The Lives of Others

Oerhört välgjord debut

De andras liv fängslar en direkt i biofåtöljen. Trots att salongen är fullsatt är publiken knäpptyst den över två timmar långa filmen igenom. Såväl skådespel som regi och scenografi är av yppersta toppklass.

The Lives of Others

Oerhört välgjord debut

Oerhört välgjord debut

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
De andras liv fängslar en direkt i biofåtöljen. Trots att salongen är fullsatt är publiken knäpptyst den över två timmar långa filmen igenom. Såväl skådespel som regi och scenografi är av yppersta toppklass.
Tummen upp!

Långfilmsdebuterande regissören Florian Henckel von Donnersmarck imponerar. De andras liv ger rysningar av obehag inför östtyska Stasis nitiska registrering av sina medborgare. Men filmen bjuder även på skratt, framförallt för att vardagen blir så absurd av det ständiga förtrycket och misstänkliggörandena.

Stasiofficeren Gerd Wiesler (eller HGW XX/7) är på väg uppåt i karriären. Kreativ som han är föreslår han för sin chef att de borde bevaka den regimvänlige dramatikern Georg Dreyman. Wielser misstänker att han döljer något...

Sagt och gjort monteras dolda mikrofoner in bakom alla lampknappar i hans lägenhet, och Wiesler själv sätter sig på husets vind med hörlurar och något ton elektronisk utrustning. Han har skrivmaskinen redo för att skriva rapport.

Parallellt skildras "de andras" liv. Dreyman lever tillsammans med sin flickvän, skådespelerskan Christa-Maria Sieland. De umgås ofta med sina intellektuella och kreativa vänner - det är samtalen mellan dessa som Stasi är intresserade av att lyssna på. Georg Dreyman håller sig dock på mattan och säger inte något direkt regimkritiskt. När en nära vän, som förbjudits att verka som regissör, begår självmord blir det dock en vändpunkt för Georg.

Under de långa bevakningspassen uppe på vinden börjar Gerd Wiesler få upp ögonen för kulturen - efter att ha "lånat" en bok av Dreyman och hört honom spela klassisk musik, genom sin avlyssningsapparatur. Han hamnar i ett dilemma - är Stasis hårda linje den enda rätta eller borde det finnas utrymme för kritiskt tänkande?

Filmen De andras liv kommer i en tid när avlyssning av oskyldiga människor inte bara är något som förekom i de gamla kommunistiska öststaterna under kalla krigets vindar. Just nu förebereder Sveriges regering en ny lag, som ska göra det möjligt för polisen att utföra hemlig avlyssning. Skillnaden är att nu är metoderna mer raffinerade, och det är inte bara mikrofoner som används, utan även e-post och surftrafik ska kunna kontrolleras. Förutom att ge en historisk återblick kanske den här filmen kan höja temperaturen i buggningsdebatten några grader.

Framförallt är det här dock njutbar filmkonst. Sällan har jag sett något så oerhört välgjort av en debuterande regissör. Låt dig inte avskräckas av att det är en film på tyska, efter några minuter har handlingen fångat dig och du tänker knappast på vilket språk som talas.

Publicerad 2006-11-09

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Lives of Others”

Bilder från “The Lives of Others”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Lives of Others”

Dela “The Lives of Others” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

De andras liv

Den här filmen, kan med rätta sägas tillhöra toppskiktet i filmhistorien. Den långsama förvandlingen av naziagenten Wiesel till "människa", som börjar undra vad han håller på med är fascinerande, inte minst när man ser att det är en långfilmsdebut. Slutscenerna är oerhört gripande.

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2012-08-21 19:15:00

@michelle

Intressant och välskriven recension, dock mindre intressant kommentar :-P

Robert

2011-01-14 23:02:00

De andras liv

En mycket bra film som förtjänar en bättre skriven recension. En recensent ska väl kunna skriva någorlunda skickligare, tycker jag.

michelle

2011-01-05 18:13:00

De andras liv

Du kan inte säga att den buggningen som sker i denna film kan liknas med de förslag om buggning som läggs fram här i Sverige. Den buggning som skulle ske här handlar inte om avlyssning av regeringskritiska regisörer utan tungt kriminella..men visst..ser din poäng

Simon

2007-11-19 14:13:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Lives of Others

Originaltitel

Das Leben der Anderen

Speltid i minuter

137

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-11-10

Produktionsland
Budget

2 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-03-15

×
×
×