Trädet

En indie-Avatar

Filmen som avslutade årets ståhej i Cannes heter "Trädet" och har Charlotte Gainsbourg i huvudrollen. En "Avatar" för de som föredrar familjedramer framför actionspektakel.

Trädet

En indie-Avatar

En indie-Avatar

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Filmen som avslutade årets ståhej i Cannes heter "Trädet" och har Charlotte Gainsbourg i huvudrollen. En "Avatar" för de som föredrar familjedramer framför actionspektakel.
Tummen upp!

Charlotte Gainsbourg spelar en flerbarnsmamma som förlorar sin man efter att han fått en hjärtattack och kört in i det stora trädet som står utanför familjens hus. Parets envisa dotter, som var med pappan när han dog, får för sig att faderns själ har intagit trädet, och att han kan tala med familjen via knarret som man vanligtvis brukar förklara genom blåst och vind.

Dottern delar med sig av denna hemlighet till modern, men resten av familjen verkar också plocka upp vissa signaler, speciellt efter att en stor gren ramlar över mammans sovrum när hon tagit dit en ny kille. "Trädet" innehåller allt en film där en plastförälder introduceras till familjen bör göra. Ett barn kommer bra överens med nytillskottet, medan ett annat avskyr det.

Regissören Julie Bertucelli var klok nog att erbjuda Charlotte Gainsbourg huvudrollen. Huruvida det var lika smart av Gainsbourg att tacka ja är dessvärre inte lika säkert. Under filmen får hon mest gå runt och reagera på olika saker. Det är dock möjligt att undertecknad lade fokus på denna roll eftersom den dels var mer välskriven än de andra, och dels för att rollen spelades av en av vår tids bästa och mest fotogeniska skådespelare.

"Trädet" är baserad på något som verkar vara en tårdrypande roman av Judy Pascoe. Filmen är visserligen också rätt smörig, men det är utan tvekan en film man kan mysa till när vi går mot kyligare tider. Om man dessutom gillar träd men inte vill titta på blåa krigsavatarer så funkar denna indiefamilj minst lika bra.

Publicerad 2010-11-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “Trädet”

Bilder från “Trädet”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “Trädet”

Dela “Trädet” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Trädet

Originaltitel

The Tree

Speltid i minuter

100

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-11-26

Produktionsländer
Språk

tyska, spanska, engelska

Biodistribution i Sverige

Stockholm Filmfestival

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Frankrike 2010-05-23
Australien 2010-06-05
Tyskland 2011-03-03 6
USA 2011-07-15
Spanien 2012-02-02
×