The Visitor

Politikens baksida

"The Visitor" är en film som förenar två helt olika människor med olika kultur, religion, språk och bakgrund. Trots deras skillnader lyckas de skapa en djup vänskap som kommer att förändra deras liv för alltid.

The Visitor

Politikens baksida

Politikens baksida

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
"The Visitor" är en film som förenar två helt olika människor med olika kultur, religion, språk och bakgrund. Trots deras skillnader lyckas de skapa en djup vänskap som kommer att förändra deras liv för alltid.
Tummen upp!

Walter Vale (Richard Jenkins) jobbar på ett universitet i utkanten av Connecticut. Walter går till sitt jobb varje dag, föreläser för sina elever på samma kurs som han undervisat de senaste åren utan förändring. Hans fru gick bort för fem år sedan och ensamheten är det enda sällskapet Walter har kvar.

Mot sin vilja blir Walter skickad till New York för att delta i en konferens. Under denna resa upptäcker han att lägenheten som han äger och har nycklarna till i New York inte är tom, utan bebodd av två främlingar; Tarek och Zainab.

Tarek (Haaz Sleiman) och Zainab (Danai Gurira) har fått hyra lägenheten "olagligt" av en så kallad vän till Tarek. Det blir en chock för alla inblandade. Paret packar sina väskor och ber om ursäkt för missförståndet och beger sig ut på gatan utan att veta var de ska ta vägen. Walter springer då efter dem och meddelar att han gärna välkomnar dem till sitt hem tills de hittar ett annat boende, vilket de tacksamt accepterar.

Tarek och Zainab är ett ungt, kärleksfullt par vars mål är att leva lyckliga med varandra och göra det de älskar mest; tillverka sina egna smycken samt spela musik. Zainab gör sina smycken och säljer dem på dagen och Tarek övar på sin trumma och spelar på en klubb på kvällarna. Det är inget enkelt liv, men ett liv fyllt av kärlek och hopp, något Walter saknar i sitt.

Med tiden lockas Walter till att prova på Tareks trumma, något som leder till privatlektioner och till och med livespelningar på New Yorks gator. Detta är början till en hjärtlig vänskap mellan dessa två män. Med hjälp av sin unga vän och inneboende får Walter upp ögonen för en ny kultur, en ny musik, ett nytt sätt att uttrycka sig och en gnista av glädje. Han börjar leva igen.

Det dröjer dock inte länge innan glädjen rycks bort från denna nybildade familj. Tarek hamnar hos polisen och förs vidare till immigrationssystemet som sätter musikern bakom galler, då han vistas i USA utan id-handlingar. Detta vänder upp och ner på Zainabs och Walters liv, men ingen av dem hade planer på att ge upp. Tillsammans med flickvännen, Tareks mor och sin lojalitet mot denna unge man kämpar de för att få ut Tarek.

"The Visitor" är en varm film regisserad och skriven av Tom McCarthy. Ämnen som kärlek, vänskap, familj och det amerikanska immigrationssystemet tas upp. Under sin tid i mellanöstern blev manusförfattaren inspirerad av den muslimska, arabiska kulturen. Det är en del av världen som tas upp på nyheterna varje dag utan att någon riktigt förstår sig på kulturen och befolkningen. Speciellt efter "elfte september" har den delen av världen blivit sedd på ett sätt som sällan varit positiv. Tom ville då ge tittarna en annan sida av den arabiska kulturen samt ge immigrationssystemet och situationen ett ansikte - vilket inte är ljust i denna film.

Det här är ett jordnära och verkligt drama, som för vissa är vardag och för andra ett främmande ämne. Det är inte en film man ska gå och se om man känner för något lättsamt och positivt. Trots att filmen har sin charm gick jag ut från biografen nedstämd.

Publicerad 2008-09-25

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Visitor”

Bilder från “The Visitor”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Visitor”

Dela “The Visitor” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Visitor

Originaltitel

The Visitor

Speltid i minuter

103

Produktionsår

2007

Biopremiär i Sverige

2008-09-26

Produktionsland
Internationell premiär

2007-09-07

×
×
×