Filmfrossa med tilltugg? Då riskerar du att gå upp i vikt

Äter du framför TV:n? Då är du i riskzonen för att bli överviktig. En ny brittisk studie visar att när vi äter framför skärmen har vi svårt att uppfatta när vi blir mätta.

Film.nu |

Om man äter medan man samtidigt gör något som kräver mycket uppmärksamhet, såsom att titta på film eller tv, är det svårare att märka när man känner sig mätt. Det visar ny forskning från universitetet i brittiska Sussex.

Forskningsteamet, lett av professor Martin Yeomans och doktor Sophie Forster, gav 120 testdeltagare drycker med lågt respektive högt kaloriinnehåll. Samtidigt fick de uppgifter som krävde hög eller låg uppmärksamhet. Teamet fann att de som var engagerade i en perceptuellt krävande syssla åt ungefär samma mängd chips – oavsett om de fått en hög- eller lågkaloridryck. Testpersonerna som hade fått uppgifter som krävde ett lägre engagemang kunde däremot justera hur mycket chips de åt. Människorna i denna grupp åt 45 procent färre chips efter högkaloridrycken än efter den med lägre kaloriinnehåll.

“Kommer inte märka när du är mätt”

– Detta är viktigt för alla som vill hålla en hälsosam vikt: om du är en inrotad TV-tittande småätare – du tittar på, säg, en engagerande thriller eller ett mysterium, eller en film med mycket ljud eller visuella effekter – kommer du sannolikt inte att märka när du känner dig mätt. TV-spelare och korsordslösare bör också tänka på detta, säger professor Yeomans i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:
– Vi visste redan att känslan av mättnad kan påverkas av konsistensen och utseendet på maten, liksom redan befintliga förväntningar på hur mätt vi tycker att en viss typ av mat borde få oss att känna. Nu vet vi också att mättnadskänslan beror på hur mycket sensorisk information våra hjärnor bearbetar medan vi äter.