Winter's bone

Festivalens guldkorn

Årets film på Sundance-festivalen är en av de bästa indie filmerna jag har sett, någonsin. Med en blygsam budget och talang i alla delar av produktionen har Debra Granik skapat ett oförglömligt mästerverk.

Winter's bone

Festivalens guldkorn

Festivalens guldkorn

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Årets film på Sundance-festivalen är en av de bästa indie filmerna jag har sett, någonsin. Med en blygsam budget och talang i alla delar av produktionen har Debra Granik skapat ett oförglömligt mästerverk.
Två tummar upp!

Sjuttonåriga Ree (Jennifer Lawrence) bor med sina två småsyskon och sin hopplöst sjuka mamma mitt ute i ingenstans i Missouri. Familjen bor minst sagt spartanskt, men verkar trots allt få det att gå ihop ekonomiskt - tills en dag, då en borgensman kikar förbi. Han meddelar Ree att hennes pappa lämnat huset som borgen och att de kommer att förlora det om han inte dyker upp till sin rättegång. Ree har nu en vecka på sig att leta rätt på sin knarklangande pappa och rädda familjens hus.

Som framgår av den korta sammanfattningen står Ree inför en tuff utmaning. Vi tas med på en desperat, brutal och förtvivlad jakt; 100 minuter oavbruten spänning med ett ovisst slut.

Jennifer Lawrence vann priset för bästa unga skådespelerska under filmfestivalen i Venedig 2008 för sin roll i Guillerma Arriagas debutfilm "The Burning Plain". Med sin roll i "Winter's Bone" etablerar hon sitt namn som en av de mest lovande skådespelerskorna idag. Lawrence naturalistiska metodskådespel, som hon utför med total närvaro, gör att vi kommer så nära Ree som man bara kan komma en fiktiv personlighet. Det här är en blivande stjärna som kommer glänsa i många år framöver.

Men "Winter's Bone" är så mycket mer än bara Jennifer Lawrence. Filmen är inspelad på plats, i Missouri, och den autentiska stämning som det ger är ovärderlig. Indie filmer har på grund av detta en dimension av intimitet som de flesta "studiofilmer" aldrig kan uppnå, inte ens de bra.

Det krävs stor talang från alla inblandade för att skapa en bra film med en liten budget (omkring 2 miljoner dollar). Regissör Debra Granik, vars debutfilm "Down to the Bone" också vann i Sundance (den gången för bästa regi), har frammanat varje tillstymmelse av talang från en förhållandevis omeriterad skådespelarensemble och skapat ett mästerverk. Lägg till den magiska musiken av Dickon Hinchliffe ("Red Riding: 1980") och du har festivalens guldkorn.

Publicerad 2010-11-18

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Winter's bone”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Winter's bone”

Dela “Winter's bone” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

filmen

Hallå, filmen alla prisar är skitDÅLIG!!! seg, lång, trist och meningslös. blir så trött på alla som verkar "go with the flow" bara för den är nominerad.... den är INTE bra.

saruss

2011-02-21 09:07:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Winter's bone

Originaltitel

Winter's Bone

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2011-01-14

Produktionsland
Språk

engelska

Budget

2 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Nonstop Entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2010-06-11 R
Storbritannien 2010-09-17 15
Frankrike 2011-03-02 U
Italien 2011-02-18 T
Tyskland 2011-03-31 12
Sydkorea 2011-01-20 청소년관람불가
Turkiet 2011-03-04
Finland 2011-01-28
Grekland 2011-02-24 16
×