Zozo

Underhållande mitt i allvaret

Regissören Josef Fares kom från Libanon till Sverige när han var tio år gammal. Filmen Zozo är delvis baserad på hans egna upplevelser i krigets Beirut och mötet med det svenska samhället. Färgstarkt och känslomässigt laddat, skriver vår recensent.

Zozo

Underhållande mitt i allvaret

Underhållande mitt i allvaret

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Regissören Josef Fares kom från Libanon till Sverige när han var tio år gammal. Filmen Zozo är delvis baserad på hans egna upplevelser i krigets Beirut och mötet med det svenska samhället. Färgstarkt och känslomässigt laddat, skriver vår recensent.
Tummen upp!

Zozo bor i Beirut under inbördeskriget på 1980-talet. Han och hans familj längtar till Sverige, där farfar och farmor redan bor. De försöker leva ett så normalt liv som det går, trots att bomberna regnar ner runt omkring i staden.

Zozo är i tioårsåldern. Han går i skolan och leker med sina kompisar. Hans mamma har en väldigt stor betydelse för honom, något som återkommer genom hela filmen. Flytten till Sverige pratar han om som vilken flytt som helst. Det är ingen flykt.

När det så blir dags att ta planet till Sverige inträffar något som i ett slag förändrar Zozos liv. Han skiljs från sin familj. Den enda han nu har att ty sig till är den lilla gula kycklingen och sin nyvunna vän, flickan Rita.

Ensam kommer Zozo till Sverige och sina farföräldrar. Han börjar i svensk skola och möter ett annorlunda samhälle, långt från det han är van vid i Libanon. Hans fantasivärld hjälper honom att hantera minnen och olika svårigheter han möter.

Filmen Zozo är inledningsvis mycket färgstark och känslomässigt laddad. I Beirut skildras det myllrande stadslivet och krigets våndor intensivt och trovärdigt. Det är inte bara allvar, Josef Fares får även in en hel del komiska stunder. Kycklingen (vars röst görs av Fares Fares) som Zozo diskuterar livet med är riktigt underhållande.

När handlingen förflyttar sig till Sverige händer något, utöver miljöombytet. Filmen har inte alls samma intensitet och tappar lite det grepp den tidigare hade. Kanske vill Fares här visa hur lugnt och stilla han upplevde Sverige när han kom hit, men jag tycker ändå att filmen förlorar något på det.

Imad Creidi, som spelar Zozo, får filmen att kännas verklighetstrogen. Han får publiken att sugas in i handlingen och verkligen känna vad han upplever och går igenom.

Filmen är ett steg bort från Josef Fares komedier Jalla! Jalla! och Kopps, men hans nära och mänskliga regi har definitivt hängt med till Zozo. Bortsett från tempotappet när handlingen förflyttar sig till Sverige är det här en av höstens bästa svenska filmer.

Publicerad 2005-09-02

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Zozo”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Zozo”

Dela “Zozo” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

zozo

Jag blev fett kåt på zozo

Snefan Köttfifan

2010-11-22 13:14:00

zozo

Zozo är väldigt handsome :) :p

Mimmi Roxburgh

2010-11-22 13:12:00

zozo

ZOZO borde ses av alla som tror att krig och våld är lösning på konflikter. Den här killen skulle kunna vara du, din son, ditt barnbarn.

anna

2009-10-18 18:27:00

zozo

Josef Fares har gjort ett strålande jobb. Det är inte många svenska filmer som är så här bra spelade och filmade. Otroligt sorlig och grym film!

Julyana

2008-02-08 18:11:00

Zozo är hemsk, men det är verkligen en superbra film!

Tove

2007-02-17 17:04:00

det är filmen som bara den som var i kriget kan förstår riktigt.

azra

2007-02-15 17:22:00

Zozo

Hej jag har sett Zozo Den är jättebra Det var inte så roliga scener med Bomberna som Exploderade i Libanons Beirut Zozos Familj Dog i Explosionen Sen satte sig Zozo på ett Flygplan till Sverige han skulle Hälsa på sin Farmor och Farfar En scen i Filmen man Blir väldigt Arg på nästan Zozos klasskompis Leo Tog med honom hem till sig Leos pappa kom och Slängde ut Zozo ur lägenheten han fick inte ta med sig kompisar hem Man Blir Arg på såna Föräldrar som slänger ut sina Barns kompisar ur hemmet Den här killen leo i Filmen Zozo Vilken Elak och Dum pappa han har Den Här killen som satt på En bänk på skolgården Man tänker på Hur Dåligt han Mår Det är många barn ungdomar i verkligheten som har liknande problem med sin Mamma eller pappa Föräldrar som Dricker och inte Bryr sig om sina Barn heller Det är Hemskt Mobbningen Där Zozo Blev Misshandlad av Jocke och hans kompisar Hans Farfar kommer och tar itu med Bråket Jag hoppas Dem spelar in Zozo 2 en uppföljare När man ser Libanon i Zozo Det påminner om grekland turkiet Spanien italien Dem ligger runt om Medelhavet Hälsningar Daniel

Daniel

2006-11-15 22:35:00

zozo

zozo , den är bra och påminner mig väldigt mycket om krig .. hoppas att det tar slut nångong :P

ferhad miro

2006-11-06 13:48:00

zozo

jag har sett zozo då börjar jag tänka på krig

mohamed abrebak

2006-11-05 17:41:00

zozo

den här filmen är en av de bästa jag någonsin har sett, den får en att tänka på att sånt här händer dagligen (altså krig!) Man inser att krig är ännu hemskare än man tänker att det är. Jag blev väldigt tagen av den här filmen och jag rekomenderar VERKLIGEN STORT att DU ska titta på den.

Linn

2006-10-23 22:02:00

zozo

zozo är en av det bästa filmerna jag någonsin har sett. Man börjar tänka på hur hemskt det är med krig och att sådant här händer daglingen, (altså att folk blir dödade i krig!) jag blev väldigt tagen av denna filmen och jag rekomenderar den verkligen!!

Linn

2006-10-23 21:54:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Zozo

Originaltitel

Zozo

Speltid i minuter

103

Produktionsår

2005

Biopremiär i Sverige

2005-08-05

Produktionsbolag
Språk

arabiska, svenska

Budget

5 600 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Sonet film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2005-08-05 general
×