenter, bland annat Herngren, Lindström och Schyffert, stången.

Publicerad 1999-12-16

Norrköpings filmfestival

Flimmer var premiäråret 1999 en succé och hade 5000 besökare. Filmfestivalen bygger på ideellt arbete och stöds av näringsliv och offentliga institutioner.

Publicerad 1999-12-15

Lasse Åberg gör en smal film

Lasse Åberg gör en ny sällskapsresa. Foto: Esbjörn Guwallius.

Det handlar om massrörelser. Lasse Åberg är tillbaka med en ny "sällskapsresa". Den här gången är temat svenska folkets hälsohysteri.

Publicerad 1999-12-01

Världen räcker inte till

Världen räcker inte till (The world is not enough) heter den nya Bondrullen. Pierce Brosnan gör sin tredje film som den engelske gentlemanna-agenten. Den här gången är det återigen en ondsint terrorist som världen ska räddas undan.

Publicerad 1999-11-23

Stockholms filmfestival 1999

Stockholms filmfestival firar tio år. Under elva dagar visas 154 filmer från 37 olika länder. I år ligger fokus på debutanterna - mer än var tredje film är ett förstlingsverk.

Publicerad 1999-11-10

Filmfestivalen: kortrecensioner

Recensioner av några filmer från Stockholms filmfestival 1999. Bland annat Deterrence, Allt om min mamma och Tre årstider.

Publicerad 1999-11-18

Panel om porr

Under filmfestivalen anordnades en paneldebatt om porrfilm på Wayne´s Coffee under rubriken Face2Face. På scenen satt bland annat Viviann Gunnarsson, miljöpartisten som kraftigt kritiserat festivalens bedömningar i media, och regissörena till tre av filmerna i SINema-programmet.

Publicerad 1999-11-21

SINema - porr på filmfestivalen

Det har varit stor uppståndelse kring de porrfilmer och dokumentärer om porrindustrin som Stockholms filmfestival har visat. Debatten har stundtals varit mycket hätsk, och det har varit uppenbart att många av debattörerna, speciellt på motståndarsidan, inte ens har sett de filmer som man kritiserar.

Publicerad 1999-11-21

Film på nätet

Efter the Blair Witch Project är filmers marknadsföring på internet stort. Det är ett sätt för alla som gör film att på lika vilkor få kontakt med publik och distributörer.

Publicerad 1999-11-15

"Leofest" announces online film fest

Leonardo DiCaprio Establishes First International Film Festival on Official Internet WebSite.

Publicerad 1999-11-09

Austin Powers - The Spy Who Shagged Me

Austin Powers är tillbaka! Och så är Dr Evil. Den här gången med sin assistent, Mini-Me, en lika ond, klonad miniatyr av honom själv.

Publicerad 1999-10-20

New York Film Festival, 24 september - 10 oktober

New York Film Festival är en ganska annorlunda festival, där det visas väldigt få filmer till väldigt oförmånliga priser. Urvalet är så litet att de som koras till programmet är tillräckligt stora att klara sig utan hjälp från en festival för att få distribution.

Publicerad 1999-09-30

Popcorn: Vinnarfilmerna 1999

Årets Publikpris går till Richard Sandler för »The Gods of Times Square«.

Publicerad 1999-06-04

Bernhard Larsson om American Film Institute

<b>Namn:</b> Bernhard Larsson, <b>Ålder:</b> 26 år, <b>Skola:</b> American Film Institute

Vill man studera vidare inom film räcker det inte alltid med kurskatalogen. Vi undersöker elevers åsikter om den utbildning de valt. Först ut är Bernhard Larsson från American Film Institute.

Publicerad 1999-06-01

Popcorn - tips på filmer under festivalen

Ett helt subjektivt urval av filmer som kan vara intressanta att se under festivalen i år.

Publicerad 1999-05-27

Popcorn filmfestival

I morgon öppnar filmfestivalen Popcorn i Stockholm. När Popcorn startade hösten 1997 hade man som mål att fylla ett tomrum på den svenska festivalscenen.

Publicerad 1999-05-27

Slamdance festival i Stockholm

Alla filmer visas på biografen Skandia, på Drottninggatan i Stockholm.

Publicerad 1999-05-01

Oscarsutdelningen 1999

Så är den 71:a Oscarsgalan avslutad. "Shakespeare in Love" blev bästa film, regipriset gick till Steven Spielberg för "Saving Private Ryan".

Publicerad 1999-03-22

Killing-gänget om manlig vänskap

Robert Gustavsson och Henrik Schyffert. Foto: Esbjörn Guwallius.

Killing-gänget är tillbaka i teve. Men den här gången är det inte med någon vanlig serie halvtimmes avsnitt. Nu är det film som gäller. - Vi kände att vi inte hade material till en sammanhållen serie helt enkelt, säger Henrik Schyffert. Det hade bara blivit krystat att försöka länka samman filmerna.

Publicerad 1999-02-22

Oscarsnomineringarna klara

"Shakespeare in Love" vann nomineringsligan till årets Academy Awards. Filmen är nominerad i 13 olika kategorier. Närmast efter kommer "Elizabeth" och "Life is Beautiful" med sju nomineringar var. Ett bra europeiskt startfält inför Oscarsutdelningen den 21 mars således.

