Arkiv

Blaxplo -98

Helgens exploation av Blaxploitation genren på Skandia gav alla som är för unga för att ha upplevt storhetstiden, en chans att se svarta 70-tals hjältar på bio.
 

Arkiv

Blaxplo -98

Blaxplo -98

Helgens exploation av Blaxploitation genren på Skandia gav alla som är för unga för att ha upplevt storhetstiden, en chans att se svarta 70-tals hjältar på bio.

De behövs väl kanske en Jackie Brown för att aktualisera förlagorna, även om Jackie Brown känns mer som ett nutida-relationsdrama-med-tydliga-referat-till-genren än en "blaxpo".

Fredagen började med Shaft. En överväldigande uppenbarelse med ett skratt som får John Waynes att låta hjärtligt. Halva filmen var rödtonad, vilket de upplyste oss om inte var en suggestiv antydan till blodbad, utan bara fel på kopian.

Lördagen följde med Cleopatra Jones, Black Ceasar, Coffy och The Mack.

Cleopatra Jones spöade inte bara flest korkade vita poliser utan resten av repertoaren också. Cleo är en agent med väldigt stor garderob. Hon byter kläder i varje scen och extravagansen kulminerar I slutscenen, då hon svingande I en lyftkran kastar av sig sin kjol, för att fortsätta slagsmålet I strumpbyxor, blommig baddräkt och... kavaj. Hennes glada vänner, mikrofonbollarna, står mest vid sidan av och säger "Right on baby", vilket för övrigt alla andra säger också.

På söndagen hade Mattias Gardell en föreläsning om den svarta frihetskampen I Amerika. Den som är intresserad av att fördjupa sig i ämnet rekommenders att läsa hans bok: "Countdown to Armageddon -Louis Farrakhan and the Nation of Islam". Den ger en bättre bild av situationen än vad som kan återges på dessa få rader.

Blaxploitation uppkom för att skildra svarta på svartas vis. Till skillnad från Sidney Poitier är deras stil så långt ifrån vita normer som möjligt.

Efter tre dagars orgie i poser, läppglans och polyester blev man onekligen inspirerad. Man övade lite smått på gunget I gången på vägen hem och allt kändes ganska groovy, till man råkade snegla in i ett skyltfönster. Man får inse sina begränsningar.

Om Tarantino väljer att ge oss bakläxa på någon annan historisk filmvåg, skulle han kanske kunna välja något som ligger oss nordbor närmre till hands: pilsnerfilmen.

Publicerad 1998-10-05

Senast uppdaterad 2004-04-29 15:22

Bilder från denna artikel
 
×