The Village

Kusligt om hemlighetsfull by

I den lilla byn lever människorna nära varandra och med den skrämmande vetskapen om att den omgivande skogen befolkas av mystiska varelser. Skrämmande och kusligt, med bra skådespelarinsatser, tycker vår recensent.

The Village

Kusligt om hemlighetsfull by

Kusligt om hemlighetsfull by

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
I den lilla byn lever människorna nära varandra och med den skrämmande vetskapen om att den omgivande skogen befolkas av mystiska varelser. Skrämmande och kusligt, med bra skådespelarinsatser, tycker vår recensent.
Tummen upp!

Det agrara samhället någon gång under 1800-talet. Äldsterådet upplyser alla boende i den lilla byn om regler som ska följas, annars kan "de vi inte talar om" straffa oss. Det finns en ledare och följer man honom råder lugnet i byn. En man kliver in när rådet håller ett av sina frekvent förekommande möten. Han är tystlåten med en allvarlig uppsyn och meddelar att han vill ta sig igenom skogen som omger "The Village". Han vill forcera denna farliga barriär för att hämta medicin åt den sjuka i byn, Noah.

Byn sjuder av gömda hemligheter, men äldsterådet är överens om att man måste ha förtröstan och inte låta det onda påverka. Vi ska inte lockas av det farliga, skanderas det flitigt i filmen. Skogen som omgivning är skrämmande och även i det skyddade samhället finns faror. Ibland kan en stark ledare visa oss en väg, men finns det en alternativ väg att gå?

Upptrappningen påminner om tv:s långkörare "Lilla huset på prärien". Undrar just om Charles Ingels, familjefadern, alltid var så god. Fanns det några lik gömda i garderoben tro? Det man inte vet mår man inte dåligt av. Så länge vi har prästen, medicinmannen, lärarinnan och varandra kommer allting att gå bra. Akta dig för bäcken, du slits ned av odjuret om du går för nära!

Ljudeffekterna är starka, kanske för starka. Omgivningen, och då särskilt skogen, i sig är skrämmande och kuslig - inte något ställe där man vill vara för länge. Bästa skådespelarinsatserna ges av Adrien Brody och Bryce Dallas Howard som bär upp två av filmens ledande roller. Det finns ett avstamp, en upptrappning, klimax och nedtrappning och om vi vill, ett slut. Kronologin är ett faktum.

Läser vi en dagstidning får vi reda på hur vi ska bete oss för att undvika samhällets faror, där skymtar en ond världssituation. Hoppar vi över tidningen kanske vi börjar fundera på hur det egentligen ser ut därute. Vi påverkas att tro olika saker och vill leva ett liv därefter, men kanske vill filmmakaren M. Night Shyamalan göra oss mer uppmärksamma på den rådande världssituationen. Något att fundera över.

Publicerad 2004-08-25

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Bilder från “The Village”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Village”

Dela “The Village” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Village

Originaltitel

The Village

Speltid i minuter

108

Produktionsår

2004

Biopremiär i Sverige

2004-08-25

Produktionsland
Budget

71 682 975 (US-dollar)

Internationell premiär

2004-07-26

×
×
×