Publicerad 1999-02-09

Screen Actors Guild Awards nomineringarna

Nomineringarna till den 5:e Screen Actors Guild Awards är klara. Filmen "Shakespeare in Love" leder ligan med nomineringar i fem kategorier. Vilka som till slut får de olika priserna får man vänta till 7 mars för att få reda på. Då direktsänds galan i tevekanalen TNT.

Publicerad 1999-01-27

Skandia räddad - blir nationalbiograf

Biografen Skandia. Foto: Esbjörn Guwallius.

- Jag var skeptisk till om vi skulle få i land det här projektet för bara tre - fyra veckor sedan, säger Mattias Nohrborg på Triangelfilm. Nu är dock Skandia-biografen säkrad, för åtminstone två år framåt.

Publicerad 1998-12-22

Julens filmprogram

Julen är traditionsenligt en stor biohelg. Det är lite prestigefyllt för en svensk film att ha premiär på juldagen. - Det ska helt enkelt finnas en stor svensk film som har premiär på juldagen, tycker Kerstin Lofjärd på SF Film som distrubierar årets stora julfilm, Colin Nutleys "Under Solen".

Publicerad 1998-12-17

Lukas Moodysson: Film bottnar i någon slags skräpkultur

Lukas Moodysson. Foto: Esbjörn Guwallius

Lukas Moodysson lyckades med konststycket att göra en annorlunda svensk film, och dra stora publikskaror till biosalongerna. Stora publiksiffror för svenska filmer brukar annars mest förunnas komedier med antingen Björn Skifs eller Lasse Åberg i huvudrollerna.

Publicerad 1998-11-30

Sveriges yngsta kvinnliga regissör

Förmodligen hur trött som helst på den beskrivningen förklarar hon att hon ser det hon gör nu som en sorts filmskola. Förmodligen den bästa filmskolan man kan gå i. Fast hon är väl medveten om att det är väldigt få som får det tillfället.

Publicerad 1998-11-14

Stockholms filmfestival: Gena Rowlands

Hon är independentfilmens okrönta drottning - Gena Rowlands, hedersgäst på Stockholms filmfestival.

Publicerad 1998-11-13

Irvine Welsh i Stockholm

- Medelklassen har tagit över arbetarklassens beteende, eller åtminstone vad de tror är arbetsklassbeteende, säger Irvine Welsh om "Lads"-kulturen som har blivit omåttligt populär i England den senaste tiden.

Publicerad 1998-11-13

Filmfestivalen: Prisutdelning

Emma Sjöberg presenterade årets prisutdelning som ägde rum på Cirkus i natt. Emma var lite besviken över att hon själv inte hade blivit nominerad i klassen bästa kvinnliga skådespelerska (för Taxi) "Vad är det för fel på snygga ben", skämtade hon med publiken.

Publicerad 1998-11-15

Cosmonova - Sveriges planetarium

Cosmonova är för mig den ultimata bioupplevelsen, och man kan bara drömma om den dag de visar skräckfilmer.

Publicerad 1998-10-27

Porr på Stockholms filmfestival?

Porr på Filmfestivalen. Så löd rubriken på ett pressmeddelande som ramlade in från Stockholms filmfestival.

Publicerad 1998-10-27

3D Festival, Slagthuset Malmö, 14-16 oktober

Med föreläsare inom TV, film, multimedia, spel, Internet , konst, arkitektur och design täckte festivalen så gott som alla områden inom 3D grafik.

Publicerad 1998-10-17

Gäster i världsklass under Stockholms nionde internationella filmfestival

Den nionde upplagan av Stockholms filmfestival presenterar det starkaste utbudet någonsin! Den 6 november går startskottet för tio intensiva filmdygn med 158 filmer från 34 olika länder.

Publicerad 1998-10-16

Cannibal Zombiez Galore

Onsdagen 7 oktober visade Klubb super 8 Night of the Living Dead och Zombie Flesh Eaters på biograf Skandia i Stockholm.

Publicerad 1998-10-08

Videovision - ny branschtidning

Videobranschen har fått en egen tidning, sedan Topp40 somnade in för några veckor sedan.

Publicerad 1998-10-07

Blaxplo -98

Helgens exploation av Blaxploitation genren på Skandia gav alla som är för unga för att ha upplevt storhetstiden, en chans att se svarta 70-tals hjältar på bio.

Publicerad 1998-10-05

Jackie Brown. Quentin Tarantino regisserar igen.

Skådespelerskan Pam Grier gör comeback på vita duken med Quentin Tarantinos nya film "Jackie Brown". Grier har inte gjort någon större filmroll sedan 70-talet.

Publicerad 1998-01-01

The Butcher Boy - ny film av Neil Jordan

Det är tidigt 60-tal på Irland och världen runt 12-årige Francie Brady (Eamonn Owens) faller långsamt samman. I Neil Jordans (The crying game, Interview with a vampire) senaste film, The Butcher Boy, skildras en pojke som allt mer försvinner in i den fantasivärld han byggt upp tillsammans med sin bäste vän.

Publicerad 1998-02-01

×