Doubt

Fantastisk prestation av Meryl Streep

En drake i Meryl Streeps gestalt tar upp kampen mot en missförstådd katolsk präst spelad av Philip Seymour Hoffman.

Doubt

Fantastisk prestation av Meryl Streep

Fantastisk prestation av Meryl Streep

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En drake i Meryl Streeps gestalt tar upp kampen mot en missförstådd katolsk präst spelad av Philip Seymour Hoffman.
Tummen upp!

John F. Kennedy har nyligen blivit mördad. Året är 1964 och USA står inför en öppnare syn på verkligheten. Fader Flynn (Hoffman) är ny präst i en församling i Bronx, New York. Han är långt ifrån lika konservativ som den katolska skolans rektor, syster Aloysius (Streep). Fader Flynn vill jobba med eleverna som jämlikar och istället för att skapa ett skräckherravälde, främja dialog och trygghet. Syster Aloysius är dock fast besluten att med sin svarta nunnerock glida runt i korridorerna som en diktator. Varför ändra på ett vinnande koncept?

Skolan har fått sin första svarta elev och fader Flynn är fullt medveten om hur de andra barnen kommer att motta detta. Han vet att om inte han eller någon annan tar Donald, som pojken heter, under sina vingar kommer han inte få det särskilt lätt. Fader Flynn gör bara det han anser rätt när han närmar sig Donald.

Denna goda gärning misstolkas dock helt. Fader Flynn anklagas av syster Aloysius och hennes medsyster, den unga syster James (Amy Adams), för att sexuellt ha utnyttjat pojken. Det finns inga som helst bevis. Ingen har sett något, hört något, eller alls anat något. Fader Flynn känner sig oskyldigt påhoppad och försöker förgäves rentvå sig hos syster Aloysius. Allt han ville var att skapa en ny sorts skola dit eleverna faktiskt ville komma.

Meryl Streep gör en fantastisk rollprestation som överstenunna. Redan från första början skapas en respekt för hennes karaktär som sitter i resten av filmen. Hon har en oerhörd närhet i sin rollprestation och det känns inte som att det är Meryl Streep man ser. Hon är helt och hållet sin karaktär. Philip Seymour Hoffman gör också en stabil prestation men det är inte han som står ut.

Det är skådespelarna jag minns från den här filmen. Själva storyn tycker jag kunde utvecklats och filmen står ofta och trampar, det märks att den är baserad på en pjäs. Mycket tid går åt till att skildra omgivningen, tid som kunde lagts på karaktärerna.

Filmen är utan tvekan bra. Den var nominerad till fem Golden Globes, men vann ingen av dem. Oscarnomineringarna hägrar och det är fullt möjligt att Meryl Streep både nomineras och vinner för bästa kvinnliga huvudroll.

Publicerad 2009-01-15

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Doubt”

Bilder från “Doubt”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Doubt”

Dela “Doubt” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

mmm

Du är ju grym Jonas

Tani

2009-01-15 23:45:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Doubt

Originaltitel

Doubt

Speltid i minuter

104

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-01-16

Produktionsbolag
Produktionsland
Budget

20 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-12-11

×
×
×