Utan spår

Du är vapnet

Du slösurfar på nätet. Kollar mejlen, nyheterna, några sportrubriker och lite skönt kändisskvaller, när plötsligt adressen "killwithme.com" dyker upp i din webbläsare. "Döda med mig". Du är bara ett musklick ifrån att få veta vad sidan har att erbjuda. Vad gör du?

Utan spår

Du är vapnet

Du är vapnet

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Du slösurfar på nätet. Kollar mejlen, nyheterna, några sportrubriker och lite skönt kändisskvaller, när plötsligt adressen "killwithme.com" dyker upp i din webbläsare. "Döda med mig". Du är bara ett musklick ifrån att få veta vad sidan har att erbjuda. Vad gör du?
Tummen upp!

Diane Lane gestaltar på ett trovärdigt sätt ensamstående mamman och FBI-agenten Jennifer Marsh. Marsh leder en nybildad enhet inom den federala byrån som bekämpar brottslighet på nätet. Tillsammans med sin kollega Griffin (sympatiske Colin Hanks) ramlar de på en webbsida med det kittlande domännamnet: "killwithme.com". Sajten sänder video i realtid - och inledningsvis kan tittaren se en katt plågas till döds. Men snart går den mystiske upphovsmannen bakom sajten vidare till större byten - människor. Och tortyren är inte bara fruktansvärt grym, den är även raffinerad. För ju fler som bevakar sajten, ju snabbare dör offret.

Det här kan låta som en osannolik historia, men faktum är att den är både tät, medryckande och trovärdig. Fotot är precis så snyggt som en thriller kräver, och ger faktiskt vibbar som jag inte känt sedan milstolpen "Seven". Och musiken av Christoffer Young spär ytterligare på den kusliga stämningen. Skådespelarinsatser står inte i fokus, för det gör historien, men Diane Lane i huvudrollen imponerar. Dessutom har "Utan spår" det som många thrillers saknar - en bra skurk. Och ni som med fasa minns "Nätet", Internet-thrillern där Sandra Bullock sprang omkring med 3,5 tums-disketter och jagades av ett mordiskt virusprogram, kan slappna av - det är inte bara Internet som har förändrats utan även filmskaparnas kunskaper om Internet.

Men det som framförallt gör "Utan spår" minnesvärd är att den skickar en passning till oss i publiken. För Internet är visserligen ett fantastisk forum, med möjligheter och ett informationsflöde som i det närmsta verkar oändligt, men just därför ställs också väldigt höga krav på oss som använder det. Vad väljer vi att titta på? Har vi integriteten och civilkuraget att säga nej? På så sätt är filmen ett inlägg i en annars väldigt lågmäld debatt om censur och ansvar på nätet.

Publicerad 2008-05-15

 

Du kanske också är intresserad av

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Utan spår”

Bilder från “Utan spår”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Dela din mening om “Utan spår”

Dela “Utan spår” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Oregon

Grym film, alla internetanvändare får sig väl en tankeställare...

Skrivet av en medlem på gamla Film.nu

2008-05-18 12:40:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

Utan spår

Originaltitel

Untraceable

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2008

Biopremiär i Sverige

2008-05-16

Produktionsland

USA

Budget

35 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2008-01-22

×
×
×