The Social Network

Flest vänner vinner

Han har fler än 500 miljoner användare i sitt sociala nätverk men inte en enda vän. "The social network" är finlirad svärta som underhåller i höstmörkret.

The Social Network

Flest vänner vinner

Flest vänner vinner

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Han har fler än 500 miljoner användare i sitt sociala nätverk men inte en enda vän. "The social network" är finlirad svärta som underhåller i höstmörkret.
Två tummar upp!

En film om grundaren av det sociala nätverket Facebook låter på pappret som en dålig idé. Det var det inte. Filmen handlar mer om att bli älskad, respekterad och om vänskap än om programmering. David Fincher och manusförfattaren Aaron Sorkin har tillsammans med resten av filmteamet gjort ett fenomenalt jobb. Faktumet att Facebook, där man samlar just vänner, existerar, pulserar och växer i detta nu ger David Finchers present en extra dimension.

Jag kallar "The social network" för en present för det är just vad den är. En present till alla som älskar film och som fullkomligt njuter när manus, bild och ljud bara klaffar - och som det klaffar. Det här är brilliant underhållning och i mina ögon David Finchers bästa film. Christopher Nolans "Inception", som jag personligen inte förstår hypen kring, kan gå och lägga sig. Det här är årets film.

"The social network" innehåller all världens action utan biljakter eller annat tjafs, den griper tag och far fram i 180 och det är en underbar resa. Jag älskar det korta skärpedjupet, det välskrivna, roliga manuset - och jag fullkomligt älskar Trent Reznors musik och ljudläggning som drar upp pulsen och formligen väller ut i rummet.

Skådespelarinsatserna är utomordentliga. Justin Timberland har en sliskig Jude Law-kvalité över sig och är perfekt i rollen som den något mystiske Napster-grundaren Sean Parker. Mara Rooney har en fantastisk närvaro i de få scener hon medverkar, som gör att jag vill se mer av henne på vita duken. Jesse Eisenberg är klockren som den socialt något dissidente Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Visst känns collagescenerna just collagefilm (fast med ett vackert Fincher-mörker) och visst överdrivs Facebooks omedelbara dragningskraft. Det finns även tillfällen då jag blir något undrande över vart vi är på väg. Men då storyn håller på att bli aningen seg tar bilden och ljudet över och sopar min skepticism all världens väg.

Filmen saknar dock kvinnoporträtt. Det finns två, tre vettiga tjejer bland alla män, resten reduceras till kroppar eller tokar. Men inte ens det kan få mig ur balans för faktum är att det var länge sedan jag blev så hänförd av en film. Fanns det fler tecken att tillgå skulle jag ösa ur mig fler lovord.

Förtrollad, förförd och från och med nu in a relationship med "The social network".

Publicerad 2010-10-22

Christina Luoma
Christina Luoma är filmvetare, TV-producent och skådespelare.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Medverkande skådespelare i “The Social Network”

Team

Bilder från “The Social Network”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Social Network”

Dela “The Social Network” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Social Network

Originaltitel

The Social Network

Speltid i minuter

120

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-10-22

Produktionsland
Budget

40 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2010-09-30

×
×
×