Mood Indigo

Döende blommor i lekfull film

Det här är en film om förändring, som förändras och fortsätter så även efter ridå. Förmodligen kommer den smaka allra bäst lagrad.

Mood Indigo

Döende blommor i lekfull film

Döende blommor i lekfull film

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det här är en film om förändring, som förändras och fortsätter så även efter ridå. Förmodligen kommer den smaka allra bäst lagrad.
Tummen upp!

Colin (Romain Duris) tycks ha allt. Han har en förmögenhet som gör att han inte behöver jobba. Han har en härlig lägenhet i Paris. Hans advokat och chaufför är även en mästerlig kock, och tillreder de mest makalösa rätterna åt honom. Han har möjlighet att utveckla ett piano som blandar drinkar efter hur man spelar det och han har en trogen vän i den fattige Chick. Så livet leker. Men han saknar en flickvän.

Han bestämmer sig för att träffa någon och på en fest möter han Chloé (Audrey Tatou). Förälskelsen är kanske inte omedelbar, men när den väl infinner sig är den ljuvlig. Så blommar livet i maklig takt och Colin, Chloé och deras vänner kunde inte vara lyckligare.

Men plötsligt blir Chloé sjuk av en näckros i lungan, och samtidigt blir Chick mer och mer beroende av författaren Jean-Sol Partre. Då vänder allt.

Regissör till filmen är Michel Gondry. Ni vet han som har gjort "Human Nature", "Eternal Sunshine of a Spotless Mind" och den lilla pärlan "The We and the I". Annorlunda filmer på sitt sätt och kanske behövdes det en vågad regissör till den här filmen för att den inte skulle falla platt som en utblommad orkidé. Manuset är baserat på romanen "Dagarnas skum" från 1947 av Boris Vian och i filmen försöker man fånga förlagans abstraktion.

Det lyckas man med, filmen är mycket surrealistisk. Här finns möss som pratar, mat som lever och en underlig dans med långa, sladdriga ben. Många av specialeffekterna är gjorda i stop motion vilket bidrar till dess charmighet.

Man skulle kunna säga att "Dagarnas skum" är uppdelad i två delar, fast det är inte en tydlig del ett och två, utan det är mer en transformation som sker gradvis. Jag tycker det är väldigt befriande med förändringen eftersom jag inte är så förtjust i den första delen. Förutom att vara lite för lång är filmen färgglad och fantasifull. Den är härlig, men ibland på gränsen till fånig och jag tröttnade faktiskt till slut.

I takt med att Colins tillgångar och lägenhet krymper och skrumpnar, när man börjar skymta svärtan, det är då filmen börja växa och blir till slut något riktigt bra.

Publicerad 2013-12-19

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Mood Indigo”

Bilder från “Mood Indigo”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Mood Indigo”

Dela “Mood Indigo” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Mood Indigo

Originaltitel

L'écume des jours

Speltid i minuter

125

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-12-20

Produktionsland
Internationell premiär

2013-04-24

×
×
×