Varg

Peter Stormare i starkt norrlandsdrama

Kerstin Ekman har skrivit manus till filmen Varg. För fotot står Jörgen Persson, Daniel Alfredson har regisserat och Peter Stormare spelar huvudrollen. Resultatet är häpnadsväckande bra.

Varg

Peter Stormare i starkt norrlandsdrama

Peter Stormare i starkt norrlandsdrama

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Kerstin Ekman har skrivit manus till filmen Varg. För fotot står Jörgen Persson, Daniel Alfredson har regisserat och Peter Stormare spelar huvudrollen. Resultatet är häpnadsväckande bra.
Tummen upp!

Peter Stormare spelar rollen som Klemens Klemetsen. Han är en samisk renskötare som älskar det han gör men som samtidigt inser att framtiden för honom ser ganska mörk ut. Klemens är en av de få i Valsjöbyn som lever kvar efter gamla traditioner och förutom alla de nya regler och förbud som de i Stockholm sätter upp för honom så lever han under ständigt tryck från rengrossister som vill köpa upp hjorden han sköter. Livet är hårt men Klemens har lyckats få sin brorson Nejla intresserad av livet på fjället och de har skapat en nära relation till varandra. Det är Nejla och hans far som äger renarna men Nejlas familj ser inget positivt med att han väljer att spendera sin tid med Klemens istället för att gå i skolan och säkra sin framtid. Nejla är 18 år och gör som han vill men slits ändå mellan att göra det vettiga eller det han älskar.

Det är kalvning bland renarna och en varg har siktats på fjället. Rädslan att förlora renar till vargen är stor och en morgon då Nejla kommer ifatt hjorden på fjället så besannas oron, fem renar är rivna och det är med panik som Nejla ringer Klemens för att berätta vad som hänt. När Klemens äntligen kommer upp till platsen så glöms allt vad lagar och regler heter och en ursinnes jakt tar vid som slutar med ett yxhugg i det fridlysta djuret. Följden blir en utredning om vad som egentligen hände där uppe på fjället och vem som dödat vargen. Det är en underbar berättelse och ett starkt drama om en familj som ställer upp för varandra trots meningsskiljaktigheter, och den belyser ett problem vi i storstäderna lätt glömmer bort eller sopar under mattan.

Kerstin Ekman, som själv levt i Valsjöbyn i 23 år, säger i pressmaterialet att Varg inte är ett inlägg i den rovdjurspolitiska debatten men jag är inte beredd att hålla med. Visst är det så att filmen har många nyanser och den handlar lika mycket om bortglömda traditioner, uppoffringar och vänskaplig kärlek. Men det är svårt att missa att det finns ganska klara åsikter om regeringens hanterande av rovdjursfrågan och hur lite tanke som ibland läggs i frågor gällande Sveriges minoritetsbefolkningar.

Jag gillade Varg. Robin Lundberg gör en lysande Nejla och jag spår honom en ljus framtid om han väljer att stanna inom filmens värld. Manuset är välskrivet, fotot är helt underbart och de norrländska fjällen skapar en vacker bakgrund. Låt oss hoppas att vårt svenska filmstöd kan hitta sin väg till projekt likt detta istället för att slösas bort i dussinmanus utan ambitioner.

Publicerad 2008-04-02

 
TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Varg”

Bilder från “Varg”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Varg”

Dela “Varg” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Varg

Originaltitel

Varg

Speltid i minuter

95

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-04-04

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

svenska

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2008-04-04
×