Revolutionary Road

Lysande förortsångest

När Leonardo DiCaprio och Kate Winslet möts igen på duken så är det tack och lov ingen "Titanic 2" vi bjuds på utan istället en mörkare variant av regissören Sam Mendes egna "American Beauty".

Revolutionary Road

Lysande förortsångest

Lysande förortsångest

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
När Leonardo DiCaprio och Kate Winslet möts igen på duken så är det tack och lov ingen "Titanic 2" vi bjuds på utan istället en mörkare variant av regissören Sam Mendes egna "American Beauty".
Tummen upp!

Drömmen om att allt hade kunnat vara annorlunda, bättre. Att livet inte blev som du tänkt dig och att du lever en lögn. Känslan av att sitta så djupt nere i skiten att bara tanken på ännu en dag får dig att spy. Förnimmelsen av en ungdom som lovade något helt annat. Dagen då du vaknar upp och hatar dig själv för att du valde fel eller för att du aldrig fick chansen att välja. Lättnaden då du återigen kan känna uppskattning, ångesten då dörren stängs och ljuset släcks.

"Revolutionary Road" handlar om dessa saker. Vissa inbillar sig att de är betydelselösa, andra omfamnar dem för att sedan älta dem sönder och samman i takt med att livet hänger på.

Det ligger ett stort vemod i att betrakta människorna i "Revolutionary Road". De uppskattar inte sina liv, söker desperat efter något annat; fångar utan tidsbestämda straff. Ni som sett serien "Mad Men" vet vad jag pratar om. Donald Drapers karaktär som har allt men som ändå lider. Han kan inte identifiera sig med vad han är: tvåbarnsfar, sofistikerad, rik. Han greppar efter det ogreppbara dock ändå nödvändiga.

På ett liknande sätt famlar Leonardo DiCaprio och Kate Winslet efter ett lyckligt liv tillsammans i Sam Mendes enastående "Revolutionary Road", den tidigare hatar sitt jobb men accepterar det. Winslets karaktär hatar sitt liv: tvåbarnsmor, hemmafru, förort. När sedan idén om att flytta till Paris föds så väcks bådas förhoppningar om ett nytt liv tillsammans. Avundsjukan bland grannar och kollegor väcks, liksom skadeglädjen när DiCaprio blir befordrad och Parisresan ställs in. Tillbaka till Helvetet igen.

"Revolutionary Road" utspelar sig, likt Mendes första film "American Beauty", i en likriktig förort där allt till synes är perfekt men där problemen pockar och frustar under ytan. Från och till krackelerar fasaderna och det fula, naturliga, tillåts utrymme. Vi i publiken känner oss instängda och utsatta, likt DiCaprio och Winslet. Jag har nog aldrig sett dem så bra, någonsin. Att inte "Revolutionary Road" fick fler Oscarsnomineringar är mycket märkligt.

Publicerad 2009-01-29

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Revolutionary Road”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Revolutionary Road”

Dela “Revolutionary Road” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

trist

Förstår inte vad man ser i en film som enbart reflekterar människors sämre sidor och aldrig visar någon godhet. Vill jag se ett olyckligt pars liv, otrohet, gräl och tjafs mellan kvinna och man i 2 timmar - nej, då behöver jag bara se mig omkring i vardagen. En film ska väl ändå inge hopp eller upplysning eller underhållning eller... ja den här filmen saknade allt detta och mer....

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2009-06-10 21:35:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Revolutionary Road

Originaltitel

Revolutionary Road

Speltid i minuter

119

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-01-30

Produktionsländer
Budget

35 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-12-19

×
×
×