The Silence

Becks pretentiösa tyska kusin

Kriminalfilm exporteras ofta från Sverige till Tyskland. "The Silence" har rest motsatt väg.

The Silence

Becks pretentiösa tyska kusin

Becks pretentiösa tyska kusin

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Kriminalfilm exporteras ofta från Sverige till Tyskland. "The Silence" har rest motsatt väg.
Tummen ner!

Prolog: En ung flicka cyklar i sommarvärmen. En bil åker bakom den unga flickan. Bilisterna stannar, våldtar och dödar flickan innan de kastar cykeln i diket.

20 år efter mordet inträffar en mer eller mindre kopia av dådet. Människorna på den tyska landsbygden tappar fattningen. Flickans kropp hittas inte, den odugliga polisen påstår att flickan förmodligen är vid liv. Den numera pensionerade kommissarien vars privatliv imploderade i samband med det första mordet tar en nedbruten poliskonstapel (frun gick bort i fjol) till hjälp för att reda ut brottet. En mordhistoria kryddad med lite sorgebearbetning. Vi har sett det förut, och det har aldrig varit särskilt kul. Det är det inte heller i händerna på Baran bo Odar som gör sin första sextioplussare i och med "The Silence".

Det är typiskt att den större delen av svensk filmindustri producerar kriminalfilm som skeppas till tyskarna när deras egna krimfilmer tydligen ska visas på Stockholm Filmfestival. "The Silence" skiljer sig dock lite från valfri "Beck", "Van Veeteren" eller "Kommisarien och Havet". Karaktärerna är något uppskruvade. Ulrich Thomsen spelar pedofil med fånig åttiotalsfrisyr. Burghart Klaußner som spelade fascistprälle i Hanekes sönderhyllade "Det Vita Bandet" spelar här den gamla kommissarien med kontrollbehov som återöppnar sin gamla utredning bakom ryggen på polisen. Bäst är ändå Sebastian Blomberg som spelar den sörjande polisen som bondar med Klaußners föredetting.

Blombergs karaktär skulle vara helt malplacerad om han inte var trovärdig i rollen. Han verkar vara en oplanerad och ofrivillig comic relief som får skrika och gestikulera hur fan han än vill. Och dessutom får han ha på sig sin döda frus klänning vilket, om det nu var tänkt som ett skämt, både är roligt och hemskt. Jag skulle dock chansa på att bilden av Blomberg i klänning ska vara en bild av svår sorgebearbetning, det finns inget som pekar på motsatsen. Förhoppningsvis klipper någon ihop Blombergs scener och lägger upp videon på Youtube. För det är knappast värt att ta sig i genom en visning av denna Becks pretentiösa tyska kusin som både låter, ser ut och stinker tv-film.

Publicerad 2010-11-19

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Silence”

Bilder från “The Silence”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Silence”

Dela “The Silence” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The Silence

Originaltitel

Das Letzte Schweigen

Speltid i minuter

120

Produktionsår

2010

Biopremiär i Sverige

2010-11-21

Produktionsland
Språk

tyska

Biodistribution i Sverige

Stockholm Filmfestival

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
Tyskland 2010-08-19 16
Spanien 2012-08-10
Schweiz 2010-08-13
Brasilien 2010-10-22
Sverige 2010-11-21
Frankrike 2011-04-01
Polen 2011-04-04
Kanada 2011-07-22
Tjeckien 2011-08-25
Ungern 2011-10-06
Storbritannien 2011-10-28
Belgien 2012-04-04
Portugal 2012-08-09
USA 2013-03-07
×