Johan Widerberg

 

Johan Widerberg

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Johan Olof Widerberg, född 16 mars 1974 i Stockholm, är en svensk skådespelare. Han är son till framlidne regissören Bo Widerberg. Johan Widerbergs karriär inleddes i faderns filmer. Redan som spädbarn var han med i Mannen på taket (1976) regisserad av Bo Widerberg, och som barn medverkade han i ytterligare några filmer. Som åttaåring hade han även en mindre teaterroll på Dramaten. Därefter fanns planer på att lägga skådespeleriet på hyllan och han tackade först nej till rollen som Didrik i TV-serien Ebba och Didrik (1990), men ångrade sig, hoppade av skolan och tog rollen. Fortsättningsvis medverkade han främst i olika film- och TV-produktioner, men även på scen i föreställningarna Det är från polisen på Stockholms stadsteater 1995 och Dorian Greys porträtt på Hippodromen i Malmö 2001. 1995 spelade han en av huvudrollerna i faderns sista film Lust och fägring stor, och belönades för insatsen med ett skådespelarpris vid filmfestivalen i Rouen 1996

Läs mer om Johan Widerberg
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Johan Widerberg

Född 1974-03-16 (47 år sedan).

Bilder på Johan Widerberg

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Johan Widerberg?

Starta en diskussion om Johan Widerberg med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Johan Widerberg

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Johan Olof Widerberg, född 16 mars 1974 i Stockholm, är en svensk skådespelare. Han är son till framlidne regissören Bo Widerberg.

Johan Widerbergs karriär inleddes i faderns filmer. Redan som spädbarn var han med i Mannen på taket (1976) regisserad av Bo Widerberg, och som barn medverkade han i ytterligare några filmer. Som åttaåring hade han även en mindre teaterroll på Dramaten. Därefter fanns planer på att lägga skådespeleriet på hyllan och han tackade först nej till rollen som Didrik i TV-serien Ebba och Didrik (1990), men ångrade sig, hoppade av skolan och tog rollen. Fortsättningsvis medverkade han främst i olika film- och TV-produktioner, men även på scen i föreställningarna Det är från polisen på Stockholms stadsteater 1995 och Dorian Greys porträtt på Hippodromen i Malmö 2001.

1995 spelade han en av huvudrollerna i faderns sista film Lust och fägring stor, och belönades för insatsen med ett skådespelarpris vid filmfestivalen i Rouen 1996. Två andra av Johan Widerbergs kända roller är i filmerna Juloratoriet (1996) baserad på Göran Tunströms roman med samma namn, och Under solen (1998) av Colin Nutley.

Karriären såg lovande ut fram till 1996, då han blev starkt kritiserad i pressen. Widerberg har beskrivit det som att han inte var önskvärd. Trots detta fortsatte han spela under ett par år innan det blev ett avbrott i karriären. Fram till 2006 ägnade han en del av tiden till studier och andra jobb i Stockholm, men fick en roll i den amerikanska långfilmen Ocean's Twelve (2004).

2009 tog Johan Widerbergs skådespelarkarriär ny fart i samband med rollen i Så olika. På Guldbaggegalan 2012 nominerades Widerberg till Bästa manliga biroll för sin roll som Asger i Björn Runges film Happy End.

På senare tid skriver han även manus tillsammans med Sara Heldt. Duon ligger bakom En pilgrims död, som sändes i januari 2013 på SVT.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×