Jonas Karlsson

 

Jonas Karlsson

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Sven Bert Jonas Karlsson, född 11 mars 1971 i Salem, Stockholms län, är en svensk skådespelare, dramatiker och författare. Karlsson växte upp i ett arbetarhem på Värmdö och började som barn vid Miniteatern. Som tioåring gjorde han sin första filmroll som ett barnhemsbarn i Olle Hellboms Rasmus på luffen (1981). Han gick gymnasiet på ekonomilinjen vid Nacka gymnasium, en utbildning han dock avbröt för att i stället börja vid Södra Latins teaterlinje. Under skoltiden medverkade Karlsson i TV-serierna Amforans gåta, Facklorna, Osynlig närvaro och filmen Dyningar (samtliga 1991). Under denna tid var Karlsson även verksam som rockmusiker i bandet Trinity and His Horsemen. Under de nästkommande åren kom Karlsson ofta att gestalta problemtyngda ungdomar på glid, bland annat i rollen som Per i Härifrån till Kim (1993), Ajax i Rederiet (1994) och den unge nynazisten Tobbe i 30:e november (1995)

Läs mer om Jonas Karlsson
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Jonas Karlsson

Född 1971-03-11 (50 år sedan) i Salem, Stockholms län, Sverige.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Hanna Holmquist Karlsson(Gifta) Gifta
Barn

Julia Karlsson, Sofia Karlsson, Cecilia Karlsson

Bilder på Jonas Karlsson

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Jonas Karlsson?

Starta en diskussion om Jonas Karlsson med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Jonas Karlsson

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Sven Bert Jonas Karlsson, född 11 mars 1971 i Salem, Stockholms län, är en svensk skådespelare, dramatiker och författare.

Karlsson växte upp i ett arbetarhem på Värmdö och började som barn vid Miniteatern. Som tioåring gjorde han sin första filmroll som ett barnhemsbarn i Olle Hellboms Rasmus på luffen (1981). Han gick gymnasiet på ekonomilinjen vid Nacka gymnasium, en utbildning han dock avbröt för att i stället börja vid Södra Latins teaterlinje. Under skoltiden medverkade Karlsson i TV-serierna Amforans gåta, Facklorna, Osynlig närvaro och filmen Dyningar (samtliga 1991). Under denna tid var Karlsson även verksam som rockmusiker i bandet Trinity and His Horsemen.

Under de nästkommande åren kom Karlsson ofta att gestalta problemtyngda ungdomar på glid, bland annat i rollen som Per i Härifrån till Kim (1993), Ajax i Rederiet (1994) och den unge nynazisten Tobbe i 30:e november (1995). För den sistnämnda nominerades han till en Guldbagge för "bästa manliga biroll". Karlsson fortsatte att medverka i filmer och TV-serier samtidigt som han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Stockholm 1994-1998.

2001 gjorde han en uppmärksammad roll som kung Gustav III i Gustav III:s äktenskap och samma år spelade han huvudrollen mot Johanna Sällström i Hans och hennes. Huvudroller följde i Miffo (2003), Detaljer (2003) och TV-serien Danslärarens återkomst (2004). För sina insatser i Detaljer tilldelades Karlsson en Guldbagge i kategorin "bästa skådespelare". Ytterligare huvudroller följde i Offside (2006, Karlsson Guldbaggenominerad), Den man älskar (2007, Karlsson Guldbaggenominerad), rollen som August Strindberg i August (2007), Mannen under trappan (2009), Cockpit (2012) och En pilgrims död (2013).

Utöver filmer och TV-serier har Karlsson även medverkat i en rad teateruppsättningar. Han tillhör Kungliga Dramatiska Teaterns fasta ensemble och har där medverkat i tolv uppsättningar. Han första medverkan var 1998 i Råttfångaren och särskilt uppmärksammad blev han för huvudrollen i Woyzeck (2003). Utöver Dramaten har han medverkat i En midsommarnattsdröm på Orionteatern, Lars Noréns Rumäner på Plaza, Cabaret på Parkteatern, Stockholms Stadsteater samt olika uppsättningar på Teaterhögskolan i Stockholm.

Karlsson skrev och regisserade TV-serierna Toalett (1993-1994) och Bra front (1994-1995), vilka sändes inom ramen för TV-programmet Elbyl. 2001 skrev han och regisserade pjäsen För kärleks skull på Dramaten tillsammans med Fredrik Meyer och 2005 Nattpromenad, vilken sattes upp på Stockholms stadsteater. Denna följdes upp av 2009 års Mellanrum.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×