The Queen

Majestätisk Mirren

Att Helen Mirren är något av en Oscarfavorit för sin tolkning av drottning Elizabeth kan väl knappast ha undgått någon. Stephen Frears film är en uppvisning i bländande skådespeleri och dessutom mycket rolig.

The Queen

Majestätisk Mirren

Majestätisk Mirren

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Att Helen Mirren är något av en Oscarfavorit för sin tolkning av drottning Elizabeth kan väl knappast ha undgått någon. Stephen Frears film är en uppvisning i bländande skådespeleri och dessutom mycket rolig.
Tummen upp!

Prinsessan Dianas död i Paris 1997 utgör startskottet för en vecka som skakar om den brittiska monarkin i dess grundvalar. Drottningen, som aldrig gillade Diana i livet, underskattar det brittiska folkets behov av att sörja offentligt och reser iväg till det kungliga lantstället i Balmoral, utan att säga ett ord om den döda prinsessan.

Den nyvalde och initiativrike premiärministern Tony Blair förstår sig däremot på det brittiska folket och håller ett tal där han hyllar Diana som "folkets prinsessa" och hans popularitet skjuter genast i höjden. Blair inser dock snart att han måste hjälpa den envisa drottningen att inse vilken enorm blunder hon är på väg att göra innan kungahuset, med god hjälp av massmedia, förgör sitt folkliga stöd en gång för alla.

Det är egentligen inte mycket till historia som regissören Stephen Frears serverar oss här, men den är otroligt väl berättad. Framförallt är det en film där skådespelarna får en chans att ta för sig och det gör de med råge. Helen Mirren är fullkomligt lysande i rollen som drottning Elizabeth. I ena stunden utstrålar hon kyla och auktoritet för att i nästa låta fasaden rämna ett kort ögonblick och visa hur rädd hon egentligen är för att svika sitt kungahus och land. Den stora överraskningen är dock Michael Sheen som gör en fantastisk tolkning av den unge Tony Blair, den andra av filmens två egentliga huvudpersoner.

Den kungliga familjen framställs som en riktigt absurd samling människor; den spydige prins Philip som vill jaga hjort mest hela tiden, en mesig men välmenande prins Charles som är fullkomligt livrädd för att bli mördad av någon fanatisk Diana-anhängare. Och kanske allra mest den sarkastiska nittiosjuåriga drottningmodern som mest irriterar sig på att hennes egen begravningsplan används för som mall för Dianas begravning.

Se The Queen för en riktigt rolig skildring av en synnerligen dysfunktionell familj och en sympatisk tolkning av kvinnan i dess mitt.

Publicerad 2007-02-01

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Queen”

Bilder från “The Queen”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Queen”

Dela “The Queen” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

blairaganda

du har inte nämnt bilden av blair som är otroligt god och näst intill propagandistisk. Nu när det har blåst kring honom de senaste åren ang. kriget och han är påväg bort från makten, då lämpar ju sig denna filmen väldigt bra. Folk blir påminda om vilken fantastisk ledare han än gång var. en man av folket. en man som styr england med drottningen i telefonen, från sitt medelklasskök iklädd en fotbollströja.

http://dagensfilm.blogspot.com/

2007-02-07 15:53:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Queen

Originaltitel

The Queen

Speltid i minuter

99

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2007-02-02

Produktionsländer
Budget

15 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-09-15

×
×
×