Trance

Hypnosens magiska värld

[Trans] beskrivs som det tillstånd av dvala eller upphetsning, hos en patient, som kan uppnås genom hypnos. Danny Boyle har gjort en smart film som utforskar de möjligheter som en sådan behandling öppnar - på gott och ont.

Trance

Hypnosens magiska värld

Hypnosens magiska värld

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
[Trans] beskrivs som det tillstånd av dvala eller upphetsning, hos en patient, som kan uppnås genom hypnos. Danny Boyle har gjort en smart film som utforskar de möjligheter som en sådan behandling öppnar - på gott och ont.
Tummen upp!

Kanske borde jag börja med att dra någon parallell till filmatiseringen av Lars Kepler-romanen "Hypnotisören", Sveriges Oscarbidrag 2012, men jag avstår från att göra det.

I "Trance" spelar James McAvoy ("X-men: First Class", "Försoning") säkerhetsansvarig på en stor auktionsfirma i London. Hans jobb är bland annat att se till att de exklusiva, i många fall snudd på ovärderliga, objekt som auktioneras ut inte stjäls i samband med auktionen. Men så sker ändå, rånare slår till när en tavla av Rembrandt precis klubbats för 27 miljoner pund. McAvoy lyckas ta tavlan i säkerhet, men han skadas också så svårt utav en av rånarna att han drabbas av minnesförlust. Men allt är inte som det verkar, därför är det är av yttersta vikt att McAvoy kan minnas exakt vad som hände efter att han fick slaget i huvudet, fram till det att han vaknade upp på sjukhuset. För rånarna har inte fått med sig tavlan, de har fått med sig en tom tavelram. Den enda som kan veta var deras 27 miljoner pund befinner sig är McAvoy.

För att få fram den här informationen, den finns där någonstans i hans skadade medvetande, så anlitas en terapeut, med förmågan att försätta sina patienter i trans. För att komma åt minnen. Denna terapeut spelas av Rosario Dawson ("Sin City", "Alexander"), och det är främst i mötet mellan Dawson och McAvoy som "Trance" utspelar sig, när hypnosen och den stulna tavlan leder till både sex och våld.

Det hade kanske varit mer logiskt om "Trance" kom i slutet av 1990-talet, eller i början av 2000, då det var väldigt inne med "luriga" filmer, spänning som byggde på att man inte riktigt visste vad som hände eller var man hade sina karaktärer. Men kanske är den sortens filmberättelser på väg tillbaka. Vi har ju Christopher Nolans "Inception" från 2010, vi har nu även Steven Soderberghs "Side Effects". Eftersom allting går i cykler så är det kanske snart dags för det mer krokiga berättandet att göra comeback på bred front. För nu gör alltså ytterliga en stor regissör en film i den här andan, nämligen Danny Boyle.

Boyle har ju gjort det mesta tidigare, blandat genrer, och även riktiga toppar med smärre floppar. Han slog igenom med "Trainspotting", följde upp med "Beach" och "28 dagar senare", och vann slutligen sin Oscar med "Slumdog Millionaire". I samband med den segern så blev han förmodligen också klar som regissören för den i efterhand så hyllade öppningsceremonien vid OS i London, 2012.

Vad blir då betyget för "Trance"? Ja, precis som med "Inception" så tror jag att det är en film som mår bra av att ses två gånger, minst. Det är en film i högt tempo, den är väldigt rik på information, och det är väldigt bra skådespeleri. Men allt är väldigt subtilt. Förutom James McAvoy ser vi alltså även Rosario Dawson, samt Vincent Cassel ("Black Swan" "Irreversible"), bra skådespelare rakt igenom. Men jag tror, och jag hoppas, att nyanserna och känslorna blir tydligare vid en andra tittning. Det är en snygg film, och det är en smart film, men jag avvaktar med att säga om den kanske rent av är en briljant film tills jag har sett om den. Jag hoppas att jag då kommer bli lite mer berörd också.

Värt att nämn är att Danny Boyle och Rosario Dawson numera är tillsammans, så kanske kommer vi också få se mera av deras samverkan på filmduken i framtiden. Jag hoppas på det!

Publicerad 2013-06-05

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Trance”

Bilder från “Trance”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Trance”

Dela “Trance” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Trance

Originaltitel

Trance

Speltid i minuter

101

Produktionsår

2013

Biopremiär i Sverige

2013-06-05

Produktionsländer
Budget

20 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2013-03-27

×
×
×