Gösta Ekman

 

Gösta Ekman

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Hans Gösta Gustaf Ekman (den yngre), född 28 juli 1939 i Stockholm, är en svensk regissör och skådespelare. Han föddes in i en skådespelarfamilj, som son till Hasse Ekman och sonson till Gösta Ekman den äldre. Ekman har mestadels arbetat med komedier på film och teater och är inte minst känd för sina många roller hos Hasseåtage och som Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson i Jönssonligan-filmerna. 1980 spelade han titelrollen i Papphammar, en serie kortfilmer av slapstick-karaktär. Han debuterade själv som filmregissör med Morrhår och ärtor (1985). Under 1990-talet medverkade han i många av hustruns Marie-Louise Ekmans produktioner, och gjorde rollen som poliskommissarie Martin Beck i en rad svensk-tyska filmproduktioner. Gösta Ekman har en mycket liten roll i Lasse Åbergs filmkomedi Sällskapsresan, där han spelar en städerska som snabbt går in i och ut ur ett hotellrum

Läs mer om Gösta Ekman

Skådespelare

 
 
 
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Gösta Ekman

Född 1939-07-28 (82 år sedan) i Stockholm, Stockholms län, Sverige.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Greta Ekman(Gifta: 1914–1938-01-12) 1914 1938-01-12 Gifta
Barn

Hasse Ekman, Jan Mikael Ekman

Bilder på Gösta Ekman

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Gösta Ekman?

Starta en diskussion om Gösta Ekman med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Gösta Ekman

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Hans Gösta Gustaf Ekman (den yngre), född 28 juli 1939 i Stockholm, är en svensk regissör och skådespelare. Han föddes in i en skådespelarfamilj, som son till Hasse Ekman och sonson till Gösta Ekman den äldre. Ekman har mestadels arbetat med komedier på film och teater och är inte minst känd för sina många roller hos Hasseåtage och som Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson i Jönssonligan-filmerna. 1980 spelade han titelrollen i Papphammar, en serie kortfilmer av slapstick-karaktär.

Han debuterade själv som filmregissör med Morrhår och ärtor (1985). Under 1990-talet medverkade han i många av hustruns Marie-Louise Ekmans produktioner, och gjorde rollen som poliskommissarie Martin Beck i en rad svensk-tyska filmproduktioner.

Gösta Ekman har en mycket liten roll i Lasse Åbergs filmkomedi Sällskapsresan, där han spelar en städerska som snabbt går in i och ut ur ett hotellrum. Han gör också en tillika minimal insats i Hans Alfredsons filmatisering av P&B där han agerar köande gäst på en restaurang.

I samband med premiären av filmen Asta Nilssons sällskap (2005) förklarade Gösta Ekman att han gjort sin sista roll, och att han därmed drar sig tillbaka från sin långa skådespelarkarriär. Kuriosa i sammanhanget är att Asta Nilssons sällskap är inspelad redan före den Peter Dalle-regisserade filmen Skenbart (2003), men alltså hade premiär efter denna.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×