300

Vacker, korkad och grotesk

Marknadsavdelningen på Warner Bros kan ta ledigt resten av året. De kunde knappast ha önskat sig bättre pr för Zack Snyders våldsamma seriepekoral än de upprörda protester som hörts från Irans regering. Tyvärr klarar 300 inte riktigt av att leva upp till hypen.

300

Vacker, korkad och grotesk

Vacker, korkad och grotesk

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Marknadsavdelningen på Warner Bros kan ta ledigt resten av året. De kunde knappast ha önskat sig bättre pr för Zack Snyders våldsamma seriepekoral än de upprörda protester som hörts från Irans regering. Tyvärr klarar 300 inte riktigt av att leva upp till hypen.
Tummen ner!

Ja ni vet redan historien. Ett gäng tappra spartaner lyckades mot alla odds stoppa den gigantiska persiska armén som invaderade Grekland någon gång under antiken. Det har skrivits böcker och gjorts filmer om den här händelsen i bra många år. Men den här gången är allt lite annorlunda, för den här filmen bygger på Hollywoods seriefavorit Frank Millers seriebok 300. Historisk autenticitet är sålunda inte på dagordningen. Nej, 300 är rakt igenom en visuell film. Varje bildruta har slipats och manipulerats in i minsta detalj för att skapa en totalt surrealistisk pojkboksversion av det antika Grekland.

Britten Gerard Butler spelar spartanernas ledare, kung Leonidas. Lena Headley är hans fru, drottning Gorgo. Nu är här det ingen film där skådespeleriet märks, karaktärerna är papperstunna och oinspirerade. Det mest utvecklade draget hos de spartanska krigarna är deras onaturligt svällande bröstmuskler.

Mycket har sagts om likheten med den andra Frank Miller filmatiseringen, Sin City. Och visst, på många sätt är det samma formel man har använt sig av. Men där Sin City hade något mer att erbjuda förutom ultravåldet och det visuella godiset, där har 300 ingenting. Jag kommer på mig själv att gäspa mig igenom de pratiga delarna av filmen. Det finns trots allt bara så många gånger som man kan höra prat om styrka och ära på klassiskt Braveheart-manér. Men 300 handlar till sist om vackert koreograferade stridsscener och klassiskt ultravåld och där blir man inte besviken.

Jag är benägen att hålla med regissör Snyder om det löjliga i att diskutera politik med den här filmen som bakgrund. 300 är en genomkorkad film och låtsas aldrig vara något annat. Sen att den har en närmast fascistoid syn på våld och ärofulla krigare är en annan femma, Leni Riefenstahl skulle njuta av varje bildruta.

Till slut faller 300 på eget grepp, det blir helt enkelt för mycket av det goda. Man blir mätt på den visuella prakten och kvar finns bara ett torftigt seriemanus av en trött författare. Men flera dagar efter visningen kommer jag på mig själv att rekonstruera vissa scener från filmen i mitt huvud. Såhär i efterhand känns filmen lite bättre än när jag såg den. Så för all del, älskade du Sin City eller tillhör dem som blir rörda till tårar av Braveheart, gå och se 300.

Publicerad 2007-04-05

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “300”

Team

Trailers och klipp från “300”

Bilder från “300”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “300”

Dela “300” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Inte rasistisk?

Haha ni fattar ingeting av filmen eller? har ni sett på den utan ljud och utan subtitles??? ALLA I ARMÉN ÄR INTE PERSIER!! De säger ju själva att de har tagit över typ halva världen och såklart har de tagit "soldater" från alla länder de tagit över. som de sa var de knappt soldater utan slavar under xerxes... de står till och med i filmen att de har varelser från hela världen. så ni kan hålla käften och kolla på filmen ordentligt

Edwin

2009-05-26 13:49:00

BRA FILM!!!!!

Filmen ä ju kanon för fan!!! Jättesnygga effekter!!!

pläp

2009-01-03 00:59:00

Läs på innan ni snackar...

Denna film utgör väldigt mycket historisk fakta och det faktum att persierna förnekar denna del av historien, dessa krig runt 400 f.Kr. anser jag vara tillräckligt för att då använda grekernas synvinkel

Josse

2007-12-07 23:30:00

Jag tyckte att själva filmen var skaplig men om man ska ta till med en urtiders krig så ska man banne mej ta det som det var och inte visa grekerna som Goda , men annars film mässigt scenere vinklar och allt sånt shit va den bra, men som sagt lek inte om en historia

