Kjell Grede

 

Kjell Grede

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Kjell Birger Grede, född 12 augusti 1936 i Bromma, Stockholm, är en svensk regissör och manusförfattare. Han var rektor för Dramatiska institutet 1992-2001. Grede studerade vid Stockholms universitet och tog en fil. kand. Därefter arbetade han som lärare för utvecklingsstörda barn, journalist, författare och målande konstnär. 1973-75 var han konstnärlig ledare för Stiftelsen Filmverkstan och deltog i den statliga filmutredningen. Efter att ha varit rektor för Dramatiska Institutet 1992-2001 fortsatte han där som adjungerad professor 2001-03 och sedan 2002 i samma funktion vid filmavdelningen vid Blekinge tekniska högskola. Hans debut inom filmens värld var som manusförfattare till filmen Karneval (1961) i regi av Lennart Olsson, om rivalitet mellan två balettdansöser, spelade av systrarna Bibi Andersson och Gerd Andersson

Läs mer om Kjell Grede
 
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Kjell Grede

Född 1936-08-12 (84 år sedan) i Stockholm, Stockholms län, Sverige.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Anita Grede(Gifta: 1975–) 1975 Gifta
Bibi Andersson(Gifta: 1960–1973) 1960 1973 Gifta
Barn

Jenny Grede, Klara Grede, Jens Grede, Joel Grede

Vad du tycker om Kjell Grede?

Starta en diskussion om Kjell Grede med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Kjell Grede

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Kjell Birger Grede, född 12 augusti 1936 i Bromma, Stockholm, är en svensk regissör och manusförfattare. Han var rektor för Dramatiska institutet 1992-2001.Grede studerade vid Stockholms universitet och tog en fil. kand. Därefter arbetade han som lärare för utvecklingsstörda barn, journalist, författare och målande konstnär. 1973-75 var han konstnärlig ledare för Stiftelsen Filmverkstan och deltog i den statliga filmutredningen. Efter att ha varit rektor för Dramatiska Institutet 1992-2001 fortsatte han där som adjungerad professor 2001-03 och sedan 2002 i samma funktion vid filmavdelningen vid Blekinge tekniska högskola.

Hans debut inom filmens värld var som manusförfattare till filmen Karneval (1961) i regi av Lennart Olsson, om rivalitet mellan två balettdansöser, spelade av systrarna Bibi Andersson och Gerd Andersson. 1966 gjorde han den egna kortfilmen Sotaren och året därpå sin första långfilm, den flerfaldigt prisbelönta Hugo och Josefin efter Maria Gripes berättelser. Därefter följde ett flertal filmer och TV-serier. Med avstamp i det sena 1960-talets radikala exerimentlusta utvecklade Grede ett eget, poetiskt, närmast "öververkligt" filmspråk, och han framhåller ständigt det centrala i hans filmskapande: att finna livskänslan, en väg av stark längtan och möjlighetsvision av ett förhöjt tillstånd av tillvaro. Han beskriver konsten som den enda öppningen ut ur den kvävande känsla av klaustrofobi han känt sedan han var 13 år. Till hans två följande, kända filmer Harry Munter (1969) och Klara Lust (1971) skrev han därför inga vanliga manus, utan lät filmerna växa fram ur en bildberättelse i samverkan med skådespelarna. Båda filmerna handlar om udda, begåvade personer, som inte kan finna plats för sina visioner och sin speciella begåvning i det vanliga grå samhället, personer som vill vara till hjälp och skapa gemenskap, men som återkommande missförstås av omgivningen.

1976 sökte han sig till August Strindberg och gjorde en TV-serie av En dåres försvarstal. 1985 följde han upp med en TV-serie om Strindbergs liv, August Strindberg: Ett liv med Tommy Berggren i titelrollen. 1987 gjorde han ännu ett konstnärsporträtt med flerfaldigt prisbelönta Hip hip hurra! från konstnärskolonin i 1800-talets danska Skagen. 1990 kom filmen om Raul Wallenberg i Ungern, God afton, Herr Wallenberg.

Grede var gift med skådespelaren Bibi Andersson 1960-73 och gifte 1975 om sig med Anita Holmberg.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×