Easy Money 3

Värdig avslutning på trilogin

Det som började med Jens Lapidus bokfenomen 2006, om den svenska undre världen, når nu i mål med den tredje filmen. "Snabba cash - Livet deluxe" är inte en mästerlig avslutning, men en värdig avslutning på en mästerlig trilogi.

Easy Money 3

Värdig avslutning på trilogin

Värdig avslutning på trilogin

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det som började med Jens Lapidus bokfenomen 2006, om den svenska undre världen, når nu i mål med den tredje filmen. "Snabba cash - Livet deluxe" är inte en mästerlig avslutning, men en värdig avslutning på en mästerlig trilogi.
Tummen upp!

I "Snabba cash - Livet deluxe" möts jugoslaviska maffialedaren Radovan (suveräne danske Dejan Cukic), hårdjobbande bankrånaren Jorge (numera internationellt meriterade Matias Varela) och den på landsflykt förrymde brottslingen JW (vår nya Hollywoodstjärna Joel Kinnaman) för sista gången.

Vi introduceras även för nya karaktärer. Radovans dotter Natalie (Malin Buska) spelar en betydelsefull roll i filmen, undercover-polisen Häggström (Martin Wallström känd från "Ego" och "I rymden finns inga känslor") gör det likaså, och så återser vi Jorges räddande ängel från den andra filmen, Nadja (stjärnskottet Madeleine Martin).

Precis som tidigare är det en ny regissör som ror skutan. Efter Daniel Espinosa och Babak Najafi så är det Jens Jonsson, en av svensk films tyngsta påläggskalvar ("Ping-pongkingen" och "God morgon alla barn") som avslutar trilogin. Och Jonsson bemästrar den för honom lite nya genren utmärkt.

Men låt åt backa bandet lite, närmare bestämt till år 2006. Jag tror att vi var många som insåg att någonting stort var på gång när Jens Lapidus, försvarsadvokaten som inspirerats av de fall han studerat under år av rättegångar, släppte boken "Snabba cash". Det korthuggna språket, dynamiken mellan karaktärerna, och rafflande action mitt i Stockholm. Det luktade film lång väg! Precis som med Stig Larssons monsterhit "Män som hatar kvinnor" så har "Snabba cash" öppnat dörrar för många svenska filmarbetare i Hollywood.

Men teamet bakom filmsuccén "Snabba cash" har inte bara vunnit på lotto, även om det säkert var många som var intresserade av att få filmrättigheterna. Man har också förvaltat ett värdefullt kapital, och gjort tre riktigt bra filmer.

Fortfarande står sig ettan som den överlägset bästa, på samma sätt som boken också gör det. Personligen tror jag det beror på att starten handlar om JW - den karaktär som Joel Kinnaman så förtjänstfullt gestaltar. Det är hans möte med den undre världen, denna exotiska plats som både lockar och skrämmer, som fascinerar mest. En berättelse kan aldrig kännas så aktuell som när den när det utspelar sig i Sverige, på svenska, och känns trovärdigt. Och den första filmen känns verkligen trovärdig, när den tar oss till mörka platser som få av oss vet särskilt mycket om, och när vi får se den genom JW:s uppspärrade ögon. Den första filmen är därför på mänga sätt JW:s film, även om Matias Varela som Jorge och Dragomir Mrsic som Mrado också gör minnesvärda prestationer.

I den andra filmen är JW en brottsling på rymmen, konflikten mellan "det vanliga livet" och det kriminella livet finns inte på samma sätt längre, och här i den tredje så är JW tyvärr reducerad till en hämnare i exil. Han är en man med en plan, men under större delen av filmen så lyser han med sin frånvaro. För även om de andra karaktärerna också engagerar så lyckas "Snabba cash - Livet deluxe" inte beröra mig på samma sätt som framförallt den första filmen gjorde. Den upplösning som jag hade hoppats på, eller varför JW:s syster Camilla är försvunnen, tappas tyvärr bort.

Men den tappas bort i intressanta sidohistorier. Det känns nästan som om "Snabba cash - Livet deluxe" är filmversionen av en TV-serie, den nedklippta bioversionen. Här finns så många karaktärer och så mycket dramatik att filmen nästan spricker.

Maria Karlsson har skrivit manus till samtliga tre filmer, och hon har fått ganska fria händer med Lapidus originalhistoria. Det har hon förvaltat på ett bra sätt, och det behövs givetvis ändringar när man gör film av böcker. Men jag hade hoppats på att historiens upplösning skulle handla mer om JW. Nu blir det istället Jorge som står i centrum, och Matias Varela har verkligen gjort Jorge till en komplex och levande karaktär, både brutal och älskvärd. Men kanske skulle manusförfattare, regissör och producent gjort ett val - att antingen låta JW ta mer plats i den här filmen, eller att inte ha med honom alls. För nu landar vi istället lite ett luddigt mellanting - en film med Joel Kinnaman - utan Joel Kinnaman.

"Snabba cash - Livet deluxe" är den mest Hollywood-influerade filmen hittills i trilogin. Den är mer pompös än sina förlagor, jag kommer på mig själv med att tänka på Brian De Palmas "Mission: Impossible" från 1996. Men det den vinner i sin storslagenhet tappar den lite i sin realism. Rent storymässigt kan jag också tycka att det blir någon vändning för mycket.

Men det har varit en mäktig upplevelse att få följa med på den här resan, och biosuccén bör stå sig sviten ut. Det här är den tredje raka filmen som visar att det går att göra bra genrefilm i Sverige, därför tycker jag verkligen att du ska gå och se "Snabba cash - Livet deluxe" på bio.

Publicerad 2013-08-30

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Easy Money 3”

Bilder från “Easy Money 3”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Easy Money 3”

Dela “Easy Money 3” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Easy Money 3

Originaltitel

Snabba cash - Livet deluxe

Speltid i minuter

127

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-08-29

Produktionsland
Internationell premiär

2013-08-29

×
×
×