Intervju

Hugh Grant vill vara privat

Privatpersonen Hugh Grant är inte ett favoritämne för den brittiske skådespelaren. Den Hugh Grant som figurerar i pressen, eller på internet, är nästan helt uppdiktad, menar han själv. – Men han underhåller damer under hårtorken.
 

Intervju

Hugh Grant vill vara privat

Hugh Grant vill vara privat

Privatpersonen Hugh Grant är inte ett favoritämne för den brittiske skådespelaren. Den Hugh Grant som figurerar i pressen, eller på internet, är nästan helt uppdiktad, menar han själv. – Men han underhåller damer under hårtorken.

Hugh Grant är i Stockholm för att marknadsföra sin nya film Music and lyrics, där han spelar mot Drew Barrymore. Grant spelar en avdankad popstjärna från 80-talet, som får i uppdrag att skriva en låt till ett ungt stjärnskott på pophimlen. Barrymore spelar tjejen som vattnar hans blommor, men visar sig ha oanade låtskrivartalanger.

– Marc Lawrence (som regisserade filmen) ringde mig under en längre tid och berättade att han arbetade med en historia om ett låtskrivarpar. “Det låter bra, men glöm det”, svarade jag. Jag kan ingenting om musik, jag är hopplös när det kommer till det, kan varken sjunga eller dansa. Så en kväll när vi pratade kom det upp en idé, jag minns inte om det var hans eller min – att killen i filmen inte bara är en låtskrivare utan dessutom en före detta popstjärna från 80-talet. Det lät så bra tyckte jag, att jag måste göra filmen, säger Hugh Grant till Film.nu.

– Jag sade ja, men ångrade det direkt. Vad i helvete hade jag gjort? Jag har ingen talang för sådant. Därför fick jag börja med intensiv träning, jag åkte till New York samma dag. De behandlade mig som ett cirkusdjur...

Vad tyckte du om att höra dig själv sjunga?

– Underbart! Det är ett mirakel. De sa till mig “oroa dig inte för sången, tekniken är så bra numer att man kan fixa vad som helst”. Jag trodde inte riktigt på dem, men det visade sig att det är sant. Vem som helst, bokstavligen, kan sjunga med dagens teknik. När man förstår att datorerna kan fixa vad som helst, börjar man sjunga med mer och mer självförtroende. Då behöver man tekniken mindre och mindre, eftersom man sjunger renare. Så nu efter filmen gillar jag faktiskt att sjunga. Och jag älskar att spela piano.

Filmmusiken ligger på flera topplistor. Funderar du på en musikalisk karriär nu?

– Ja, jag vill att ni behandlar mig som om jag vore en stor popstjärna (skratt). Men det är löjligt, för ett par veckor sedan sa någon till mig att jag har den bäst säljande skivan på Itunes och Amazon i USA. Jag har full respekt för de som skrev och producerade musiken, de är briljanta, men jag har ingen talang som sångare. Det visar att popindustrin i stort sett är fejk.

Hur var det att arbeta med Drew Barrymore?

– Det var trevligt, vi är ett underligt par. Hon är väldigt kalifornisk, en hippietjej, full av skratt, leenden och entusiasm inför allt. Jag är den exakta motsatsen – en dyster, engelsk medelålders man. Men hon var snäll mot mig. Jag blir ganska stressad och spänd under filminspelningar och hon var väldigt bra på att få mig att slappna av.

Är du trött på att spela den snälla killen?

Hugh Grant. Foto: Esbjörn Guwallius © 2007 Film.nu – Jag har inget emot att spela fler skurkaktiga roller. Du kanske inte har sett American Dreamz, min karaktär där var så svart som det bara går. Jag tror att det är en tillfällighet – folk går inte och ser filmerna där jag spelar elak. Men de är mycket roligare att spela de rollerna. Folk måste tro att jag älskar romantiska komedier. Det är inte så – jag älskar bra komedi, romantikdelen har aldrig varit det som lockar mig. Och uppriktigt, jag börjar bli lite för gammal för det.

Det pratas om en tredje Bridget Jones-film?

– Jag hoppas att det inte är sant. Vi skulle aldrig ha gjort den andra, om jag ska vara ärlig. Jag tycker att det var ett misstag, den var inte redo att bli gjord.

Vad är bäst – att spela in filmer i USA eller i Storbritannien?

– Jag föredrar att vara i mitt eget land, eller i Europa generellt, jag känner mig väldigt europeisk. Jag är mer bekväm här, där jag har fler referenser. USA är fortfarande en egendomlig kultur för mig, som jag inte förstår mig på. Jag känner att jag är bättre på att underhålla européer än amerikaner.

Hugh Grant har inte någon ny film på gång just nu. Istället försöker han skriva en bok.

– Jag började förra året och vill verkligen avsluta den. Det är en svart, komisk novell.

Att prata om personliga frågor är inte något som Hugh Grant uppskattar. I reglerna som filmbolaget har skickat ut inför intervjun står det uttryckligen att sådana frågor undanbedes. Den Hugh Grant som figurerar i pressen, eller på internet, är nästan helt uppdiktad, menar han.

– Men han underhåller damer under hårtorken. Den här kändisgrejen, jag tror att man kan välja att sluta med den och bli en normal, civiliserad människa. Självklart kommer det att vara en övergångsperiod, men jag tror att det går.

Kan du se dig själv i ett vanligt jobb någon gång i framtiden?

– Jag har lite problem med det. Jag gillar att vara kreativ, att skriva en bok, eller kanske ett filmmanus och regissera det. Alltid när jag har åstadkommit något kreativt i mitt liv, har det gjort mig väldigt lycklig. Och jag har alltid varit en aning missnöjd med att vara en “återgivare”, vilket är vad en skådespelare är, man återger någons annans arbete.

Publicerad 2007-03-07

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
Bilder från denna artikel
 
×