Filmfestival

Necrobusiness prisad på Tempo dokumentärfestival

Cissi Elwin, vd Svenska Filminstitutet, delade ut Tempo Documentary Award 2008, priset för Sveriges bästa långa dokumentärfilm, till Fredrik von Krusenstjerna, Ryszard Solarz och Monika Sieradzka för filmen Necrobusiness. Prisutdelningen ägde rum på Tempo Dokumentärfestivals fest på lördagkvällen på Debaser Medis.
 

Filmfestival

Necrobusiness prisad på Tempo dokumentärfestival

Necrobusiness prisad på Tempo dokumentärfestival

Cissi Elwin, vd Svenska Filminstitutet, delade ut Tempo Documentary Award 2008, priset för Sveriges bästa långa dokumentärfilm, till Fredrik von Krusenstjerna, Ryszard Solarz och Monika Sieradzka för filmen Necrobusiness. Prisutdelningen ägde rum på Tempo Dokumentärfestivals fest på lördagkvällen på Debaser Medis.

För andra gången delade Tempo Dokumentärfestival ut priset Tempo Documentary Award i samarbete med Svenska Filminstitutet och Stockholms stad. Prissumman består av  75 000 kronor.

Motiveringen löd; Årets vinnare är ett stort upplagt dokumentärt filmbygge, som på ett enastående närgånget sätt låter åskådaren följa ett osannolikt rättsfall som rullas upp inför våra ögon. Filmarna lyckas genom imponerande journalistisk envishet, modiga frågor och briljant foto berätta en historia där verkligheten bokstavligen överträffar fiktionen; en dokumentär thriller som får åskådaren att bevittna ett moraliskt stålbad.

I den polska staden Lodzs hade den största begravningsbyrån kommit på ett genialt sätt att komma åt de begravningsbidrag som staten betalar ut till den avlidnes anhöriga. Genom att betala ambulanspersonal för information om var folk avlidit kunde de vara först på plats och få familjemedlemmar i chocktillstånd att skriva på ett kontrakt, redan innan kroppen förts iväg. Affärsidén nådde en ny nivå när ambulanspersonalen insåg att de kunde öka sina inkomster ytterligare, om de i stället för att rädda liv såg till att patienterna dog. När bedrägeriet uppdagades väntade en osannolik rättegång, där alla gängse uppfattningar om rätt och fel sattes på prov.

Juryn för Tempo Documentary Award 2008 delade ut två hedersomnämnanden.

Ett till regissörerna Ester Martin Bergsmark, Mark Hammarberg och Beatrice Andersson för Maggie vaknar på balkongen. Filmen är ett modigt och kompromisslöst formexperiment som ger utrymme och röst åt en främmande fågel, och ger oss möjlighet att se världen ur hennes perspektiv.

Det andra gick till Mikael Wiström och Alberto Herskovits. Två etablerade regissörer som med filmen Tillflykt plöjer en ny visuell fåra och knyter ihop olika konstnärliga uttryck till en personlig poetiskt egenart. Juryn för Tempo Documentary Award bestod av:

Karolina Lidin, filmproducent, Danmark Rainer Hartleb, filmare, Sverige Henri Seng, filmare och festivalkoordinator, Kina

Vinnarfilmerna för TDA och STHLM.DOC visas i dag söndag 9 mars kl 20.10 på biograf Victoria.

STHLM.DOC 08, priset för Sveriges bästa korta dokumentärfilm, gick till Anna Persson och Brigitta Kontros för filmen Círculo Vicioso.

För sjätte året i rad delade Tempo Dokumentärfestival ut stipendiet STHLM.DOC i samarbete med Film Stockholm, Svenska Filminstitutet och Folkets Bio. Från och med i år är STHLM.DOC ett nationellt pris. Prissumman har fördubblats till 50.000 kronor och i vinsten ingår dvd-distribution och biografvisning.

Årets vinnare av STHLM.DOC får priset för en film som är modig i sin dramaturgiska uppbyggnad. Bilden av huvudpersonens liv vidgar sig allt mer och växer under filmens gång till en stark berättelse om att vara ung mor i ett mansdominerat samhälle. Filmarna visar prov på den instinkt och intuition som är så viktigt för att komma en huvudkaraktär riktigt nära, och deras film är en triumf för hederligt dokumentärt slit och den klassiska dokumentärfilmen.

Círculo Vicioso handlar om den chilenska tonårsmamman Nati som längtar tillbaka till sitt fria liv som punkare på Valparaisos gator. Nu bor hon med sin ettårige son Dylan och pojkvännen Leo i ett litet hus på en av stadens fattigaste kullar. Nati är fast besluten att bryta den onda cirkeln av manschauvinism som följt henne och andra kvinnor i generationer. Hennes son ska inte uppfostras till machista.

Juryn för STHLM.DOC 08 delade ut ett hedersomnämnande till Hitmusik, en genomarbetad, ambitiös, energisk och generös film. Likt kopplingsschemat i en avancerad hifi-förstärkare länkar den samman politisk musik då och nu, i Sverige och i världen. Med en formstark röd tråd från Röda Bönor till Chicks on Speed förmedlar filmen Hitmusik av regikollektivet Råfilm den optimistiska och positiva känslan av att: ”Det bara är att gå ut och göra det!”

Hitmusik berättar om Lundabandet Röda Bönor som äntrade proggscenen på 70-talet. De drevs av övertygelsen om att musiken var vägen till en bättre värld, och tillhörde en rörelse som vid en första anblick skilde sig avsevärt från 2000-talets idolfixerade musikbransch. Men tar man steget bort från topplistorna nyanseras bilden och man kan dra paralleller till band som Le Tigre, Chicks on Speed och Linton Kwesi Johnson. Även de sjunger ut arga budskap om människor som behandlas olika i samhället. Hitmusik visar på musikens förmåga att förändra och skildrar en sida av musikbranschen som inte bara handlar om talangjakt.

Juryn för STHLM.DOC 08 bestod av:

Ragnar Berthling, Svenska Filminstitutet Åsa Blanck, filmare Sofi Lagergren, Tempo Dokumentärfestival Bettan von Horn, Folkets Bio och Roger Wilson, filmjournalist.

(Pressmeddelande från Tempo dokumentärfestival)

Publicerad 2008-03-09

Bilder från denna artikel
 
×