Amanda Ooms

 

Amanda Ooms

  • Översikt
  • Info & länkar
  • Bilder
  • Diskussion

View this page in English on Filmanic

Amanda Francisca Ooms, född 5 september 1964 i Kråksmåla församling i Kalmar län, är en svensk skådespelare, författare och konstnär. Ooms är uppväxt bland annat i Skåne och i Sydeuropa. Hon flyttade tidigt hemifrån och hamnade efter ett tag i Suzanne Ostens teaterkollektiv Unga Klara på Stockholms stadsteater. Hon filmdebuterade i Ostens Bröderna Mozart och denna följdes av Hotel St. Pauli, Kvinnorna på taket och den norska filmen Karachi för vilken hon belönades med en Amanda för bästa skådespelerska. På 1990-talet inledde hon en internationell karriär där hon spelat huvudroller mot skådespelare som Donald Sutherland, Alan Rickman, Geraldine Chaplin, Michael Kitchen, Ciarán Hinds, John Turturro med flera. Hon var under flera år bosatt i London, Berlin, Brighton och Amsterdam. Hon flyttade så småningom tillbaka till Sverige och medverkade i bland annat Jan Troells Så vit som en snö

Läs mer om Amanda Ooms
 
 

Listor & Nyheter

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Handlar denna sida om dig? Uppgifterna har vi helt eller delvis fått från The Movie Database (TMDb). Du kan begära att vi tar bort alla personuppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är, så vi vet att du är personen som denna sida handlar om. För att radera dina uppgifter från TMDb måste du kontakta dem separat.

Amanda Ooms

Född 1964-09-05 (56 år sedan) i Kalmar, Kalmar län, Sverige.

Förhållanden
Namn Från Till Typ av förhållade
Thåström(Sambo) Sambo
JH Engström(Sambo) 2010 Sambo
Barn

Tula Engström, Mischa Engström

Bilder på Amanda Ooms

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Vad du tycker om Amanda Ooms?

Starta en diskussion om Amanda Ooms med dina vänner på Facebook eller Twitter!

Amanda Ooms

Biografi från Wikipedia Extern länk till biografins källa

Amanda Francisca Ooms, född 5 september 1964 i Kråksmåla församling i Kalmar län, är en svensk skådespelare, författare och konstnär. Ooms är uppväxt bland annat i Skåne och i Sydeuropa.

Hon flyttade tidigt hemifrån och hamnade efter ett tag i Suzanne Ostens teaterkollektiv Unga Klara på Stockholms stadsteater. Hon filmdebuterade i Ostens Bröderna Mozart och denna följdes av Hotel St. Pauli, Kvinnorna på taket och den norska filmen Karachi för vilken hon belönades med en Amanda för bästa skådespelerska. På 1990-talet inledde hon en internationell karriär där hon spelat huvudroller mot skådespelare som Donald Sutherland, Alan Rickman, Geraldine Chaplin, Michael Kitchen, Ciarán Hinds, John Turturro med flera. Hon var under flera år bosatt i London, Berlin, Brighton och Amsterdam. Hon flyttade så småningom tillbaka till Sverige och medverkade i bland annat Jan Troells Så vit som en snö. Hon har nominerats till en Guldbagge tre gånger; 2006 för Harrys döttrar, 2007 för Sök och 2009 för sin roll i Maria Larssons eviga ögonblick.

2006 kom hennes roman Tåla mod som 2013 sattes upp som pjäs på Dramaten med Ooms i huvudrollen och med regi av Lena Endre. Under varje föreställning målade Ooms ett självporträtt i kol som sedan såldes till förmån för Klara kyrkas soppkök. Ooms har även översatt pjäserna Crave av Sara Kane och My Zink Bed av David Hare till svenska. Hon har arbetat med teatergruppen Complicité i London och uppträtt med musikern och poeten Blixa Bargeld från Einstürzende Neubauten.

Innehåll från Wikipedia tillhandahålls enligt villkoren i Creative Commons (CC BY-SA 3.0).

×
×
×
×
×