Lennart Hjulström

 

Lennart Hjulström

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Lennart Hjalmar Hjulström, född 18 juli 1938 i Karlstad, är en svensk regissör och skådespelare. Vid SVT Göteborg regisserande han ett flertal TV-filmer och -serier, bland andra Ett nytt liv (1972) och filmdebuten som skådespelare och i egen regi 1975, Gyllene år. 1976-84 var han chef för Folkteatern i Göteborg (1978-80 tillsammans med Ragnar Lyth) och satsade då på att skapa en ny sorts repertoar baserad på arbetarförfattare. Han arbetade sedan alltmer med film och regisserade prisbelönta filmer som Berget på månens baksida (1983) och Rusar i hans famn (1996) och var en drivande kraft för att söka vidga folkteaterformen för att nå ut till en större landstäckande, teaterovan publik med försökssatsningen Folkteatern Sverige. Mellan 1989-94 var han Sveriges första professor i regi vid Dramatiska institutet

Läs mer om Lennart Hjulström
 
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Lennart Hjulström

Född 1938-07-18 (82 år sedan) i Karlstad.
Längd 179 cm.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Gunilla Nyroos(Gifta) Gifta
Barn

Carin Hjulström, Niklas Hjulström, Hanna Nyroos

Förälder

Filip Hjulström

Bilder på Lennart Hjulström

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Lennart Hjulström?

Starta en diskussion om Lennart Hjulström med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Lennart Hjulström

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Lennart Hjalmar Hjulström, född 18 juli 1938 i Karlstad, är en svensk regissör och skådespelare.

Vid SVT Göteborg regisserande han ett flertal TV-filmer och -serier, bland andra Ett nytt liv (1972) och filmdebuten som skådespelare och i egen regi 1975, Gyllene år.

1976-84 var han chef för Folkteatern i Göteborg (1978-80 tillsammans med Ragnar Lyth) och satsade då på att skapa en ny sorts repertoar baserad på arbetarförfattare. Han arbetade sedan alltmer med film och regisserade prisbelönta filmer som Berget på månens baksida (1983) och Rusar i hans famn (1996) och var en drivande kraft för att söka vidga folkteaterformen för att nå ut till en större landstäckande, teaterovan publik med försökssatsningen Folkteatern Sverige. Mellan 1989-94 var han Sveriges första professor i regi vid Dramatiska institutet.

Genom sitt breda register är han för olika grupper av publik mer känd för olika saker, utöver sitt folkteater-engagemang, i roller såsom flygöverste i TV-serien Tre kärlekar (1989-91), som klassisk TV-teater-aktör i en mängd uppsättningar och serier eller som obehagliga bovar eller maktmänniskor, som rollen som Lennart Gavling, Martin Becks ärkefiende i tv-filmerna från 1997. Han har arbetat med regissörer/dramatiker som Bo Widerberg, Jan Troell, Lars Molin, Lars Norén, Bille August, Lasse Hallström, Colin Nutley med flera.

Ofta har han samarbetat med sin hustru skådespelerskan Gunilla Nyroos. Han är i ett tidigare äktenskap far till Niklas och Carin Hjulström.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×