Vikarien

Va!? Kan det verkligen vara så här?

För den unge, ambitiöse läraren Max Wejstorp blir kaoset på Hallonbergskolan till sist outhärdligt. Han tillkallar sin gamle magister, den nu 73-årige legenden Folke Silvén från Lund. Hur en yrkeskår har fått en alltmer ohållbar arbetssituation visas på ett mycket direkt sätt i Vikarien.

Vikarien

Va!? Kan det verkligen vara så här?

Va!? Kan det verkligen vara så här?

  • Recension
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
För den unge, ambitiöse läraren Max Wejstorp blir kaoset på Hallonbergskolan till sist outhärdligt. Han tillkallar sin gamle magister, den nu 73-årige legenden Folke Silvén från Lund. Hur en yrkeskår har fått en alltmer ohållbar arbetssituation visas på ett mycket direkt sätt i Vikarien.
Tummen upp!

Hur orkar han? Det är det första som slår mig när kameran tar mig in i Max Wejstorps värld. Klassrummen och korridorerna på Hallonbergsskolan i Sundbyberg. Ljudnivån är inte av denna världen och eleverna rör ständigt på sig, vare sig det är biologi- eller danslektion. Max är på väg att bryta ihop. Han kan inte få ordning på eleverna och han sover bara ett par timmar per natt. Flera av hans kollegor är redan sjukskrivna på obestämd tid.

Räddaren i nöden blir Max gamle magister från skoltiden i Lund - Folke Silvén. Han är 74 år gammal, men arbetar fortfarande som lärare på Tunaskolan. I hans klassrum är det knäpptyst när han talar, och eleverna står upp och hälsar när han kommer in. Han borde vara rätt man för att få ordning på Max klass. Sagt och gjort - Folke från Lund beger sig till Hallonbergsskolan.

Den här dokumentären följer både lärare och ungdomar nära och ger intressanta inblickar i personernas liv, även utanför skolan. Vi får se den ambitiösa Max, som tar sitt jobb på stort allvar. Han har ett engagemang för eleverna som inte upphör vid skoldagens slut. Nej, då söker han upp dem i deras hem och erbjuder att hjälpa till med läxläsning, eller ringer runt till föräldrar för att försöka intressera dem för sina barns skolgång. Något som inte alltid är det lättaste. Vi får också se elever som lever under ständigt hot - de kan komma att utvisas från Sverige, och inte ens få chansen att gå färdigt sista terminen av nian.

För inte alltför många år sedan var läraren en person som eleverna hade respekt för, och i många fall även såg upp till. I dag verkar detta vara som bortblåst. J-vla kärring eller gubbe är istället vad de får höra. Hur en yrkeskår har fått en alltmer ohållbar arbetssituation visas på ett mycket direkt sätt i Vikarien. Det här är en dokumentär helt utan speakerröst eller några intervjufrågor - och det fungerar alldeles utmärkt. Filmen är både en ögonöppnare - "Va!? Kan det verkligen vara så här?" - såväl som en feel good-rulle. Hur det går ihop? Gå och se Vikarien!

Publicerad 2006-03-30

Esbjörn Guwallius
Chefredaktör för Film.nu.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “Vikarien”

Bilder från “Vikarien”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Vikarien”

Dela “Vikarien” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Re: När kan man se vikarien på TV?

Vikarien har sänts på TV ett par gånger redan. Kanske kommer den i repris, nu efter Guldbaggen...

Esbjörn

2007-01-23 16:26:00

När kan man se vikarien på TV?

Vet ngn när "vikarien" kommer sändas på TV?

Johan

2007-01-23 11:33:00

FOLKE

FOLKE E MIN RIKTGA VIKARIE :D I SKOLAN DÅ JÄTTE KU LATT HA HAN :)

Emma

2006-12-10 01:40:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Vikarien

Originaltitel

Vikarien

Speltid i minuter

85

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-03-31

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

svenska

Biodistribution i Sverige

Folkets bio

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Sverige 2006-03-31
×