Claire Wikholm

 

Claire Wikholm

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Claire Wikholm, folkbokförd som Claire Minna Patricia Olofsdotter Wikholm, född 10 oktober 1944 i Stockholm, är en svensk skådespelare och skribent. Hon har sedan slutet av 1960-talet agerat på teater, film och TV och har länge varit knuten till Stockholms stadsteater. Mycket uppmärksammad har hon blivit genom adventskalendern Broster, Broster! och komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret. Wikholm växte upp med en ensamstående mor. Hon fick utbildning i Franska skolan och påbörjade universitetsstudier i ekonomi. Därefter började hon intressera sig för film och en möjlig framtid som filmregissör. Via universitetsstudier i teaterhistoria kom hon att delta i en experimentell föreställning på Pistolteatern, och efter det utbildade hon sig åren 1965–68 vid Scenskolan i Malmö. Claire Wikholm syntes snart även på film och TV. 1969 agerade hon i långfilmerna Som natt och dag och Miss and Mrs Sweden

Läs mer om Claire Wikholm
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Claire Wikholm

Född 1944-10-10 (79 år sedan) i Stockholm, Stockholms län, Sverige.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Ingemar Karlsson(Gifta: 2004–) 2004 Gifta
Åke Dahlbom(Gifta: 1978–1996) 1978 1996 Gifta
Barn

Ludvig Dahlbom

Bilder på Claire Wikholm

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om Claire Wikholm?

Starta en diskussion om Claire Wikholm med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Claire Wikholm

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Claire Wikholm, folkbokförd som Claire Minna Patricia Olofsdotter Wikholm, född 10 oktober 1944 i Stockholm, är en svensk skådespelare och skribent. Hon har sedan slutet av 1960-talet agerat på teater, film och TV och har länge varit knuten till Stockholms stadsteater. Mycket uppmärksammad har hon blivit genom adventskalendern Broster, Broster! och komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret.

Wikholm växte upp med en ensamstående mor. Hon fick utbildning i Franska skolan och påbörjade universitetsstudier i ekonomi. Därefter började hon intressera sig för film och en möjlig framtid som filmregissör. Via universitetsstudier i teaterhistoria kom hon att delta i en experimentell föreställning på Pistolteatern, och efter det utbildade hon sig åren 1965Â?68 vid Scenskolan i Malmö.

Claire Wikholm syntes snart även på film och TV. 1969 agerade hon i långfilmerna Som natt och dag och Miss and Mrs Sweden. 1971 blev hon mycket uppmärksammad som gravid huvudrollsinnehavare i den samhällskritiska och kontroversiella adventskalendern Broster, Broster!.

1975 medverkade Wikholm i Lasse Hallströms En kille och en tjej. Därefter uppmärksammades hon ånyo för en bred publik genom komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret.

1995 syntes Claire Wikholm i Susanne Biers Pensionat Oskar. Därefter agerade hon 1996Â?97 (i rollen som skvallertidningsjournalist) i TV-serien Vänner och fiender. 1997 hade hon återigen en roll av beslutsam typ i komediserien Irma och Gerd. 2002 var hon amatördetektiven Bella i Bella bland kryddor och kriminella.

Förutom rena skådespelarroller har Claire Wikholm deltagit i olika mer eller mindre satiriska underhållningsprogram. 1974 och 1976 kom Televisioner, 1977 Kabaré Kvällsöppet.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×