Kick-Ass

Maximal underhållning

"Kick-Ass" kickar arsle. Det här är action utan vare sig pekpinnar eller moralpredikande. Spektakulära actionsekvenser, en vass dialog och ett spännande persongalleri gör "Kick-Ass" till en måste-film på bio.

Kick-Ass

Maximal underhållning

Maximal underhållning

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Kick-Ass" kickar arsle. Det här är action utan vare sig pekpinnar eller moralpredikande. Spektakulära actionsekvenser, en vass dialog och ett spännande persongalleri gör "Kick-Ass" till en måste-film på bio.
Tummen upp!

Spiderman, Batman, Fantastic Four och The Hulk. Superhjältar finns det gott om - men inte i den verkliga världen. Dave Lizewski är en helt vanlig grabb utan superkrafter eller speciella egenskaper - förutom ett sjukligt intresse för serietidningar och latexdräkter. Dave ser all brottslighet som försiggår där ute och plötsligt känner han ett kall. Ett kall att själv bekämpa orättvisorna, ett kall att maskera sig. Sålunda tar han på sig helmunderingen och blir stadens bevakare och skyddsängel nummer ett, Kick-Ass. Till sin hjälp får han den redan väl etablerade hjälteduon Big Daddy, spelad av en ovanligt bra Nicolas Cage, och hans dotter Mindy (Chloe Moretz), även kallad Hit Girl.

"Kick-Ass", baserad på serietidningen med samma namn, är som titeln antyder en kick-ass action utan varken pekpinnar eller påtvingad moralpredikan, som underhåller från början till slut. Brutalt och blodigt är det, men också otroligt skoj. Ribban sätts när Nicolas Cage i en scen skjuter med pistol mot sin dotters mage och säger: "Nu vet du hur det känns att bli träffad av en kula så att när du nästa gång hamnar i bråk är förberedd" (Den elvaåriga dottern har så klart skyddsväst på sig). Mindy tar det hela med en klackspark och förhandlar genast med pappan: "Jag tar en kula till om vi åker till bowlinghallen efteråt och jag får glass".

Denna absurditet, som att se en elvaårig tjej totalt gå igång på bazookas och butterfly-knivar, är en av filmens stora plus. Hit Girl och Big Daddy är underbara karaktärer, två mycket skickliga slagskämpar som inte skyr några medel och gärna går utanför lagen när de ska till att bekämpa stadens värsta slödder och avskum.

Actionscenerna är snygga, välgjorda och riktigt coola. "Kick-Ass" håller inte igen någonstans, utan öser på med blodiga, riktigt hårda actionsekvenser, ständigt gjorda med glimten i ögat. Humor blandas med action i en perfekt kombination. Den vassa dialogen och de underbara karaktärerna gör också sitt för filmen. Att superhjältar kan få vara just superhjältar utan speciella förmågor bevisas här.

Filmen är ett måste för alla superhjältenördar. Regissören Matthew Vaughn har fattat vad det hela handlar om, nämligen underhållning. Underhållning till max.

I motsats till "Spiderman" och liknande filmer tar "Kick-Ass" inte sig själv på särskilt stort allvar, filmen är närmast en lek med hela genren. Det finns petitesser här och där man kan peka på, som att filmen är lite väl lång eller

att vissa karaktärers historia känns outvecklade och bristfälliga. Men de är just petitesser som man lätt glömmer när underhållningsfaktorn är så hög. Jag njuter, ler stort och köper genast en ny biljett. Gör det du med.

Publicerad 2010-04-09

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Kick-Ass”

Bilder från “Kick-Ass”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Kick-Ass”

Dela “Kick-Ass” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Kick-Ass

Originaltitel

Kick-Ass

Speltid i minuter

117

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-04-09

Produktionsländer
Budget

28 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2010-04-16

×
×
×