The September issue

Bakom kulisserna på Vogue

Det är ett par veckor innan årets största och viktigaste nummer av Vogue ska ges ut. Sienna Millers hår är glanslöst, redaktörerna ondgör sig över Anna Wintours bildval medan världskända designers springer benen av sig för att imponera på henne.

The September issue

Bakom kulisserna på Vogue

Bakom kulisserna på Vogue

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det är ett par veckor innan årets största och viktigaste nummer av Vogue ska ges ut. Sienna Millers hår är glanslöst, redaktörerna ondgör sig över Anna Wintours bildval medan världskända designers springer benen av sig för att imponera på henne.
Tummen upp!

"De som klagar på världen är samma människor som på något sätt känner sig ovälkomna i den. På samma sätt är det med mode. Många är nog rädda för det, mode får dem att känna sig osäkra. Men man behöver inte vara dum bara för att man föredrar att klä sig i vackra klänningar från Carolina Herrera istället för att shoppa på K-mart."

Orden är Anna Wintours. Legendarisk och fruktad chefredaktör för Vogue sedan 20 år tillbaka. Dokumentärfilmaren R. J Cutler har fått stiga bakom kulisserna och se ikonens arbete på närmare håll. Det är årets viktigaste nummer som ska göras - "the September issue". Denna gång ska tidningen bli större än någonsin.

Cutler följer Anna när hon går på modevisningar, med de obligatoriska solglasögonen och skeptiskt sammanpressade läppar. Han följer med henne till världsberömda designers som Gaultier och Oscar de la Renta och hon drar sig inte för att ge dem råd - vilket de alltid tacksamt tar emot. Wintour är en maktfaktor i modebranschen. En superkändis. Legend. Branschens Madonna, som designern Thakoon så träffande beskriver henne.

Jag blir alltmer nyfiken på denna kvinna men tyvärr kommer man inte särskilt nära henne i den här dokumentären. Jag undrar fortfarande vem hon är, vad som driver henne och vad hon anser om att vara fruktad. Speciellt intimt blir aldrig porträttet av henne. Äkta känslor visar Anna enbart när hon lite sorgset konstaterar att hennes syskon som arbetar med djupare saker, "nog har roligt åt hennes yrkesval".

Men på Vogue är hon enväldig härskare, som stryker färdiga uppslag hon inte är nöjd med på löpande band. Hennes creative director Grace Coddington stör sig på detta och klagar över att Anna med en handviftning kan kasta bort 50 000 dollars arbete.

Samtidigt går det alltid att trolla. Numrets omslagsflicka Sienna Miller får en ny nacke och hals när ett osmickrande veck syns allt för tydligt på en bild. Retuschering - javisst.

Det här är en film för alla som älskar denna modebibel och för den som vill frossa i bilder på vackra kläder. Men den är också intressant för dem som inte tycker att mode är speciellt viktigt. Här får man en inblick i en minst sagt annorlunda värld och det är fascinerande.

Publicerad 2009-09-03

Christina Gaki
Christina Gaki arbetar som frilansjournalist och har medverkat i bl a Aftonbladet och Sydöstran.
 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The September issue”

Bilder från “The September issue”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The September issue”

Dela “The September issue” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

The September issue

Originaltitel

The September issue

Speltid i minuter

90

Produktionsår

2009

Biopremiär i Sverige

2009-09-04

Produktionsland
Språk

engelska

Biodistribution i Sverige

NonStop Entertainment

Internationell premiär
×
×
×
Premiärdatum i andra länder
Land Premiärdatum Censur
USA 2009-08-28 PG-13
×