Utlämnad

Angeläget om maktmissbruk

En egyptisk-amerikansk kemiingenjör, Anwar, tycks ha försvunnit under en flygning från Kapstaden till Washington. Hans amerikanska fru, Isabella, försöker hitta sin saknade make och tar hjälp av sin politiskt aktive vän Alan, som finner ut att Anwar blivit bortförd på order av CIA, eftersom Anwar misstänks vara terrorist.

Utlämnad

Angeläget om maktmissbruk

Angeläget om maktmissbruk

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
En egyptisk-amerikansk kemiingenjör, Anwar, tycks ha försvunnit under en flygning från Kapstaden till Washington. Hans amerikanska fru, Isabella, försöker hitta sin saknade make och tar hjälp av sin politiskt aktive vän Alan, som finner ut att Anwar blivit bortförd på order av CIA, eftersom Anwar misstänks vara terrorist.
Tummen upp!

Filmen riktar ett provokativt ljus på komplexa politiska frågeställningar, som hänger samman med den amerikanska regeringens policy, "extraordinary rendition" (extraordinärt överlämnande) som går ut på att gripa terroristmisstänkta personer i USA och sända dem till andra länder för arrest, tortyr och förhör, där detta är tillåtet och vardag.

Anwar hamnar i Nordafrika där en CIA-analytiker, Douglas Freeman, blir vittne till det brutala och tvivelaktiga förhöret. Douglas berörs starkt och hamnar i ett moraliskt dilemma. Han ifrågasätter sitt uppdrag och tvingas konfrontera sig själv och ta ställning för eller emot något som antingen är outhärdligt eller olagligt.

Tusentals människor i USA försvinner varje år av olika anledningar. Ingen utomstående kan förstå hur smärtsamt det är för de anhöriga att leva i ovisshet och saknad. I filmen kämpar den gravida frun för att få veta vad som hänt hennes man och var han finns. Hon lyckas, förgäves, konfrontera chefen för CIA:s terroristbekämpningsavdelning, Corrine Whitman, som spelas skickligt med iskall elegans av filmikonen Meryl Streep.

Regissören Gavin Hood fick en Oscar 2006 för bästa utländska film, Tsotsi, och gör med Utlämnad ytterligare en mästerlig prestation. Kelley Sanes manus är briljant, utan lösa trådar, och skildrar rollfigurerna ingående ur olika perspektiv. Filmfotot av Dion Beebe ger varje scen dess ultimata nerv och poesi, även de förnedrande bilderna från hemska fängelsemiljöer i Nordafrika. Tanken går "osökt" till händelsen när Sveriges regering, i samarbete med CIA, utlämnade två egyptier till fängelse och tortyr i sitt hemland.

Skådespelarna gör enastående insatser. Oscarsbelönade Reese Witherspoon är urtypen för den amerikanska tjejen och gestaltar övertygande den unga, förtvivlade hustrun som gift sig med en muslimsk man och erfar hur svårt många amerikanska muslimska familjer fått det i USA efter den 11 september. Omar Metwally gör Ansvar El-Ibrahimi på ett insiktsfullt sätt. Han skildrar ingående hur ensam och utlämnad ett tortyroffer är, som befinner sig på randen av mänsklig existens.

Utlämnad är en omskakande film, som lyfter fram angelägna, politiska frågeställningar, utan att ge tvärsäkra svar. Det är plågsamt att se när oskyldiga människor drabbas av hårdföra och tvivelaktiga politiska beslut, verkställda av okänsliga hantlangare. Utlämnad kan tyckas gå längre än media i sitt försök att skildra konsekvenserna av vad "kriget mot terrorismen" kan få. Se den!

Publicerad 2008-02-14

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Utlämnad”

Bilder från “Utlämnad”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Utlämnad”

Dela “Utlämnad” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Utlämnad

Originaltitel

Rendition

Speltid i minuter

120

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-02-15

Produktionsländer
Språk

arabiska, engelska

Budget

27 500 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

SF Film

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2007-09-07 R
Italien 2008-02-29 T
Tyskland 2007-11-22 12
Kanada 2007-09-07
Storbritannien 2007-10-19 15
Grekland 2007-12-13 16
×