Colin Nutley

 

Colin Nutley

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Colin James Nutley, född 28 februari 1944 i Gosport nära Southampton i Hampshire, är en brittisk filmregissör som är verksam i Sverige. Nutley är gift med skådespelerskan Helena Bergström, som ofta spelar huvudrollen i hans filmer. De har två barn tillsammans och Nutley har även en son från ett tidigare förhållande. Efter fem års studier på konstskola inledde Colin Nutley sin karriär som grafisk designer på en regional engelsk TV-station i mitten av 1960-talet. Ganska snart övergick han dock till att regissera och arbetade under några år som frilansregissör då han gjorde en rad dramadokumentärer, musikprogram, serier och filmer för ITV, BBC och Channel 4. Det var dock arbetet som regiassistent på TV-serien Deckare UPA som förde honom till Sverige första gången. Nutley långfilmsdebuterade 1987 med Nionde kompaniet, som är en film om en grupp unga män som får en lysande affärsidé när de rycker in i lumpen

Läs mer om Colin Nutley
 
 
 
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Colin Nutley

Född 1944-02-28 (80 år sedan) i Gosport.

Nominerad för utmärkelser
Utmärkelse Gala År Nominerad för
Academy Award for Best Foreign Language Film (Under the Sun) 72nd Academy Awards 1999 Under solen
Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Helena Bergström(Gifta) Gifta
Barn

Molly Nutley, Daniel Nutley, Tim Nutley

Bilder på Colin Nutley

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om Colin Nutley?

Starta en diskussion om Colin Nutley med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Colin Nutley

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Colin James Nutley, född 28 februari 1944 i Gosport nära Southampton i Hampshire, är en brittisk filmregissör som är verksam i Sverige. Nutley är gift med skådespelerskan Helena Bergström, som ofta spelar huvudrollen i hans filmer. De har två barn tillsammans och Nutley har även en son från ett tidigare förhållande.

Efter fem års studier på konstskola inledde Colin Nutley sin karriär som grafisk designer på en regional engelsk TV-station i mitten av 1960-talet. Ganska snart övergick han dock till att regissera och arbetade under några år som frilansregissör då han gjorde en rad dramadokumentärer, musikprogram, serier och filmer för ITV, BBC och Channel 4. Det var dock arbetet som regiassistent på TV-serien Deckare UPA som förde honom till Sverige första gången.

Nutley långfilmsdebuterade 1987 med Nionde kompaniet, som är en film om en grupp unga män som får en lysande affärsidé när de rycker in i lumpen. År 1990 kom Black Jack, som bland annat kretsar kring ett dansband i ett litet svenskt samhälle.

Filmen Änglagård hade premiär 1992. Den har blivit en av de mest sedda svenska filmerna genom tiderna och belönades bland annat med två Guldbaggar för Bästa Film och Bästa Regi. Sista dansen (1993) handlade om vänskap, svartsjuka och avund och utsågs liksom Änglagård till Sveriges bidrag till Oscars-nomineringarna om bästa utländska film. Änglagård - andra sommaren, som hade premiär julen 1994, blev en lika stor publikframgång som sin föregångare och sågs av en miljon svenska biobesökare. År 1998 hade Under solen premiär - filmen blev Oscarsnominerad i kategorin bästa utländska film samt fick ett specialomnämnande av juryn vid den prestigefyllda filmfestivalen i San Sebastián.

Gossip, som handlar om ett dygn i tio skådespelerskors liv, hade premiär julen 2000. Sprängaren (2001) och Paradiset (2003) var båda baserade på Liza Marklunds böcker med samma namn. The Queen of Sheba's Pearls hade sin svenska biopremiär julen 2004, Heartbreak Hotel 2006 och Angel 2008. År 2010 regisserade Nutley den tredje filmen i Änglagård-serien.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×