Waltz with Bashir

I gränslandet mellan dikt och verklighet

I "Waltz with Bashir" försöker regissören Ari Folman att återskapa förträngda minnen från sin tid som soldat under Israels invasion av Libanon 1982.

Waltz with Bashir

I gränslandet mellan dikt och verklighet

I gränslandet mellan dikt och verklighet

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
I "Waltz with Bashir" försöker regissören Ari Folman att återskapa förträngda minnen från sin tid som soldat under Israels invasion av Libanon 1982.
Tummen upp!

En natt på en bar, berättar en gammal vän till regissören Ari om en återkommande mardröm. De drar slutsatsen att det finns ett samband mellan drömmen och ett uppdrag de båda utförde för den israeliska armén i början av åttiotalet. Ari förvånas över att han inte längre kan komma ihåg något från den perioden av sitt liv. Förbryllad över detta börja Ari resa runt om i världen för att träffa och intervjua gamla vänner och kamrater. Ju djupare han gräver i mysteriet, ju mer börjar hans minne komma tillbaka i surrealistiska bilder.

Filmen är rakt i genom animerad, men använder sig av dokumentärfilmens bildspråk (ofta i form av så kallade "talking heads") som narrativ katalysator. Resultatet blir sömlösa hopp mellan nutid och dåtid. Där man vanligtvis brukar illustrera med arkivbilder eller fotograferade dokument, sveps man istället iväg till minnesscenerier som är föremål för ständig omkonstruktion, beroende på vem av Aris gamla armékompisar som hjälper honom att minnas.

"Waltz with Bashir" är en stark skildring av krigets absurda faktiskhet, samtidigt som den erbjuder insiktsfulla kommentarer över det mänskliga minnets förgänglighet; hur vi hela tiden skriver om vår egen historia. Att formen till stor del är lånad från dokumentärfilmen försätter åskådaren på vandring i gränslandet mellan utsaga och verklighet. Animationerna skapar en kontinuitet som lyckas ta oss närmre konflikten än de tv-bilder som dagligen toppar våra nyhetssändningar.

Att göra animerad dokumentärfilm om ett så brännhett ämne borde ganska lätt kunna avfärdas som spekulativt. Men det är just lekandet med den konventionella dokumentären som är den stora behållningen i "Waltz with Bashir". Det är regissörens uppriktiga försök att gå till botten med sina upplevelser av en overklig tid, berättat med en stor dos originalitet. En av årets absolut mest intressanta filmer.

Publicerad 2009-02-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Waltz with Bashir”

Bilder från “Waltz with Bashir”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Waltz with Bashir”

Dela “Waltz with Bashir” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Waltz with Bashir

Originaltitel

Vals Im Bashir (ואלס עם באשיר)

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2009-02-20

Produktionsländer
Språk

hebreiska, arabiska, tyska, engelska

Budget

2 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Folkets bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2008-12-25 R
Italien 2009-01-09
Tyskland 2008-11-06
Finland 2009-02-20 K-15
Israel 2008-06-04
Frankrike 2008-06-25 U
×