Berlin på film

12 filmer som får dig att längta till Berlin

Den tyska huvudstaden är en av Europas populäraste "filmstjärnor". Vi har samlat 12 filmer med Berlin i huvudrollen - varför inte lägga upp en filmkväll som inspiration inför nästa besök?

Berlin på film

12 filmer som får dig att längta till Berlin

12 filmer som får dig att längta till Berlin

Den tyska huvudstaden är en av Europas populäraste "filmstjärnor". Vi har samlat 12 filmer med Berlin i huvudrollen - varför inte lägga upp en filmkväll som inspiration inför nästa besök?

Good bye Lenin! (2003)

Good Bye Lenin utspelar sig i Östtyskland 1989. Alex mamma vaknar upp efter åtta månader i koma. Hennes hjärta är så svagt att starka känslointryck skulle kunna döda henne. Vad skulle vara mer chockerande än insikten att Berlin-muren fallit, och att hennes älskade Östtyskland blivit besegrat av kapitalismen? För att rädda sin mamma förvandlar Alex lägenheten till ett reservat från det förflutna.

Unga Sophie Bell (2015)

Efter studenten börjar äntligen det hisnande livet. Så tänker bästa vännerna Sophie (Felice Jankell) och Alice (Hedda Stiernstedt) om den stundande flytten till Berlin. Men planerna krossas när Alice försvinner under oklara omständigheter.

De andras liv (2008)

Östtyske stasiofficeren Gerd Wiesler är på väg uppåt i karriären. Kreativ som han är föreslår han för sin chef att de borde bevaka den regimvänlige dramatikern Georg Dreyman. Wielser misstänker att han döljer något. Sagt och gjort monteras dolda mikrofoner in bakom alla lampknappar i Dreymans lägenhet, och Wiesler själv sätter sig på husets vind med hörlurar och något ton elektronisk utrustning. Han har skrivmaskinen redo för att skriva rapport.

Vi barn från Bahnhof Zoo (1981)

"Vi barn från Bahnhof Zoo" är verklighetsbaserad och porträtterar en ung tonårsflickas liv som heroinmissbrukare. Christiane flyttar som sexåring till Gropiusstadt i dåvarande Västberlin. När hon växer upp kommer hon i kontakt med drogmiljön. Som tolvåring har hon sin första personliga erfarenhet med tabletter och hasch.

A coffee in Berlin (2012)

Jan Ole Gersters satiriska och livfulla långfilmsdebut "A coffee in Berlin" följer Niko, en kille i tjugoårsåldern som hoppat av sin universitetsutbildning. Niko lever för stunden, och drar fram genom gatorna i Berlin. Denna slacker-dramakomedi är ett kärleksbrev till Berlin och Generation Y.

Berlin Calling (2008)

Ickarus är en DJ och producent från Berlin som turnerar på technoklubbar världen runt med sin flickvän Mathilde, samtidigt som han arbetar med ett nytt studioalbum han planerar att släppa inom kort.

Himmel över Berlin (1987)

Filmen utspelar sig i Västberlin i slutet av 1980-talet. Två änglar strövar genom staden och iakttar och lyssnar till människornas tankar, utan att själva ses eller höras av någon. De har alltid varit i Berlin, de var där innan det fanns någon stad, kanske innan det ens fanns människor.

Cabaret (1972)

Berlin, 1931. En ung engelsk språkstuderande, Brian Roberts, anländer till staden. Han fängslas av dekadensen och den växande politiska oron, som utnyttjas av nazisterna. Mitt i allt detta träffar han en ung, nyckfull amerikanska, Sally Bowles. Hon är stjärnan på en tredjeklassens kabaré, kallad the Kit-Kat Club.

Unknown (2011)

Dr. Martin Harrisvaknar upp efter en bilolycka i Berlin. Han upptäcker att hans fru Elizabeth inte längre vet vem han är, och att en annan man (Adan Quinn) har antagit hans identitet. Ensam finner han sig jagad av både myndigheter och lönnmördare och med taxichauffören Gina, som enda hjälp försöker han finna sanningen och ta tillbaka sitt liv.

Spring Lola (1998)

Lolas pojkvän har hamnat i problem med maffian och Lola har 20 minuter på sig att skaffa fram de pengar som kan rädda honom. Filmen utspelar sig i Berlin. Manni (Moritz Bleibtreu), Lolas pojkvän, som arbetar som pengakurir åt en biltjuv, glömmer kvar en plastpåse med 100 000 D-mark på tunnelbanan. Han har 20 minuter på sig att få tag i pengarna innan uppdragsgivaren kommer för att hämta dem.

Tre (2010)

I korthet: ett heterosexuellt medelålders par blir kära i samma man. Tom Tywker har återvänt till Berlin och till indiestilen som gav honom hans stora genombrott med "Spring Lola" i slutet av nittiotalet.

Berlin Alexanderplatz (1980)

Franz Biberkopf släpps från Tegelfängelset i Berlin efter att ha avtjänat ett 4-årigt fängelsestraff sedan han dödat sin flickvän Ida efter ett gräl. Man får följa honom när han försöker hitta rätt i livet i kretsen av småskurkar, prostituerade och andra vinddrivna existenser i 1920-talets fattig-Berlin. Fassbinders "Berlin Alexanderplatz" är världens längsta spelfilm, med sina över 15 timmar.

Listan publicerad 2015-04-15

×
×
×