The Prestige

Finurligt hokus pokus

Det svåraste med att utföra ett trolleritrick är prestigen, det vill säga slutknorren på det hela. Att trolla bort någonting kan vem som helst göra, men det som avgör om man är en bra magiker eller inte är hur finurligt man sedan trollar tillbaka det.

The Prestige

Finurligt hokus pokus

Finurligt hokus pokus

  • Recension
  • Video
  • I rollerna
  • Filmteam
  • Bilder
  • Filmfakta
  • Diskussion
Det svåraste med att utföra ett trolleritrick är prestigen, det vill säga slutknorren på det hela. Att trolla bort någonting kan vem som helst göra, men det som avgör om man är en bra magiker eller inte är hur finurligt man sedan trollar tillbaka det.
Tummen upp!

Magikerna Alfred (Christian Bale), med sin skicklighet, och Robert (Hugh Jackman), med sin talang som hänförare av publiken, kompletterar varandra på scenen och drar publiken vid näsan kväll efter kväll i 1800-talets London. En kväll går ett av trolleritricken riktigt snett, och Roberts hustru dör på scenen i ett misslyckat utbrytningsförsök. Han anklagar sin kollega och svär på att hämnas.

De blir rivaler, och ett ordentligt rävspel följer där alla metoder verkar vara tillåtna för att bräcka varandra i kampen om att dra mest publik. Alfreds version av tricket "Den transporterade mannen" blir dock en mycket större hit än vad Roberts version blir. Robert sliter sitt hår i förtvivlan och reser till Amerika för att få hjälp av vetenskapsmannen Nikola Tesla (David Bowie) med att skapa det ultimata tricket. Kosta vad det kosta vill.

Historien är smart uppbyggd med växlande tidsskeden och man blir mer och mer nyfiken på hur allt egentligen hänger ihop. Christopher och Jonathan Nolan har tidigare gett oss tankenöten Memento och även här bjuds vi på en hel del hjärngymnastik. Man får redan i början av filmen instruktioner om att vara uppmärksam, och är man vaksam på detaljer så blir en av de största slutknorrarna inte så spektakulär som filmskaparna kanske har hoppats på.

Men slutet blir långt ifrån förutsägbart för det. Det finns mycket att hålla i huvudet under filmen och det är väldigt lätt att bli vilseledd och invaggad i falska föreställningar av de båda skickliga magikerna. De två största trollkonstnärerna av dem alla är nog ändå bröderna Jonathan och Christopher Nolan, som här har kokat ihop en riktigt magisk film som trollbinder en från början till slut.

Publicerad 2006-12-23

 

Relaterade filmer

TMDb Film.nu använder sig av The Movie Database API (TMDb) för vissa funktioner, men är inte på något sätt stödd eller certifierad av TMDb.

Trailers och klipp från “The Prestige”

Bilder från “The Prestige”

Klicka på bilderna för att visa i full storlek

Säg vad du tycker om “The Prestige”

Dela “The Prestige” med dina vänner och starta en diskussion på Facebook eller Twitter!

Äldre kommentarer

En av de bästa filmer jag sett, t o m i tv-soffan

Fraggel

2007-07-27 07:05:00

filmen sög. En av dom sämre jag sett.

hmf

2007-03-14 17:51:00

asbra

den bäösta film jag sett på välfigt länge, säkert mycket pga av bionsljudsystem. hade nog inte varit lika bra i tvsoffan. men aj så bra film

Mathias Florén

2007-01-28 11:35:00

Icke långtråkig

Jag tyckte att filmen inte var långtråkigten enda sekund.Jag säger bara:se på filmen!

isak

2007-01-05 17:15:00

Har du skrivit en kommentar på denna sida och vill att vi tar bort ditt namn? Du kan begära att vi tar bort alla uppgifter vi har om dig genom att skicka ett mail till oss och inkludera adressen till denna sida (URL). Förklara även vem du är och kopiera texten från kommentaren ifråga i ditt mail.

The Prestige

Originaltitel

The Prestige

Speltid i minuter

128

Produktionsår

2006

Biopremiär i Sverige

2006-12-25

Produktionsland
Budget

40 000 000 (US-dollar)

Internationell premiär

2006-10-19

×
×
×