Sargon /suryoyo

2007-10-17 01:26:00

filmer

kan ni säga några filmer om såna krig? typ om mesopotamien etc.. tack:D

Sam

2007-08-30 19:10:00

300

Alla ni nötter som klagar alltså, ni är oerhört negativa & kräver för mycket för att kolla på en film... Liksom, vad begär ni egentligen? & dunderpannan som skrev recensionen verkar bara se på det negatvia att skriva om. Inte för att JAG ser något negativt med det alls. " Korkad " skrev han, ja men gör det bättre själv då, lägg ut alla miljoner på skapandet av filmen, skådespelarna, effekterna & vad du nu kräver... Du skulle inte lyckas för 5 j*vla öre, eller inte ni andra som klagar heller. Den HAR actionscener som är mycket välformulerade & med mycket snygga effekter. Fina Teman & visuellt sett är det jättebra gjort. Sen för att den inte är korrekt till 100% som alla verkar kräva så är den sämre enligt er som klagar. Jaha, skulle ni hellre ha velat se den HELT korrekt? med det exakta antalet perser, spartaner & greker? & allt annat ni föredrar?!hade det varit bättre då? Dessutom kan inte ni säga " det var si & så många perser det VET jag ". Levde ni då kanske? De som har läst igenom & kan hela historien av vad som hände i slaget vid Thermopylae kan säkert invända med något, men för vanliga lekmän som bara babblar på ska inte ens öppna käften. I Rest My Case.

Andreas

2007-08-21 18:54:00

Dålig film!!! Den levde inte upp till mina låga förväntningar. Inte värd att betala för att se...

Fraggel

2007-07-27 06:44:00

Idiotiiii

palla att en massa persier börjar bråka om att den e rasistisk XD Omg gå o lägg er.

Pocchahontahoas

2007-06-19 14:54:00

Idioter !

Filmen var ju fan skit bra.. ni som tyckte den var dålig kan ju ta er..

Angelica

2007-05-28 19:47:00

300

Grymt bra film! Det beror dessutom på vad man har för inställning till filmen innan man ser den: Jag själv visste ju att den inte skulle ha den bästa dialogen eller att karaktärerna skulle ha ett djup och att vi skulle få se dem utvecklas genom filmens gång. Utan jag visste att jag skulle gå och se en grymt bra actionpackad film med tidernas bästa specialeffekter och det fick jag också! Kolla alltid upp hur filmen egentligen är innan ni går å ser den så att ni inte har fått fel inställning för då blir ni bara besvikna. Ha det gott!

Andréas

2007-05-27 00:07:00

Jag såg den...

...på IMAX i Sydney och måste säga att jag tycker den blev väldigt maffig på en så stor bioduk.

Anna

2007-05-15 15:14:00

Filmen var inte rättvis

Det var blodiga och actionfyllda scener, det kan jag hålla med om, men ni kan inte neka att att nästan allt var datoranimerat. Och ni kan inte förneka att det var väldigt vinklat, Perserna framstod som monster och odjur medans grekerna (Amerikanerna) framstod som hjältar och hjältinnor. Man måste ju ha i tanken på folk som har sitt ursprung från Persien. jag tycker att ifall folk skall bli underhållda på så primitiva och ytliga scener kan man lika gärna kolla på porrfilmer, det är faan nästan mer underhållande. Filmer måste ha en mening, man ska kunna få något ut ur filmer, man måste få fram känslor. Att göra film är konst inte trams. Men alla får tycka precis som de vill. tack

Hejhej

2007-05-10 22:38:00

Persien

Hej på er! Film är film och livets sanning (historia) är livets kunskapskälla! Vill ni veta mer om Persiens historia så bör ni läsa Historia. Inte Filmer.... Hur gammal är ni? Må gott allihopa!

Milan

2007-05-07 23:14:00

haha

fan vaddå tummen ner. en av dom bättre filmerna på länge. riktigt bra action. men lite verklighets förankring. lägg ner tummen ner och dra den uppåt. filmen kan ju rekomenderas till dom flesta. bra efeckter och allt,.

nitram

2007-05-06 01:24:00

300..

Den va grym..

aa

2007-04-25 10:12:00

Men snälla...

300 var grumt bra! fan asså film kritiker kan väll vem som hälst bli... filmen var grymt bra gjord och det, men kanske några duktigt blodiga sener..men va fan är inte alla äventyrs filmer det..ex: Troy...

300 lover

2007-04-25 10:11:00

Skitbra film

Alltså vafan! Nu får han ge sig. snälla nån, måste allting i en film stämma all fakta eller? Jag är arg som ett bi! För det första älskar jag all grafik i den så det är synd om det. har sett den 2 gången och är ruskigt bra. Kan du inte se det orginella i det så har du ingen kreativ känsla för 5 öre

Rogge

2007-04-24 01:15:00

300

avve Du borde ta reda på vad ordet fakta betyder! bara för att något står skrivet på internet eller i böcker måste inte det vara "fakta". detta är skrivet av en historiker som har tagit sina fakta från en annan historiker, så om detta slag hände i antiken så kan du väl tänka själv hur stor den här hönan blivit genom åren. Det var kanske 300 spartaner som stred mot 1000 perser men den som skrev om det första gången ökade lite på antalet perser osv. Bra film men man får vara lite försiktig med vad som verkligen har hänt i verkligheten och vad som är fiktion!

willy

2007-04-18 13:59:00

Euro/Am dream

It is an American and European dream to somehow degrate The great persian's undisputable culture by making such a cheap film.Persian are always remain untouchably the most greatest nation of all times. The nation who ruled the most of the known world of their times for more than 1000 years.A dream for many countries.

