Peter Stormare

 

Peter Stormare

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Rolf Peter Ingvar Stormare, ursprungligen Storm, född 27 augusti 1953 i Kumla, Örebro län, är en svensk skådespelare, regissör och musiker. Peter Stormare föddes i Kumla, men växte upp i Arbrå i Bollnäs kommun i Hälsingland, där han också spelade gitarr och sjöng i rockbandet Kabel & Granater. Han utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1981. Där var han klasskamrat med bland andra Jessica Zandén, Maria Johansson, Sissela Kyle och Tomas Norström. Det var på teaterhögskolan han bytte efternamn till Stormare, då det redan fanns en äldre student vid namn Peter Storm. I TV-programmet Stjärnorna på slottet (SVT) berättade han till stor muntration hur ovan och okunnig han var om teater och storstadsliv, när han från Hälsingland kom till Stockholm för att söka sin väg. Peter Stormare är gudfar till Gustaf Skarsgård. Han är gift med Toshimi Stormare och är bosatt i Los Angeles

Läs mer om Peter Stormare

Listor & Nyheter

Skådespelare

 
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Peter Stormare

Född 1953-08-27 (70 år sedan) i Kumla, Örebro län, Sverige.
Längd 189 cm.

Nominerad för utmärkelser
Utmärkelse Gala År Nominerad för
Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture (Chocolat) 7th Screen Actors Guild Awards 2001 Chocolat
MTV Movie Award for Best On-Screen Duo (Fargo) 1997 MTV Movie Awards 1997 Fargo
Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Toshimi Stormare(Gifta: 2008–) 2008 Gifta
Karen Sillas(Gifta: 1989–2006) 1989 2006 Gifta
Barn

Kelly Stormare, Kaiya Bella Luna Stormare

Föräldrar

Gunhild Storm, Karl Ingvar Storm

Bilder på Peter Stormare

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om Peter Stormare?

Starta en diskussion om Peter Stormare med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Peter Stormare

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Rolf Peter Ingvar Stormare, ursprungligen Storm, född 27 augusti 1953 i Kumla, Örebro län, är en svensk skådespelare, regissör och musiker.

Peter Stormare föddes i Kumla, men växte upp i Arbrå i Bollnäs kommun i Hälsingland, där han också spelade gitarr och sjöng i rockbandet Kabel & Granater. Han utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 1981. Där var han klasskamrat med bland andra Jessica Zandén, Maria Johansson, Sissela Kyle och Tomas Norström. Det var på teaterhögskolan han bytte efternamn till Stormare, då det redan fanns en äldre student vid namn Peter Storm. I TV-programmet Stjärnorna på slottet (SVT) berättade han till stor muntration hur ovan och okunnig han var om teater och storstadsliv, när han från Hälsingland kom till Stockholm för att söka sin väg.

Peter Stormare är gudfar till Gustaf Skarsgård. Han är gift med Toshimi Stormare och är bosatt i Los Angeles. Stormare spelar i musikbandet Blonde From Fargo och medverkar även på The Poodles låt Seven Seas samt spelar i Sabatons musikvideo Uprising.

Efter Teaterhögskolan blev Stormare skådespelare på Dramaten i Stockholm, där han bl a spelade i Klassfiende och Per Verner-Carlssons uppsättning Senecas död, innan Ingmar Bergman, återkommen till Sverige efter sin exil, uppmärksammade honom och kom att göra honom till en av sina favoritskådespelare i världsturnerande teateruppsättningar som Kung Lear, Fröken Julie (mot Lena Olin resp. Marie Göranzon), den med regissören porträttlike titelrollen i Hamlet (mot Pernilla Augusts Ofelia) och mot Jarl Kulle, Bibi Andersson och Thommy Berggren i Lång dags färd mot natt under hela 1980-talet, och filmer/TV-produktioner som Fanny och Alexander (1982) och Larmar och gör sig till (1997). På Dramaten visade han sig också vara en god regissör med uppsättningar som Harold Pinters Bergens språk och August Strindbergs Kronbruden och Stora landsvägen. Han har även fortsatt internationellt med regiuppdrag. 1996 regisserade han bland annat Mozarts opera Don Giovanni på Folkoperan i Stockholm.

Arbetet med Bergman ledde till internationella möjligheter, och 1990 gjorde han en liten roll i Hollywood-filmen Uppvaknanden. Sedan dess har Stormare gjort de flesta av sina roller i amerikanska filmer. Han har ofta spelat européer med tvivelaktig moral. I filmen Constantine (2005) spelade Stormare Satan. Han fick fin kritik för sin roll som en tyst och hänsynslös skurk i Coenbrödernas film Fargo (1996), väckte uppmärksamhet som rysk kosmonaut (Lev Andropov) i storfilmen Armageddon samt spelade en sjaskig, licenslös svensk ögonläkare (som pratar svenska) i Minority Report (2002).

1997 spelade han jägaren Dieter Stark i filmen The Lost World: Jurassic Park (i denna film svär han på svenska vid ett tillfälle). Han har även gästspelat i TV-serien Seinfeld som ?Slippery Pete? i ett avsnitt där George Costanza köper ett arkadspel. Peter Stormare medverkade även i 20 avsnitt av den prisbelönta TV-serien Prison Break, i rollen som ?John Abruzzi?, en maffiaboss som hjälper till vid rymningen som serien handlar om. I serien CSI spelar Stormare en bordellägare. I svenska sammanhang märks Stormare till exempel i rollen som samen Klemens i filmen Varg (2008) ? för vilken han fick filmpris i Moskva och nominering till Guldbagge 2009 ? som Jan Guillous agent Carl Hamilton i Hamilton (1998) och i Jägarna 2 (2011).

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×