Year One

Ramis utan ambitioner

Jack Black, Michael Cera och Harold Ramis låter som bra ingredienser för en skojig stund i biosalongen. Men ett manus till synes författad av en stenåldersman sätter käppar i det nyligen uppfunna hjulet, och publiken får lämna biografen utan ett flin mellan kinderna.

Year One

Ramis utan ambitioner

Ramis utan ambitioner

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Jack Black, Michael Cera och Harold Ramis låter som bra ingredienser för en skojig stund i biosalongen. Men ett manus till synes författad av en stenåldersman sätter käppar i det nyligen uppfunna hjulet, och publiken får lämna biografen utan ett flin mellan kinderna.
Tummen ner!

En gång i tiden gjorde Harold Ramis en intelligent romantisk komedi vid namn "Groundhog day" ("Måndag hela veckan" fick den heta på svenska biografer). Det var en film om vardagen, vilket inte är ett ämne som brukar gillas av Hollywoods producenter. Men det var inte bara det våghalsiga temat som var bra i "Groundhog day". Förutom Bill Murrays historiska insats så finner vi en kvinnokaraktär som kan sin Rimbaud lika bra som hon kan producera gastkramande television om murmeldjur. En sådan karaktär är rätt långt ifrån vad man brukar se i dessa sammanhang.

Dessvärre har Ramis utvecklats bakåt. En komik som förut hade mycket gemensamt med gamla goda screwball-komedier eller med Billy Wilders roligare filmer har ersatts med en komik av kiss och bajs. Ramis kvinnokaraktärer har begåvats med andra kvaliteter än intelligens och dessutom har Ramis börjat finna roligheter i våldsdåd. Det enda som Ramis har valt att behålla från forna dagar är hans manliga protagonister som fortfarande är lika mänskligt antimacho som Phil i "Groundhog day".

Jag förstår att det inte lönar sig att kritisera "Year one" för dess fatala tekniska brister. Det är uppenbart att man inte lagt ned särskilt mycket energi på någonting utöver scenografin, kostymerna och rekvisitan. Låt mig istället tala lite om Jack Black och Michael Cera. Båda dessa skådespelare "lider" av fenomenet typecasting. Jag finner dock både Blacks och Ceras karaktärer charmiga, men när ett manus består av skämt som inte ens Brett Ratner skulle närma sig, går denna charm snabbt över till dess motsats. Det ligger dock en stor behållning i att höra Black skrika som han fortfarande var en rockande vikarie, eller höra Cera stamma fram en osammanhängande mening precis innan han återigen förlorar oskulden.

"Year one" är, trots vissa roliga skämt, en dålig film. Det beror dock inte enbart på att den är väldigt ogenomtänkt och slentrianmässigt genomförd, utan mestadels för att den står för något så föraktligt som ambitiöslös och dålig eskapism.

Publicerad 2009-07-29

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Year One”

Bilder från “Year One”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Year One”

Dela “Year One” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Ödets ironi var vän nog att låta redaktionens Ramis recensera denna Ramis. Det tackar jag för. Filmen verkar patetisk.

Erik von Kammerland

2009-07-31 12:21:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Year One

Originaltitel

Year One

Speltid i minuter

96

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-07-29

Produktionsland
Budget

60 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2009-06-19

×
×
×