Mahmood

2007-04-15 17:26:00

300

Grym film. Skådespelarna agerar precis efter hur de ska agera, filmen får en grym och helt unik känsla. Papperstunnakaraktärer var nog den sämsta beskrivningen hittils om filmen. Samtliga scener känns otroligt genomarbetade och välgjorda. Årets film 2k7. Spiderman 3 osv blir av allt att dömma bara upprepningar på tidigare filmer, 300 däremot känns helt ny och fräsh!

Emil

2007-04-15 15:42:00

Rasistisk?

Hur kan du Nadja tycka att denna film är rasistisk, o att folk säger att den är historisk inkorrekt har ju ocksà fel, visst under slaget sà var det ju inte baar 300 spartaner det var andra grupper pà ett par tusen greker som slogs med. nästan allt som skedde i filmen har skett, 300 spartaner som dödade ungefär 20000-30000 perser hör till ett av de mest makalösa slaget i historien

avve

2007-04-12 18:42:00

300

Slösade bort 2 timmar på värdelös film, ett par vackra scener men inte alls värt tiden eller pengarna.

Air

2007-04-11 02:15:00

300

Nils, ärligt talat, hur kan du tycka att Music and Lyrics var helt okej, men såga 300? Skriver du recensioner i syftet att reta upp folk eller för att ge en ungefärlig bild av hur filmen verkligen är?

Patrik

2007-04-10 10:46:00

wrong!

till alla er som tyckte filmen var dålig ni har fel men alla har rätt att tycka vad man vill, men jag håller ändå inte med att filmen inte var värd pengarna, visst det var inte riktigt vad man förväntade sig men hallå! har ni alla glömt att det är ett stort misstag att ha höga förväntingar när det gäller filmer?. 300 var en bra film visst blodig och lite mycket data animering men mycket bra skådisar Gerard Butler var så bra och energisk vad snackar du om Papperstunna det är det löjligaste jag har hört!. varför ska man vara filmkritiker egentligen när inte alla håller med er alla tycker olika. ni kan vara så orättvisa ibland när det gäller bra filmer

grace

2007-04-10 10:32:00

Såg filmen igår..

Jag måste säga att 300 inte levde upp till mina förväntningar! Jag tycker om braveheart, troya osv.. men jag blev inte ens berörd av denna filmen. Krigscenerna var däremot klart av de grymmaste jag har sett, så där får den högsta betyg, men restan var hur kasst som helst. Den var långtråkig, och saknade mening. Kändes som de ville framställa Spartanska män som hjältar, Spartanska kvinnor som de vackraste som finns och persier som groteska, fula och missbildade varelser. Dåligt.

Heto

2007-04-09 14:34:00

Uselt

Om man se fantasifilmer så finns det Sagan om ringen.. det här filmen är inte historiskt korrekt och är dessutom RASISTISKT!!

Nadja

2007-04-09 10:56:00

asbra! :)

filmen var jättebra, hur spännande som helst. Nils karlén du har jävligt fel!

Maria

2007-04-09 10:30:00

- - - - - - -

Det sämsta film jag har sett!!! bortkastade pengar...

Alex

2007-04-09 03:09:00

300

Verkar ju seriöst vara en jättedålig film.. och då syftar jag väl främst till dess intrig och meningslösa komplott.. det må vara nyskapande och facinerande.. men man kan inte skapa en film med bara häftiga effektter.. "The number 23" likaså.. en brist av handling, då hela filmen syftar kring ett enstaka nummer.. vilket för mig är till intet tillfredsställande... Jag har dock inte sätt filmen.. men börjar bli less på all film som bara skapas för skapandets skull utan någon som helst grund.. kom igen filmvärlden! Dags för en uppryckning!

Solguden

2007-04-08 15:56:00

300 är grym

den är jätte bra gjord, jättebra film helt enkelt jag förstår dig ej när du säger att den är dålig man flyger in i filmen så det nästan känns som om man vore där.

Andreas

2007-04-07 14:09:00

. . .

Jag tycker att filmen var jätte bra! Den hade extrema bra vinklar och gick direkt in i handlingen. 300 var jätte bra gjort! Den är kanske inte värd en Oscar men den var iallafall så otroligt bra gjort! Inte alla Film Recension tycker lika. Jag vet inte varför du tyckte att den var dålig!

Mardu

2007-04-07 12:13:00

Du har fel...

Tycker du som gjort recensionen bara pratar strunt. Filmen var jätte bra gjord och vinklarna och krigsscenerna är gudomliga. Skulle vilja säga årets film inom dess kategori.

Cartman

2007-04-06 14:22:00

Skitsnack! filmen va skitbra.

Jag tycker att filmen va jättebra...

Dabo

2007-04-05 21:21:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

300

Originaltitel

300

Speltid i minuter

116

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-04-04

Produktionsland
Budget

65 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-12-09

×
×
×