Björn Gedda

 

Björn Gedda

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Björn Roger Gedda, född 3 mars 1942 i Solna, Stockholms län, men uppvuxen i Boden, är en svensk skådespelare. Gedda hade först planer på att bli psykolog och musiker, men en bekant ledde in honom på skådespelarbanan. Han studerade teaterhistoria på universitet och spelade samtidigt student- och gatuteater. Tillsammans med bland andra Henning Mankell turnerade han runt med en fri teateruppsättning. Scendebuten skedde 1969 på Pistolteatern i föreställningen Direktör Ubu och därefter engagerades han i Riksteaterns skolteatergrupp Kopparbergsensemblen 1970–1971. 1971 engagerades han vid Stockholms Stadsteater, där han blev kvar till pensioneringen 2003. Ett genombrott som skådespelare kom 1979 i TV-serien Selambs, där Gedda spelar ett av syskonen. Han är även känd för sin roll som Simon Palm i TV-filmerna om Roland Hassel

Läs mer om Björn Gedda
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Björn Gedda

Född 1942-03-03 (79 år sedan) i Solna, Stockholms län, Sverige.

Bilder på Björn Gedda

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Björn Gedda?

Starta en diskussion om Björn Gedda med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Björn Gedda

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Björn Roger Gedda, född 3 mars 1942 i Solna, Stockholms län, men uppvuxen i Boden, är en svensk skådespelare.

Gedda hade först planer på att bli psykolog och musiker, men en bekant ledde in honom på skådespelarbanan. Han studerade teaterhistoria på universitet och spelade samtidigt student- och gatuteater. Tillsammans med bland andra Henning Mankell turnerade han runt med en fri teateruppsättning. Scendebuten skedde 1969 på Pistolteatern i föreställningen Direktör Ubu och därefter engagerades han i Riksteaterns skolteatergrupp Kopparbergsensemblen 1970Â?1971. 1971 engagerades han vid Stockholms Stadsteater, där han blev kvar till pensioneringen 2003.

Ett genombrott som skådespelare kom 1979 i TV-serien Selambs, där Gedda spelar ett av syskonen. Han är även känd för sin roll som Simon Palm i TV-filmerna om Roland Hassel. Ytterligare en stor TV-roll var den som klinikföreståndare i TV-serien S:t Mikael (1998Â?1999). Han har även gjort berättarrösten till barnprogrammet I drömmarnas trädgård.

Gedda var styvfar till skådespelaren Johanna Sällström.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×