The skin I live in

Almodovar levererar inte

Pedro Almodovar är mästare på att berätta om de tyngsta ämnen på ett befriande humoristiskt sätt. Men denna gång har han valt en annan väg. Resultatet? En obehaglig och platt historia som inte ger någon annan känsla än ångest.

The skin I live in

Almodovar levererar inte

Almodovar levererar inte

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Pedro Almodovar är mästare på att berätta om de tyngsta ämnen på ett befriande humoristiskt sätt. Men denna gång har han valt en annan väg. Resultatet? En obehaglig och platt historia som inte ger någon annan känsla än ångest.
Tummen ner!

Med filmer som "Allt om min mamma", "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott" och "Att återvända" har Pedro Almodovar befäst sin position som en av vår tids främsta filmmakare. Få kan som han berätta om livets svårigheter med precis lagom mycket svärta och ofta med en underfundig humor. Karaktärerna är alltid kantstötta, drabbade av tragiska öden men ändå färgstarka och utforskande och alltid behandlade med en stor portion kärlek. Passion är det ord som bäst beskriver Almodovar. Och underhållning är det jag räknar med att få när jag hyr en av hans rullar.

"The skin I live in" är något helt annat. Skräck har vissa föreslagit. Jag skulle hellre sammanfatta det som ett nervspänt drama - om en sjuk man som lever ut sin perverterade fantasi.

Antonio Banderas spelar plastikkirurgen Robert Ledgard som gjort det till sin livsuppgift att skapa en syntetisk hud som klarar mycket höga temperaturer. Han döper den till Gal, efter hustrun som blev svårt brännskadad och senare avled i sviterna efter en bilolycka.

Den nya huden provbärs av en mystisk kvinna, Vera, som han håller inlåst i sitt gigantiska och ensligt belägna hus. Stackars Vera tillbringar dagarna med att göra konstiga skulpturer och yoga - ständigt kameraövervakad, medan Ledgard stirrar på henne från rummet intill där han monterat upp en gigantisk tv-skärm. Dessa voyeurscener tillhör för övrigt filmens vackraste, tv-skärmen blir som en tavla då Vera likt en Venus ligger lättjefullt utsträckt på en madrass och läser en bok.

Berättartempot är makligt, den sexuella spänningen mellan doktorn och hans patient är påtaglig. Men sen spårar det ur. Anledningen till varför kvinnan befinner sig i huset involverar både svek, hämnd och sinnessjukdom. Det låter intressant, men är i själva verket bara krystat, och mycket obehagligt. Jag finner Ledgards förfall, ett sorgligt offer för sina perverterade fantasier, högst ointressant. Det hela reduceras till en platt historia med stort fokus på sex och psykisk terror som lämnar i alla fall mig med en gnagande känsla av ångest.

Ett plus är Banderas som gör en trovärdig tolkning av denna moderna Frankenstein.

Publicerad 2011-12-02

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The skin I live in”

Bilder från “The skin I live in”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The skin I live in”

Dela “The skin I live in” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

Ja, Almodovar levererar helt fantastiskt

Filmen - En la piel que habito - Pedro Almodovar är en film med en fängslande magi som omedveten transporterar oss till en obegripligt verklighet, som i sin tur hjälper oss att känna spänning som vi gjorde det då vi var små barn. Skönt att leva in sig i filmen.....!

Maria Minora Ramirez

2011-12-21 11:53:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The skin I live in

Originaltitel

La piel que habito

Speltid i minuter

117

Produktionsår

2011

Biopremiär i Sverige

2011-12-02

Produktionsland
Språk

spanska

Budget

13 000 000 (US-dollar)

Biodistribution i Sverige

Noble Entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Spanien 2011-09-02
USA 2011-10-14 R
Frankrike 2011-08-17
Sverige 2011-12-02
Kazakstan 2011-09-22 Е18
Österrike 2011-10-14
Tyskland 2011-10-19 16
Irland 2011-08-26
Storbritannien 2011-08-26
×