Mikael Persbrandt

 

Mikael Persbrandt

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Mikael Åke Persbrandt, född 25 september 1963 i Jakobsberg, är en svensk skådespelare. Han har bland annat gjort rollen som Gunvald Larsson i Beck-serien. Han fick även rollen som Carl Hamilton från Jan Guillous romaner. För rollen som Sigfrid Larsson i Maria Larssons eviga ögonblick (2008) belönades han med en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll. 2014 fick han återigen en Guldbagge för rollen som Hasse i Mig äger ingen. Filmen Hämnden (2010), där Persbrandt spelar en av huvudrollerna, belönades med en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Persbrant spelade hamnskiftaren Beorn (han kan förvandla sig till en enorm björn) i Peter Jacksons filmtrilogi om hobbiten Bilbo Bagger. Persbrandt inledde sin karriär som balettdansör. Persbrandt har spelat i många uppsättningar på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm samt har gjort många film- och TV-roller. Han har bland annat spelat den utagerande polismannen Gunvald Larsson i filmerna om Martin Beck

Läs mer om Mikael Persbrandt

Skådespelare

 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Mikael Persbrandt

Född 1963-09-25 (57 år sedan) i Jakobsberg, Sverige.
Längd 189 cm.

Nominerad för utmärkelser
Utmärkelse Gala År Nominerad för
European Film Award for Best Actor (In a Better World) European Film Awards 2011 2011 Hämnden
Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Sanna Lundell(Sambo: 2005–) 2005 Sambo
Maria Bonnevie(Sambo: 1998-03–2003) 1998-03 2003 Sambo
Barn

Igor Edgar Persbrandt Lundell, Åke Lo Persbrandt

Bilder på Mikael Persbrandt

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Mikael Persbrandt?

Starta en diskussion om Mikael Persbrandt med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Mikael Persbrandt

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Mikael Åke Persbrandt, född 25 september 1963 i Jakobsberg, är en svensk skådespelare.

Han har bland annat gjort rollen som Gunvald Larsson i Beck-serien. Han fick även rollen som Carl Hamilton från Jan Guillous romaner. För rollen som Sigfrid Larsson i Maria Larssons eviga ögonblick (2008) belönades han med en Guldbagge i kategorin bästa manliga huvudroll. 2014 fick han återigen en Guldbagge för rollen som Hasse i Mig äger ingen.

Filmen Hämnden (2010), där Persbrandt spelar en av huvudrollerna, belönades med en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

Persbrant spelade hamnskiftaren Beorn (han kan förvandla sig till en enorm björn) i Peter Jacksons filmtrilogi om hobbiten Bilbo Bagger.

Persbrandt inledde sin karriär som balettdansör. Persbrandt har spelat i många uppsättningar på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm samt har gjort många film- och TV-roller. Han har bland annat spelat den utagerande polismannen Gunvald Larsson i filmerna om Martin Beck.

SVT:s TV-program Kobra gjorde en kopia på Fatboy Slims musikvideo "Weapon of Choice", och lät då Persbrandt spela huvudrollen. Hösten 2006 spelade även fastighetsbolaget Vasakronan in en reklamfilm som påminde mycket om "Weapon of Choice"-videon, återigen med Persbrandt i rollen. Reklamfilmen, som spelades in i Kista Science Tower, gav Vasakronan mycket uppmärksamhet.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×