True Grit

Trio av rätta virket

Bröderna Coens senaste känns inte som en typisk Coen-film. Men, den är bra ändå. Mycket bra till och med.

True Grit

Trio av rätta virket

Trio av rätta virket

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Bröderna Coens senaste känns inte som en typisk Coen-film. Men, den är bra ändå. Mycket bra till och med.
Två tummar upp!

Tio oscarnomineringar, bland annat i tunga kategorier som Bästa film och Bästa manliga skådespelare talar väl sitt tydliga språk. Förväntningarna på "True Grit" är med rätta höga.

De omåttligt populära Coen-bröderna har skrivit manuset (efter en bok) och regisserat denna västernrulle som utspelar sig i Arkansas under 1870-talet. De som läst boken "True Grit" intygar att bröderna är bokstavstrogna och därför blir det ingen typisk Coen-rulle, även om det finns inslag av rått våld och humor även här.

14-åriga Mattie Ross (Hailee Steinfeld) är fylld av hämndbegär efter att hennes far dödats när han försökte stoppa en anställd, Tom Chaney (Josh Brolin), från att skjuta de personer som han i sitt berusade tillstånd tror lurat av honom pengar i ett kortspel.

Faderns död är lika meningslös som övriga dödsfall som omnämns i filmen, där gräl om en fickkniv eller en hund får kulorna att vina.

Nåja, Mattie tar sin fars död på allvar, inget utom Guds nåd är gratis i den här världen, och hon vill att Tom Chaney ska betala med sitt liv för vad han gjort.

Hon anlitar en man med true grit, som är av rätta virket - den enögde, grymme och försupne sheriffen/bounty huntern Rooster Cogburn (Jeff Bridges). Tillsammans ger de sig av efter Tom Chaney som flytt ut i indianterritoriet och, ska det visa sig, slagit sig ihop med skurken Lucky Ned Pepper och hans gäng.

Med sig på färden har de den godhjärtade men klumpige Texas rangern LaBoeuf (Matt Damon), också han på jakt efter Chaney.

Därmed inleds pang-pang-delen i den här historien och spänningen ökas på, men samtidigt handlar det minst lika mycket om hur en osannolik vänskap växer fram mellan två tuffa, men sargade människor. Mattie, drar sig inte, trots sin späda ålder, för att sova bland lik på ett bårhus, dra bössan eller kasta sig ut med sin häst i en flod. Och Rooster som först är butter och enbart vän med sin flaska, visar sig vara en riktig pratkvarn med hjärtat på rätta stället.

Det är en underhållande och vacker film på flera sätt, inte minst vad gäller scenerierna och fotot. Jeff Bridges är fullkomligt lysande och unga Hailee får här ett välförtjänt genombrott.

Publicerad 2011-02-17

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “True Grit”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “True Grit”

Dela “True Grit” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Stora delar av filmen är en exakt kopia av föregångaren där John Wayne har huvudrollen. Har lite svårt att förstå att bröderna Coen blivit nominerad för bästa film! Har sett filmen och tycker att den är spännande och bra gjord, men förstår inte riktigt storheten i brödernas arbete.

Anders

2011-03-11 12:57:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

True Grit

Originaltitel

True Grit

Speltid i minuter

110

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2011-02-18

Produktionsland
Budget

38 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2010-12-22

×
×
×