Vår dag skall komma

Rödtottarnas dag är kommen

"Vår dag skall komma" är Romain Gavras - son till Oscarbelönade regissören Costa-Gavras - långfilmsdebut. En hyllning till avvikande, eller en satir över dagens rasistiska samhälle?

Vår dag skall komma

Rödtottarnas dag är kommen

Rödtottarnas dag är kommen

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"Vår dag skall komma" är Romain Gavras - son till Oscarbelönade regissören Costa-Gavras - långfilmsdebut. En hyllning till avvikande, eller en satir över dagens rasistiska samhälle?
Tummen ner!

Vincent Cassel spelar livstrött terapeut som sitter med chipspåsen i näven när han lyssnar på sina lika livströtta patienters gnäll. Men han är också rödhårig, eller snarare var rödhårig innan hans hår fick gråa och råttbruna nyanser med tidens gång. När han träffar den, av nästan alla, mobbade rödtotten Rémy sticker den nyetablerade duon iväg på en bilresa genom Frankrike i hopp om att ta sig till de rödhårigas land, Irland.

"Vår dag skall komma" är en minst lika vansinnig roadmovie som Godards "Pierrot le Fou" ("Tokstollen" på svenska), men den är dock miltals från att nå samma klass som Godards mästerverk. Patrick och Rémy har båda farit illa på grund av deras hårfärg, och gör allt från att pissa i en jacuzzi i vilken två ickerödhåriga njuter av ett bad till att skjuta dem som kommer i deras väg.

Jag är osäker på hur diskriminerade rödhåriga känner sig, men om det är så att denna folkgrupp far illa så bör Gavras självfallet ha en eloge för att han lyft fram denna brinnande fråga. Det känns dock mer troligt att duon representerar en grupp av människor som känner sig hotade och därför vidtar åtgärder. Är det någon särskild grupp vars dag skall komma, eller är det själva företeelsen i sig som Gavras gjort en film om?

"Vår dag skall komma" är en enda röra, vilket kanske inte gjort så mycket om filmens skämt inte varit så slitna, eller karaktärerna bättre skrivna. Nu är filmens enda behållning Vincent Cassel som struttar runt i en kostym och ser uttråkad ut.

Publicerad 2010-11-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “Vår dag skall komma”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Vår dag skall komma”

Dela “Vår dag skall komma” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Vår dag skall komma

Originaltitel

Notre jour viendra

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2010-11-20

Produktionsbolag
Produktionsland
Språk

franska

Budget

4 500 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Stockholm Filmfestival

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Frankrike 2010-09-15
Tyskland 2012-09-21
×