Roy Andersson

 

Roy Andersson

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Roy Arne Lennart Andersson, född 31 mars 1943 i Göteborg, är en svensk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och reklamfilmmakare. Andersson slog igenom som långfilmsregissör med ungdomsskildringen En kärlekshistoria (1970) och följde upp med det existentiella dramat Giliap (1975). Under många år ägnade sig Andersson framförallt åt reklamfilm. I de korta reklamfilmerna utvecklade han ett bild- och berättarspråk baserat på långa tagningar i helbild, ett slags tablåer. Detta filmspråk blev det karaktäristiska för de egensinniga och uppmärksammade filmerna i den trilogi av långfilmer som han gjorde under 2000-talet. Den första filmen i trilogin är Sånger från andra våningen (2000). Den vann bland annat fem Guldbaggar och jurypriset i Cannes. De följande filmerna i trilogin är Du levande (2007) och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron; den senare tilldelades - som första svenska film - Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig 2014

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

 
 
 
 
 
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Roy Andersson

Född 1943-03-31 (77 år sedan) i Göteborg, Västra Götalands län, Sverige.

Utmärkelser
Utmärkelse Gala År Prisad för
San Francisco Film Critics Circle Award for Best Foreign Language Film (You, the Living) 2009 Du levande
Guldbagge for Best Screenplay (You, the Living) 2007 Du levande
Guldbagge for Best Directing (You, the Living) 2007 Du levande
Cannes Jury Prize (Songs from the Second Floor) 2000 Sånger från andra våningen
Golden Lion
Nominerad för utmärkelser
Utmärkelse Gala År Nominerad för
European Film Award for Best Director (You, the Living) European Film Awards 2007 2007 Du levande
British Independent Film Award for Best Foreign Independent Film - Foreign Language (Songs from the Second Floor) British Independent Film Awards 2001 2001 Sånger från andra våningen
Syskon

Kjell Andersson

Bilder på Roy Andersson

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Roy Andersson?

Starta en diskussion om Roy Andersson med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Roy Andersson

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Roy Arne Lennart Andersson, född 31 mars 1943 i Göteborg, är en svensk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och reklamfilmmakare.

Andersson slog igenom som långfilmsregissör med ungdomsskildringen En kärlekshistoria (1970) och följde upp med det existentiella dramat Giliap (1975). Under många år ägnade sig Andersson framförallt åt reklamfilm. I de korta reklamfilmerna utvecklade han ett bild- och berättarspråk baserat på långa tagningar i helbild, ett slags tablåer. Detta filmspråk blev det karaktäristiska för de egensinniga och uppmärksammade filmerna i den trilogi av långfilmer som han gjorde under 2000-talet. Den första filmen i trilogin är Sånger från andra våningen (2000). Den vann bland annat fem Guldbaggar och jurypriset i Cannes. De följande filmerna i trilogin är Du levande (2007) och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron; den senare tilldelades - som första svenska film - Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig 2014.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×